Аграрний тиждень. Україна
» » MUltIFloor – ПтахоФабрика майбутнього
» » MUltIFloor – ПтахоФабрика майбутнього

    MUltIFloor – ПтахоФабрика майбутнього


    Компанія «ТЕХНА» розпочала свою діяльність у нашій державі майже 19 років тому і залишається однією з провідних у виробництві обладнання для промислового птахівництва. Продукцією підприємства користується більше 50 вітчизняних птахокомлексів. У той же час чималих успіхів «ТЕХНА» досягла і на світових ринках. 
    Прекрасна нагода поговорити про досягнення і перспективи компанії випала нам під час XV Міжнародної конференції і виставки «Птахівництво-2019», що відбулись у м. Трускавець. А нашою співрозмовницею стала Віра Квітко, заступник директора департаменту продажів ТОВ «ВО ТЕХНА».
    - На нашій карті інсталяцій є кілька країн, куди ми поставили обладнання. Вірніше, їх 33 і у різних частинах світу. Сьогодні, за даними одного міжнародного аналітичного агентства, ми входимо до десятки світових виробників обладнання для птахівництва, - розпочала розмову з нами Віра Володимирівна. - А починали ми в 2000-му з єдиного виду клітки - обладнання для утримання курей-несучок, звичайного, класичної конструкції, але добротного і доступного. Воно досить швидко набуло популярності серед наших птахофабрик, які на той час саме набирали обертів і оновлювали потужності. Тоді за 2-3 роки ми поставили більше 200 комплектів по всій країні: у центральній частині, на заході, сході... Тоді ми відчули великий попит, відчули в собі сили і зрозуміли, що зможемо дати птахівникам більше, ніж вони від нас очікують, тому почали розвиватися. 
    У 2005-2007 роки ми повністю модернізували наше виробництво і налагодили випуск ще кількох видів обладнання: для вирощування бройлерів, для підрощування молодняка і, врешті-решт, для утримання батьківського стада - курей і півнів. Так у нашому асортименті з'явилися інноваційні пропозиції на основні запити птахівничої галузі.
    - Ви сказали, що пропонуєте своє обладнання в 33 країни світу. А які були першими? 
    - Першими, звісно, були країни колишнього Радянського Союзу: Білорусь, Росія, Казахстан, Грузія, Азербайджан. Згодом нам вдалось налагодити поставки до Литви, Румунії. На той момент для цих країн птахівниче обладнання українського виробництва було найбільш доступним у всіх відношеннях. Тим більше, що якість нашого обладнання повністю відповідала очікуванням і потребам птахофабрик цих регіонів. Пізніше ми зробили наступний крок: з 2010 року зайшли на ринок Тунісу, оснастивши там протягом 3-х років кілька об'єктів. Згодом почали відвантаження обладнання до Аргентини, Латвії, ще через певний час «відкрили» Індонезію, Іран, Алжир, Філіппіни. Так поступово рік за роком і сформували нашу карту інсталяцій. З тридцяти трьох країн, де працює наше обладнання, у двадцять три ми здійснюємо регулярні поставки.
    - На зовнішніх ринках існує серйозна конкуренція, бо доводиться змагатись із виробниками обладнання з віковою історією. Що ви робите, аби пропонувати достойну продукцію
    - Ви праві, труднощі є. Але вони постійно стимулюють нас до розвитку і пошуку вірних шляхів до нашого замовника. Найпряміший з них ми проклали через послуги. Це, зокрема, шеф-монтаж і монтажні роботи з подальшим введенням в експлуатацію, гарантійне і післягарантійне обслуговування, а також унікальний сервіс - технологічна підтримка в рамках укладеного договору. Такий комплексний підхід - велика рідкість на ринку птахівничого обладнання.
