Аграрний тиждень. Україна
» » Першочергове завдання
» » Першочергове завдання

    Першочергове завдання


    Як відомо, державне підприємство дослідне господарство «Асканійське» є і може бути прикладом для багатьох агропідприємств. І не лише Херсонщини, а й усієї України. Часто про «Асканійське» можна почути, що це справжній науковий полігон під відкритим небом. Адже щороку в господарстві закладають майже 400 га наукових і демонстраційних полігонів. Саме на них вчені та виробничники випробовують понад 500 сортів і гібридів агрокультур. І зробити це без сучасної техніки просто неможливо.

    ДП ДГ «Асканійське» - багатопрофільне господарство, яке обробляє майже 8,5 тис. гектарів. На них і закладаються різноманітні схеми обробки ґрунту, посіву сільгоспкультур, внесення добрив та засобів захисту рослин. Для цього підприємство має досить переконливий парк машин - 48 тракторів різних типів і напрямів використання та 24 вантажних і легкових автомобілі.

    Більшу частину становить техніка вітчизняного виробництва. Зарубіжні машини, а їх – одиниці, використовуються в технологіях виробництва, де необхідна потужна багатоопераційна і ресурсозберігаюча техніка. Для прикладу, цього року господарство купило потужний трактор виробництва John Deere. Це посівний комплекс з культиватором і дисковою бороною. Потужний 350-сильний трактор в комплексі з сівалкою здатен швидко та якісно проводити посівні роботи в оптимальні строки, а дискова борона і культиватор суттєво покращили якість обробки ґрунтів. Уже нинішнього сезону в господарстві відчули позитивний результат: аграріїв дуже порадувало збільшення врожайності сільгоспкультур. Так, озимої пшениці по господарству зібрали 51,7 ц/га, пшениці на зрошенні - понад 70 ц/га, загальний вал виробництва ранніх зернових і технічних культур перевищив 12 тис. т, у порівняні з минулим роком на 10-15% вищою буде врожайність сої, соняшнику і кукурудзи. Не забуваймо, що підприємство не лише вирощує зернові, технічні та кормові культури. Воно ще й спеціалізується на виробництві елітного та оригінального насіння сільгоспкультур. Щороку тут виробляється близько 4000 тонн високоякісного насіння.

    За спостереженнями технічного департаменту «Асканійського», значне покращення обробки посівів засобами захисту рослин було досягнуто завдяки новопридбаному причіпному обприскувачу John Deere.

    Виправдали очікувані результати й сучасні зрошувальні системи. У ДП ДГ є різна зрошувальна техніка, та системи американської фірми Reinke забезпечили найекономніше використання води, забезпечивши полив сільгоспкультур за їх оптимальною потребою. В умовах півдня України це неабияка економія водних ресурсів та заощадження коштів підприємства.

    Не менш вигідним стало і придбання «Асканійським» сучасного кормозаготівельного комбайну Claas німецького виробництва. Комбайн нового покоління дозволив вже цього літа заготовити для тваринництва господарства близько 5 тис. т силосу високої якості. До слова, в господарстві діють три племінні заводи з розведення та реалізації овець асканійської тонкорунної породи, великої рогатої худоби південної м’ясної породи та чорно-рябої молочної породи.

    Отже, для основних виробничих процесів, наприклад обробки ґрунту, посіву сільгоспкультур, їх обробки засобами захисту рослин, збирання врожаю, заготівлі кормів тощо в дослідному господарстві беззаперечну перевагу віддають сучасній потужній техніці закордонного виробництва.

    Втім, також вважають, що у виробничому процесі без вітчизняної техніки просто не обійтися. Тож «Асканійське» залюбки купило цього року й трактори МТЗ та автомобілі ГАЗ. Їх використовують на тих виробничих ділянках, де зовсім не потрібно застосовувати дорогу іноземну техніку, наприклад підвезення кормів, перевезення зерна, добрив, насіння тощо. Саме на цих ділянках працює вітчизняна техніка, що є значно дешевше, ніж використовувати зарубіжні аналоги машин.

