Аграрний тиждень. Україна
» » Політика технічного забезпечення
» » Політика технічного забезпечення

    Політика технічного забезпечення


    altДержавна підтримка оновлення машинно-тракторного парку сільгосппідприємств - один із головних пріоритетів діяльності Мінагрополітики. За експертними оцінками щорічна технологічна потреба в оновленні парку агротехніки оцінюється у майже 35 млрд. гривень.

    Міністерство постійно вживає заходи з удосконалення та розширення механізмів держпідтримки придбання техніки і обладнання сільгосптоваровиробниками. Важливим кроком такої підтримки агровиробництва став, запроваджений в 1998 році, механізм фінансового лізингу сільгосптехніки. І на сьогодні агровиробникам у такий спосіб поставлено 20 тис. одиниць техніки і обладнання на суму 1,8 млрд. гривень.

    Відповідно до Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» Мінагрополітики в 2002 році запровадило програму часткової компенсації вартості складної сільгосптехніки вітчизняного виробництва, а в 2006 році – механізм часткової компенсації кредитних ставок за залученими аграріями для закупівлі техніки і обладнання середньостроковими (до 3-х років) і довгостроковими (до 5 років) кредитами комерційних банків.

    У попередніх роках державна підтримка оновлення парку техніки і обладнання, відповідно до Державної цільової програми реалізації технічної політики в АПК на період до 2011 року, здійснювалася за всіма трьома бюджетними програмами, що дало змогу тільки торік поставити майже 7,5 тис. од. вітчизняних технічних засобів майже на 1,8 млрд. гривень.

     

    altВ цілому ж за 2 останні роки аграрії купили найбільше за роки незалежності техніки і обладнання: на майже 18 млрд. грн., у т.ч. з державною підтримкою: на умовах фінансового лізингу - на 369 млн. грн. і на 887,1 млн. грн. - з частковою компенсацією вартості техніки. Придбання агровиробниками в 2008 році 4,6 тис. зернозбиральних комбайнів і більше 22 тис. тракторів сприяло скороченню проведення комплексу польових і збиральних робіт на 5-7 днів.

    На жаль, наслідки світової економічної кризи внесли свої корективи і тому в держбюджеті 2009 року фінансування програми часткової вартості не передбачено, фінансування пільгового кредитування в порівнянні з 2008 роком зменшено на 70%, а фінансового лізингу – на 35, тож єдиною програмою держпідтримки оновлення машинно-тракторного парку в 2009 році фактично залишився фінансовий лізинг сільгосптехніки. Водночас аграрії орієнтовно замовили в 2009 р. техніки і обладнання по лізингу майже на 900 млн. грн., а в держбюджеті передбачено на це лише 153 млн. грн. спецфонду.

    Щоправда, нині завдяки виділеним з бюджету 98,2 млн. грн. (64% від передбачених) селяни купили 655 одиниць техніки. Це 105,8% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, та по вартості - на 25% менше. Куплено менше енергозасобів (трактори, комбайни), суттєво збільшилося придбання ґрунтообробної, посівної, іншої техніки і обладнання. Така тенденція відбулася через відсутність держпрограми часткової компенсації вартості техніки, за якою в основному і закуплялася енергонасичена техніка.

    Для покращення фінансового забезпечення аграріїв, за ініціативи Мінагропалітики, Уряд створив стабілізаційний фонд (2,2 млрд. грн.), з якого відповідно до Порядку використання коштів стабфонду, затвердженого постановою КМУ від 13.05.2009 р. №463 на фінансовий лізинг техніки і обладнання передбачено 393,5 млн. грн., 200 млн. грн. – для надання кредитів фермерським господарствам, у т.ч. для придбання технічних засобів, і 90 млн. грн. – на держпідтримку матеріально-технічного забезпечення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

    Для спрощення доступу сільгоспвиробників до механізмів фінансового лізингу прийнято постанову №591 від 20.05.2009 р., якою внесено зміни до Порядку використання коштів держбюджету, що спрямовуються на придбання вітчизняної техніки і обладнання для АПК на умовах фінансового лізингу. Цими змінами передбачено розширити коло лізингоотримувачів за рахунок надання техніки в лізинг сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам, іншим суб’єктам підприємницької діяльності АПК і фізичним особам; зменшено відсотки суми попереднього платежу з 15 до 10% вартості об’єктів лізингу та запроваджено практику постачання техніки в лізинг на конкурсній основі через аукціон.