    Завдяки виходу на експорт у нас свого часу з'явилася лінійка обладнання «БАЛТИКА». Це альтернативна система для безкліткового утримання курей-несучок. Її різні модифікації задовольняють вимоги Директив ЄС, які регламентують утримання курей-несучок в Європі з 1999 року, а також забезпечують виконання всіх умов американських організацій, які проводять сертифікацію, - Humane Farm Animal Care, United Egg Producers, The Humane Society of the United States та інших.
    З першого дня роботи ми визначили для себе пріоритет - створення нового сучасного обладнання. Тому і в структурі нашої компанії провідна ланка - це конструкторське бюро, яке працює у тісному взаємозв'язку з технологічним центром. Наші технологи – справжні досвідчені фахівці у птахівництві. Вони чітко знають, в яких умовах повинна утримуватися птиця, тому допомагають конструкторам пропрацювати до дрібниць простір, в якому буде перебувати птиця, забезпечивши їй таким чином здоров'я і, відповідно, продуктивність, хороші прирости живої маси, інші показники, щоб забезпечити птахівничому підприємству ефективне виробництво.
    Ще одна наша власна розробка - технологія ROBOT. Це роботизоване вивантаження бройлерів із пташника, застосування якого зводить до мінімуму вплив людського фактору, зменшує стрес і травматизм птиці під час вивантаження, дозволяє систематизувати сам процес вивантаження, що в сукупності дає високий показник виходу м'яса першої категорії. Технологія запатентована, аналогів її у інших виробників немає.
    - Торік на виставці VIV Europe в Утрехті (Нідерланди) «ТЕХНА» представила свій новий продукт. Що це за обладнання? Чи вдалось вам когось здивувати?
    - Ми показали нашу нову технологію багаторівневого підлогового утримання птиці Multifloor у двох її інтерпретаціях: це EGGoist - система для безкліткового утримання курей-несучок і MAXGrow - для вирощування бройлерів за підлоговою технологією в багаторівневому пташнику. 
    Multifloor - це воістину новий підхід до створення птахівничого підприємства і управління ним. Технологія була включена в традиційну для цієї виставки Галерею інновацій. Спробую коротко пояснити її суть. 
    Перш за все, це нетрадиційний підхід до будівництва пташника. Птахівниче обладнання інтегроване в будівлю пташника. Воно монтується в міру нарощування каркаса будівлі. По завершенні будівництва корпусу пташник повністю укомплектований і готовий до експлуатації, що значно економить ресурси - тимчасові, трудові, фінансові. Ще одна особливість - застосування для підлоги технології на кількох поверхах в одній будівлі. Це не яруси традиційних промислових клітин, а саме рівні, об'єднані загальним управлінням і системами життєзабезпечення пташника. Птиця міститься на сітчастих підлогах, які можуть бути виконані з пластика або оцинкованого дроту. Під ними прокладена система видалення посліду, яка забезпечує регулярне очищення пташника. Виведення посліду з пташника позитивно позначається на стані здоров'я птиці та підвищує її продуктивність. Найважливіша особливість нашого нового проекту - наявність автоматизованих гнізд і сбору яйця. Це зовсім інший рівень виробництва яєць при підлоговому утриманні несучок: мінімум брудних, пошкоджених яєць, знесених на підлозі, скорочення трудовитрат на сам процес збору яєць.
    Хороші перспективи технологія Multifloor відкриває і в застосуванні у вирощуванні на підлозі бройлерів. Тільки уявіть, замість будівництва птахофабрики з кількох корпусів, кожен з яких потребує окремих комунікацій і обслуговування, можна побудувати одну будівлю в 3, 4 або навіть 5 рівнів і розмістити там таку ж кількість птиці. При цьому зберігаються ті ж переваги обслуговування і економічні вигоди: оптимізація трудовитрат, скорочення витрат на проведення комунікацій, а потім і на енергоресурси. Великий плюс застосування такої технології для вирощування бройлерів - наявність системи видалення посліду. Адже вирощування на ґратчастих підлогах, безумовно, здоровіше для птиці, а значить, і вигідніше для бізнесу.