    Директор ДП ДГ «Асканійське», Герой України Віра Найдьонова переконує, що тракторно-комбайновий парк господарства оновлюється кожного року. «І робиться це з багатьох причин, - каже Віра Опанасівна. - По-перше, нові технології рослинництва і тваринництва вимагають інноваційних машин і обладнання. А така техніка – не з дешевих, тож велику кількість її одиниць ми, на жаль, не здатні купувати одразу. Ми робимо це поступово, з року в рік і по мірі технічного зношування наших машин. По-друге, замінюємо стару техніку на нову через те, що деякі наші трактори чи комбайни, що працюють не одне десятиліття, використовують забагато паливо-мастильних матеріалів, для ремонту деяких потрібно купувати надто дорогі запчастини або ж сплачувати великі суми за проведення ремонтних робіт».

    Звісно, оновлення парку машин - річ недешева. Але, повірте, у «Асканійському» вміють рахувати копійку, тож на сучасну техніку заробляють, не заглядаючи у кишеню держави.

    «Нову техніку, машини і обладнання ми купуємо по різним програмам фінансування, - розповідає головний інженер підприємства ………………. . – Перш за все, купуємо техніку за власний кошт. Але використовуємо й такі механізми, як кредитування та фінансовий лізинг. За останньою програмою беремо техніку з виплатою її вартості за два-три роки. Протягом останніх двох років (2014-2015 рр.) господарство змогло залучити на придбання всієї нової техніки близько 20 млн гривень».

    Щоправда, в останні роки, наголошує …………………………………, «Асканійське» не завжди може дозволити собі таку розкіш - купувати нову техніку. Але розуміючи її важливість у виробничому процесі, підприємство намагається на оновлення технічного парку виділяти кошти в першу чергу. Скажімо, у 2014 році через дефіцит коштів майже вся техніка була придбана в лізинг і товарний кредит з відстрочкою платежу. В поточному році завдяки високим врожаям і позитивному фінансовому результату ДП ДГ купує техніку за власні кошти.

    За попередніми розрахунками, каже Віра Найдьонова, «в поточному році ми плануємо отримати один із найвищих за останні 10 років врожаїв ранніх зернових і технічних культур, а також досить щедрі врожаї соняшнику, кукурудзи та сої. Все це дасть можливість покращити нашу виробничу базу та суттєво удосконалити технології агровиробництва». Втім, як показує багатолітній досвід, високі врожаї не завжди є запорукою отримання стабільних прибутків, наголошує В. Найдьонова. Бо велику роль відіграватиме собівартість виробленої продукції. «За рахунок того, що ДП ДГ «Асканійське» активно впроваджує ресурсозберігаючі технології, залучаючи у виробництво сучасну багатоопераційну техніку, - констатує Віра Опанасівна, - нам вдається отримувати високі врожаї за мінімальних витрат. Це і дозволяє підвищувати рентабельність виробництва».

    Сьогодні кожне господарство використовує технічний парк на свій розсуд. Для когось це технологія, для когось - бізнес (надання послуг). Для «Асканійського» технічний парк та його стан є запорукою своєчасного повноциклічного сільгоспвиробництва. Вся технологія вирощування культур і утримання тварин напряму залежить від стану технічного парку підприємства.

    Сільське господарство Херсонщини, так розпорядилась природа, знаходиться в зоні ризикованого землеробства. Через постійний дефіцит опадів і 

    надвисокі літні температури повітря сільське господарство вести в цій зоні землеробства досить складно, бо необхідно своєчасно, швидко та якісно проводити основні технологічні процеси виробництва сільгоспкультур. І саме в таких випадках практично все залежить від технічних можливостей підприємства. Встигли, значить отримали результат. Тому весь технічний парк ДП ДГ «Асканійське» завжди у «повній бойовій готовності» і його належне утримання й оновлення є першочерговим завданням і для інженерів та механізаторів підприємства, і для його керівництва.