    Енергоємність ВВП України сьогодні, на жаль, є однією з найвищих на пострадянському просторі. Для зменшення собівартості виробництва та підвищення конкурентоспроможності агропродукції Мінагрополітики сприяє впровадженню сучасних ресурсоощадних агротехнологій.

    Разом із цим постановою Уряду № 264 від 11.03.2009 р., ініційованою Мінпромполітики, передбачено використання бюджетних коштів за програмами оновлення машинно-тракторного парку для закупівлі виключно вітчизняної сільгосптехніки та унеможливлено компенсацію кредитних ставок за залученими сільгоспвиробниками довгостроковими кредитами комерційних банків для придбання високопродуктивної техніки іноземного виробництва в минулі та поточному роках.

    Це суттєво вплинуло на динаміку ввезення в 2009 році тракторів і зернозбиральних комбайнів у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року – різко зросло придбання техніки, яка була у використанні: тракторів з 6% у 2008 р. до 35% в цьому році, зернозбиральних комбайнів з 28% до 54% відповідно.

    За оцінками експертів, 21% номенклатури техніки, яка користується підвищеним попитом у агровиробників, не виробляється вітчизняними машинобудівними заводами. В основному це технічні засоби для впровадження новітніх агротехнологій, тому аграрії змушені шукати виходу на зовнішньому ринку.

    Для надання держпідтримки сільгосппідприємствам, які активно впроваджують сучасні агротехнології на основі використання високопродуктивної, енергоощадної техніки нового покоління відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів державного регулювання ринку сільськогосподарської продукції", міністерством розроблено і подано на розгляд Уряду проект розпорядження КМУ "Про затвердження переліку нової сільськогосподарської техніки та обладнання іноземного виробництва, аналоги яких не виробляються в Україні та які придбаваються сільськогосподарськими підприємствами у 2009-2010 роках через механізм здешевлення кредитів".

    З метою збільшення суми коштів, необхідних для оновлення матеріально-технічної бази та для збільшення обсягів закупівлі техніки вітчизняного виробництва, за ініціативи Мінагрополітики, вперше запропоновано принципово новий механізм використання бюджетних коштів на фінансовий лізинг техніки. Урядом схвалено рішення спрямувати НАК «Украгролізинг» 120 млн. грн. стабфонду на компенсацію кредитних ставок кредитів комерційних банків, залучених компанією під державні гарантії для закупівлі техніки. Тим самим збільшивши можливість її постачання більш ніж вдесятеро – з 120 млн. грн., можливих за умови використання на пряму закупівлю, до майже 1,3 млрд. грн. за рахунок залучених кредитних ресурсів.

    У такий спосіб можливо закупити і надати у фінансовий лізинг близько 1600 тракторів, 330 зернозбиральних комбайнів, майже 500 одиниць ґрунтообробної і посівної техніки для сучасних агротехнологій, в т.ч. для впровадження технології No-till, обладнання для тваринництва, переробки і зберігання агропродукції на суму 600 млн. гривень.

    Решта коштів фонду (273,5 млн. грн.) спрямовуються НАК «Украгролізинг» на пряму закупівлю техніки всіх вітчизняних заводів без виділення конкретних виробників для її подальшої передачі на умовах фінансового лізингу. Планується поставити аграріям уже замовлену ними техніку: тракторів - на 40 млн. грн., зернозбиральних комбайнів - на 10 млн. грн., ґрунтообробної та посівної техніки, в т.ч. для виконання технологічних процесів за технологією No-till - на 40 млн. грн., обладнання для тваринництва, птахівництва, переробки і зберігання сільгосппродукції - на 165 млн. грн., інших технічних засобів - на 18,5 млн. гривень.

    Виділення в повному обсязі вказаних коштів дасть можливість підтримати сільгоспвиробників і машинобудівників шляхом закупівлі вітчизняної техніки і обладнання на умовах фінансового лізингу на суму майже 2,0 млрд. гривень.