    Взагалі ми зараз опрацьовуємо можливість використовувати багаторівневі пташники і для інших напрямків: утримання батьківського стада і, що дуже важливо, вирощування молодняка і несучок, і бройлерів.
    - Це насправді масштабний підхід до нової розробки. Як на практиці отримуєте висновки, результати? Де відпрацьовуєте технологію?
    - Ми створили потужний експериментальний центр! Це справжній пташник, побудований з нуля відповідно до нашої нової концепції. У ньому міститься 21 тисяча несучок, які успішно несуться. Наші технологи керують роботою пташника, контролюють стан птиці, коригують раціон, мікроклімат в залежності від проміжних результатів, і якщо в ході експлуатації обладнання виявляються похибки, дають свої рекомендації щодо їх усунення. 
    Так ми змогли довести до досконалості роботу автоматичних гнізд і весь процес сбору яйця, підібрати і прописати оптимальні режими роботи системи мікроклімату в різних погодних умовах, відпрацювати схему видалення посліду та багато іншого. Отже, ми досягли хороших результатів: показник інтенсивності несучості - не менше 94%, тільки 1% пошкоджених і 0,5% яєць, знесених на підлозі. При цьому збереження стада у нас - 95%, а травматизм - лише 0,2%. Це гарні результати для підлогового утримання несучок, як ви вважаєте? 
    Отримали також відмінні показники мікроклімату пташника: вуглекислий газ - не більше 0,25%, бактеріальні токсини - не більше 220 мг/м³, запиленість - не більше 3,4 мг/м³, аміак - не більше 15 мг/м³.
    Тобто ефективність нашого нового продукту вже доведена практично. Ми пропонуємо потенційним споживачам відвідати наш експериментальний майданчик, де можна побачити на власні очі, в яких умовах утримується птиця, як вона поводиться, як організована робота пташника. Повірте, там є на що подивитися. Вас теж запрошуємо. Нам важлива ваша професійна думка. 
    До речі, у нас вже побували представники Товариства захисту тварин в Америці та Канаді - Human Society of the United States, Human Society of Canada. Вони визнали цінність нашої розробки, відзначили її актуальність в нинішніх умовах розвитку птахівництва. А ще дали кілька важливих рекомендацій, які ми вже врахували.
    - Як ви думаєте, чи буде затребуваний в Україні ваш інноваційний продукт? Адже, наскільки відомо, він орієнтований на американський ринок.
    - Концепція передбачає, що це обладнання, в першу чергу, задовольнить вимоги до безкліткового утримання птиці організаціями, що сертифікують продукцію в Сполучених Штатах. Але виконавши умови цих структур, ми вдосконалили технологію Multifloor, і тепер це універсальна структура, яку можна привести у відповідність будь-яким нормам, будь-яких країн і організувати всі існуючі сьогодні способи утримання птиці аж до вільно-вигульного з виходами на пасовище. 
    Що стосується України, то тут, впевнена, теж знайдеться споживач, який оцінить переваги нашої нової технології. Адже у нас є великі виробники яєць, м'яса птиці, націлені на експорт. Їхня продукція, так само як і виробництво, повинні відповідати стандартам та вимогам країн-імпортерів. Якщо, скажімо, в Європі буде встановлена заборона на всі способи виробництва птахівничої продукції, крім cage-free, то й імпортні продукти повинні будуть відповідати цим вимогам. Це стосується і яєць, і м'яса бройлерів. Наша внутрішня культура споживання теж зростає, тож до викликів майбутнього потрібно готуватися заздалегідь.
                                                                                         