     

     

     

     
     
     
     
     
     
     

     
       


     





    Схожі новини
  • Попереду – ґрунтообробне обладнання
  • Найголовніше – любити землю
  • Матеріально-технічне забезпечення агровиробництва
  • КОРМОВИРОБНИЦТВО: ПРАЦЮВАТИ НА ПЕРСПЕКТИВУ
  • «Дні поля» у «Асканійському»

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Першочергове завдання


Як відомо, державне підприємство дослідне господарство «Асканійське» є і може бути прикладом для багатьох агропідприємств. І не лише Херсонщини, а й усієї України. Часто про «Асканійське» можна почути, що це справжній науковий полігон під відкритим небом. Адже щороку в господарстві закладають майже 400 га наукових і демонстраційних полігонів. Саме на них вчені та виробничники випробовують понад 500 сортів і гібридів агрокультур. І зробити це без сучасної техніки просто неможливо.

ДП ДГ «Асканійське» - багатопрофільне господарство, яке обробляє майже 8,5 тис. гектарів. На них і закладаються різноманітні схеми обробки ґрунту, посіву сільгоспкультур, внесення добрив та засобів захисту рослин. Для цього підприємство має досить переконливий парк машин - 48 тракторів різних типів і напрямів використання та 24 вантажних і легкових автомобілі.

Більшу частину становить техніка вітчизняного виробництва. Зарубіжні машини, а їх – одиниці, використовуються в технологіях виробництва, де необхідна потужна багатоопераційна і ресурсозберігаюча техніка. Для прикладу, цього року господарство купило потужний трактор виробництва John Deere. Це посівний комплекс з культиватором і дисковою бороною. Потужний 350-сильний трактор в комплексі з сівалкою здатен швидко та якісно проводити посівні роботи в оптимальні строки, а дискова борона і культиватор суттєво покращили якість обробки ґрунтів. Уже нинішнього сезону в господарстві відчули позитивний результат: аграріїв дуже порадувало збільшення врожайності сільгоспкультур. Так, озимої пшениці по господарству зібрали 51,7 ц/га, пшениці на зрошенні - понад 70 ц/га, загальний вал виробництва ранніх зернових і технічних культур перевищив 12 тис. т, у порівняні з минулим роком на 10-15% вищою буде врожайність сої, соняшнику і кукурудзи. Не забуваймо, що підприємство не лише вирощує зернові, технічні та кормові культури. Воно ще й спеціалізується на виробництві елітного та оригінального насіння сільгоспкультур. Щороку тут виробляється близько 4000 тонн високоякісного насіння.

За спостереженнями технічного департаменту «Асканійського», значне покращення обробки посівів засобами захисту рослин було досягнуто завдяки новопридбаному причіпному обприскувачу John Deere.

Виправдали очікувані результати й сучасні зрошувальні системи. У ДП ДГ є різна зрошувальна техніка, та системи американської фірми Reinke забезпечили найекономніше використання води, забезпечивши полив сільгоспкультур за їх оптимальною потребою. В умовах півдня України це неабияка економія водних ресурсів та заощадження коштів підприємства.

Не менш вигідним стало і придбання «Асканійським» сучасного кормозаготівельного комбайну Claas німецького виробництва. Комбайн нового покоління дозволив вже цього літа заготовити для тваринництва господарства близько 5 тис. т силосу високої якості. До слова, в господарстві діють три племінні заводи з розведення та реалізації овець асканійської тонкорунної породи, великої рогатої худоби південної м’ясної породи та чорно-рябої молочної породи.

Отже, для основних виробничих процесів, наприклад обробки ґрунту, посіву сільгоспкультур, їх обробки засобами захисту рослин, збирання врожаю, заготівлі кормів тощо в дослідному господарстві беззаперечну перевагу віддають сучасній потужній техніці закордонного виробництва.

Втім, також вважають, що у виробничому процесі без вітчизняної техніки просто не обійтися. Тож «Асканійське» залюбки купило цього року й трактори МТЗ та автомобілі ГАЗ. Їх використовують на тих виробничих ділянках, де зовсім не потрібно застосовувати дорогу іноземну техніку, наприклад підвезення кормів, перевезення зерна, добрив, насіння тощо. Саме на цих ділянках працює вітчизняна техніка, що є значно дешевше, ніж використовувати зарубіжні аналоги машин.