                                                                                          Микола ДАЦЕНКО,

              директор Департаменту інженерно-технічного забезпечення МінАП





    Схожі новини
  • МінАП України буде здавати худобу в лізинг
  • МінАП пропонує затвердити порядок використання коштів держбюджету, спрямованих на придбання техніки та сільгосптварин
  • Політика технічного забезпечення
  • Техніка – селу
  • Наш технопарк. Бажане й дійсне

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Політика технічного забезпечення


altДержавна підтримка оновлення машинно-тракторного парку сільгосппідприємств - один із головних пріоритетів діяльності Мінагрополітики. За експертними оцінками щорічна технологічна потреба в оновленні парку агротехніки оцінюється у майже 35 млрд. гривень.

Міністерство постійно вживає заходи з удосконалення та розширення механізмів держпідтримки придбання техніки і обладнання сільгосптоваровиробниками. Важливим кроком такої підтримки агровиробництва став, запроваджений в 1998 році, механізм фінансового лізингу сільгосптехніки. І на сьогодні агровиробникам у такий спосіб поставлено 20 тис. одиниць техніки і обладнання на суму 1,8 млрд. гривень.

Відповідно до Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» Мінагрополітики в 2002 році запровадило програму часткової компенсації вартості складної сільгосптехніки вітчизняного виробництва, а в 2006 році – механізм часткової компенсації кредитних ставок за залученими аграріями для закупівлі техніки і обладнання середньостроковими (до 3-х років) і довгостроковими (до 5 років) кредитами комерційних банків.

У попередніх роках державна підтримка оновлення парку техніки і обладнання, відповідно до Державної цільової програми реалізації технічної політики в АПК на період до 2011 року, здійснювалася за всіма трьома бюджетними програмами, що дало змогу тільки торік поставити майже 7,5 тис. од. вітчизняних технічних засобів майже на 1,8 млрд. гривень.

 

altВ цілому ж за 2 останні роки аграрії купили найбільше за роки незалежності техніки і обладнання: на майже 18 млрд. грн., у т.ч. з державною підтримкою: на умовах фінансового лізингу - на 369 млн. грн. і на 887,1 млн. грн. - з частковою компенсацією вартості техніки. Придбання агровиробниками в 2008 році 4,6 тис. зернозбиральних комбайнів і більше 22 тис. тракторів сприяло скороченню проведення комплексу польових і збиральних робіт на 5-7 днів.

На жаль, наслідки світової економічної кризи внесли свої корективи і тому в держбюджеті 2009 року фінансування програми часткової вартості не передбачено, фінансування пільгового кредитування в порівнянні з 2008 роком зменшено на 70%, а фінансового лізингу – на 35, тож єдиною програмою держпідтримки оновлення машинно-тракторного парку в 2009 році фактично залишився фінансовий лізинг сільгосптехніки. Водночас аграрії орієнтовно замовили в 2009 р. техніки і обладнання по лізингу майже на 900 млн. грн., а в держбюджеті передбачено на це лише 153 млн. грн. спецфонду.

Щоправда, нині завдяки виділеним з бюджету 98,2 млн. грн. (64% від передбачених) селяни купили 655 одиниць техніки. Це 105,8% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, та по вартості - на 25% менше. Куплено менше енергозасобів (трактори, комбайни), суттєво збільшилося придбання ґрунтообробної, посівної, іншої техніки і обладнання. Така тенденція відбулася через відсутність держпрограми часткової компенсації вартості техніки, за якою в основному і закуплялася енергонасичена техніка.

Для покращення фінансового забезпечення аграріїв, за ініціативи Мінагропалітики, Уряд створив стабілізаційний фонд (2,2 млрд. грн.), з якого відповідно до Порядку використання коштів стабфонду, затвердженого постановою КМУ від 13.05.2009 р. №463 на фінансовий лізинг техніки і обладнання передбачено 393,5 млн. грн., 200 млн. грн. – для надання кредитів фермерським господарствам, у т.ч. для придбання технічних засобів, і 90 млн. грн. – на держпідтримку матеріально-технічного забезпечення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Для спрощення доступу сільгоспвиробників до механізмів фінансового лізингу прийнято постанову №591 від 20.05.2009 р., якою внесено зміни до Порядку використання коштів держбюджету, що спрямовуються на придбання вітчизняної техніки і обладнання для АПК на умовах фінансового лізингу. Цими змінами передбачено розширити коло лізингоотримувачів за рахунок надання техніки в лізинг сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам, іншим суб’єктам підприємницької діяльності АПК і фізичним особам; зменшено відсотки суми попереднього платежу з 15 до 10% вартості об’єктів лізингу та запроваджено практику постачання техніки в лізинг на конкурсній основі через аукціон.