Директор ДП ДГ «Асканійське», Герой України Віра Найдьонова переконує, що тракторно-комбайновий парк господарства оновлюється кожного року. «І робиться це з багатьох причин, - каже Віра Опанасівна. - По-перше, нові технології рослинництва і тваринництва вимагають інноваційних машин і обладнання. А така техніка – не з дешевих, тож велику кількість її одиниць ми, на жаль, не здатні купувати одразу. Ми робимо це поступово, з року в рік і по мірі технічного зношування наших машин. По-друге, замінюємо стару техніку на нову через те, що деякі наші трактори чи комбайни, що працюють не одне десятиліття, використовують забагато паливо-мастильних матеріалів, для ремонту деяких потрібно купувати надто дорогі запчастини або ж сплачувати великі суми за проведення ремонтних робіт».

Звісно, оновлення парку машин - річ недешева. Але, повірте, у «Асканійському» вміють рахувати копійку, тож на сучасну техніку заробляють, не заглядаючи у кишеню держави.

«Нову техніку, машини і обладнання ми купуємо по різним програмам фінансування, - розповідає головний інженер підприємства ………………. . – Перш за все, купуємо техніку за власний кошт. Але використовуємо й такі механізми, як кредитування та фінансовий лізинг. За останньою програмою беремо техніку з виплатою її вартості за два-три роки. Протягом останніх двох років (2014-2015 рр.) господарство змогло залучити на придбання всієї нової техніки близько 20 млн гривень».

Щоправда, в останні роки, наголошує …………………………………, «Асканійське» не завжди може дозволити собі таку розкіш - купувати нову техніку. Але розуміючи її важливість у виробничому процесі, підприємство намагається на оновлення технічного парку виділяти кошти в першу чергу. Скажімо, у 2014 році через дефіцит коштів майже вся техніка була придбана в лізинг і товарний кредит з відстрочкою платежу. В поточному році завдяки високим врожаям і позитивному фінансовому результату ДП ДГ купує техніку за власні кошти.

За попередніми розрахунками, каже Віра Найдьонова, «в поточному році ми плануємо отримати один із найвищих за останні 10 років врожаїв ранніх зернових і технічних культур, а також досить щедрі врожаї соняшнику, кукурудзи та сої. Все це дасть можливість покращити нашу виробничу базу та суттєво удосконалити технології агровиробництва». Втім, як показує багатолітній досвід, високі врожаї не завжди є запорукою отримання стабільних прибутків, наголошує В. Найдьонова. Бо велику роль відіграватиме собівартість виробленої продукції. «За рахунок того, що ДП ДГ «Асканійське» активно впроваджує ресурсозберігаючі технології, залучаючи у виробництво сучасну багатоопераційну техніку, - констатує Віра Опанасівна, - нам вдається отримувати високі врожаї за мінімальних витрат. Це і дозволяє підвищувати рентабельність виробництва».

Сьогодні кожне господарство використовує технічний парк на свій розсуд. Для когось це технологія, для когось - бізнес (надання послуг). Для «Асканійського» технічний парк та його стан є запорукою своєчасного повноциклічного сільгоспвиробництва. Вся технологія вирощування культур і утримання тварин напряму залежить від стану технічного парку підприємства.

Сільське господарство Херсонщини, так розпорядилась природа, знаходиться в зоні ризикованого землеробства. Через постійний дефіцит опадів і 

надвисокі літні температури повітря сільське господарство вести в цій зоні землеробства досить складно, бо необхідно своєчасно, швидко та якісно проводити основні технологічні процеси виробництва сільгоспкультур. І саме в таких випадках практично все залежить від технічних можливостей підприємства. Встигли, значить отримали результат. Тому весь технічний парк ДП ДГ «Асканійське» завжди у «повній бойовій готовності» і його належне утримання й оновлення є першочерговим завданням і для інженерів та механізаторів підприємства, і для його керівництва.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 
   


 





Схожі новини
  • Попереду – ґрунтообробне обладнання
  • Найголовніше – любити землю
  • Матеріально-технічне забезпечення агровиробництва
  • КОРМОВИРОБНИЦТВО: ПРАЦЮВАТИ НА ПЕРСПЕКТИВУ
  • «Дні поля» у «Асканійському»

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.