Енергоємність ВВП України сьогодні, на жаль, є однією з найвищих на пострадянському просторі. Для зменшення собівартості виробництва та підвищення конкурентоспроможності агропродукції Мінагрополітики сприяє впровадженню сучасних ресурсоощадних агротехнологій.

Разом із цим постановою Уряду № 264 від 11.03.2009 р., ініційованою Мінпромполітики, передбачено використання бюджетних коштів за програмами оновлення машинно-тракторного парку для закупівлі виключно вітчизняної сільгосптехніки та унеможливлено компенсацію кредитних ставок за залученими сільгоспвиробниками довгостроковими кредитами комерційних банків для придбання високопродуктивної техніки іноземного виробництва в минулі та поточному роках.

Це суттєво вплинуло на динаміку ввезення в 2009 році тракторів і зернозбиральних комбайнів у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року – різко зросло придбання техніки, яка була у використанні: тракторів з 6% у 2008 р. до 35% в цьому році, зернозбиральних комбайнів з 28% до 54% відповідно.

За оцінками експертів, 21% номенклатури техніки, яка користується підвищеним попитом у агровиробників, не виробляється вітчизняними машинобудівними заводами. В основному це технічні засоби для впровадження новітніх агротехнологій, тому аграрії змушені шукати виходу на зовнішньому ринку.

Для надання держпідтримки сільгосппідприємствам, які активно впроваджують сучасні агротехнології на основі використання високопродуктивної, енергоощадної техніки нового покоління відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів державного регулювання ринку сільськогосподарської продукції", міністерством розроблено і подано на розгляд Уряду проект розпорядження КМУ "Про затвердження переліку нової сільськогосподарської техніки та обладнання іноземного виробництва, аналоги яких не виробляються в Україні та які придбаваються сільськогосподарськими підприємствами у 2009-2010 роках через механізм здешевлення кредитів".

З метою збільшення суми коштів, необхідних для оновлення матеріально-технічної бази та для збільшення обсягів закупівлі техніки вітчизняного виробництва, за ініціативи Мінагрополітики, вперше запропоновано принципово новий механізм використання бюджетних коштів на фінансовий лізинг техніки. Урядом схвалено рішення спрямувати НАК «Украгролізинг» 120 млн. грн. стабфонду на компенсацію кредитних ставок кредитів комерційних банків, залучених компанією під державні гарантії для закупівлі техніки. Тим самим збільшивши можливість її постачання більш ніж вдесятеро – з 120 млн. грн., можливих за умови використання на пряму закупівлю, до майже 1,3 млрд. грн. за рахунок залучених кредитних ресурсів.

У такий спосіб можливо закупити і надати у фінансовий лізинг близько 1600 тракторів, 330 зернозбиральних комбайнів, майже 500 одиниць ґрунтообробної і посівної техніки для сучасних агротехнологій, в т.ч. для впровадження технології No-till, обладнання для тваринництва, переробки і зберігання агропродукції на суму 600 млн. гривень.

Решта коштів фонду (273,5 млн. грн.) спрямовуються НАК «Украгролізинг» на пряму закупівлю техніки всіх вітчизняних заводів без виділення конкретних виробників для її подальшої передачі на умовах фінансового лізингу. Планується поставити аграріям уже замовлену ними техніку: тракторів - на 40 млн. грн., зернозбиральних комбайнів - на 10 млн. грн., ґрунтообробної та посівної техніки, в т.ч. для виконання технологічних процесів за технологією No-till - на 40 млн. грн., обладнання для тваринництва, птахівництва, переробки і зберігання сільгосппродукції - на 165 млн. грн., інших технічних засобів - на 18,5 млн. гривень.

Виділення в повному обсязі вказаних коштів дасть можливість підтримати сільгоспвиробників і машинобудівників шляхом закупівлі вітчизняної техніки і обладнання на умовах фінансового лізингу на суму майже 2,0 млрд. гривень.

                                                                                      Микола ДАЦЕНКО,

          директор Департаменту інженерно-технічного забезпечення МінАП





Схожі новини
  • МінАП України буде здавати худобу в лізинг
  • МінАП пропонує затвердити порядок використання коштів держбюджету, спрямованих на придбання техніки та сільгосптварин
  • Політика технічного забезпечення
  • Техніка – селу
  • Наш технопарк. Бажане й дійсне

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.