    Ольга МОРОЗОВА





    Схожі новини
  • Безкліткове утримання несучок можна облаштувати за програмою держпідтримки аграріїв
  • Як вигідно наростити виробничі потужності птахофабрики в Україні
  • Україна святкує 50-й ювілей організації промислового птахівництва
  • Місце зустрічі змінювати не варто
  • РІШЕННЯ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОГО ПТАХІВНИЦТВА

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

MUltIFloor – ПтахоФабрика майбутнього


Компанія «ТЕХНА» розпочала свою діяльність у нашій державі майже 19 років тому і залишається однією з провідних у виробництві обладнання для промислового птахівництва. Продукцією підприємства користується більше 50 вітчизняних птахокомлексів. У той же час чималих успіхів «ТЕХНА» досягла і на світових ринках. 
Прекрасна нагода поговорити про досягнення і перспективи компанії випала нам під час XV Міжнародної конференції і виставки «Птахівництво-2019», що відбулись у м. Трускавець. А нашою співрозмовницею стала Віра Квітко, заступник директора департаменту продажів ТОВ «ВО ТЕХНА».
- На нашій карті інсталяцій є кілька країн, куди ми поставили обладнання. Вірніше, їх 33 і у різних частинах світу. Сьогодні, за даними одного міжнародного аналітичного агентства, ми входимо до десятки світових виробників обладнання для птахівництва, - розпочала розмову з нами Віра Володимирівна. - А починали ми в 2000-му з єдиного виду клітки - обладнання для утримання курей-несучок, звичайного, класичної конструкції, але добротного і доступного. Воно досить швидко набуло популярності серед наших птахофабрик, які на той час саме набирали обертів і оновлювали потужності. Тоді за 2-3 роки ми поставили більше 200 комплектів по всій країні: у центральній частині, на заході, сході... Тоді ми відчули великий попит, відчули в собі сили і зрозуміли, що зможемо дати птахівникам більше, ніж вони від нас очікують, тому почали розвиватися. 
У 2005-2007 роки ми повністю модернізували наше виробництво і налагодили випуск ще кількох видів обладнання: для вирощування бройлерів, для підрощування молодняка і, врешті-решт, для утримання батьківського стада - курей і півнів. Так у нашому асортименті з'явилися інноваційні пропозиції на основні запити птахівничої галузі.
- Ви сказали, що пропонуєте своє обладнання в 33 країни світу. А які були першими? 
- Першими, звісно, були країни колишнього Радянського Союзу: Білорусь, Росія, Казахстан, Грузія, Азербайджан. Згодом нам вдалось налагодити поставки до Литви, Румунії. На той момент для цих країн птахівниче обладнання українського виробництва було найбільш доступним у всіх відношеннях. Тим більше, що якість нашого обладнання повністю відповідала очікуванням і потребам птахофабрик цих регіонів. Пізніше ми зробили наступний крок: з 2010 року зайшли на ринок Тунісу, оснастивши там протягом 3-х років кілька об'єктів. Згодом почали відвантаження обладнання до Аргентини, Латвії, ще через певний час «відкрили» Індонезію, Іран, Алжир, Філіппіни. Так поступово рік за роком і сформували нашу карту інсталяцій. З тридцяти трьох країн, де працює наше обладнання, у двадцять три ми здійснюємо регулярні поставки.
- На зовнішніх ринках існує серйозна конкуренція, бо доводиться змагатись із виробниками обладнання з віковою історією. Що ви робите, аби пропонувати достойну продукцію
- Ви праві, труднощі є. Але вони постійно стимулюють нас до розвитку і пошуку вірних шляхів до нашого замовника. Найпряміший з них ми проклали через послуги. Це, зокрема, шеф-монтаж і монтажні роботи з подальшим введенням в експлуатацію, гарантійне і післягарантійне обслуговування, а також унікальний сервіс - технологічна підтримка в рамках укладеного договору. Такий комплексний підхід - велика рідкість на ринку птахівничого обладнання.
Завдяки виходу на експорт у нас свого часу з'явилася лінійка обладнання «БАЛТИКА». Це альтернативна система для безкліткового утримання курей-несучок. Її різні модифікації задовольняють вимоги Директив ЄС, які регламентують утримання курей-несучок в Європі з 1999 року, а також забезпечують виконання всіх умов американських організацій, які проводять сертифікацію, - Humane Farm Animal Care, United Egg Producers, The Humane Society of the United States та інших.
З першого дня роботи ми визначили для себе пріоритет - створення нового сучасного обладнання. Тому і в структурі нашої компанії провідна ланка - це конструкторське бюро, яке працює у тісному взаємозв'язку з технологічним центром. Наші технологи – справжні досвідчені фахівці у птахівництві. Вони чітко знають, в яких умовах повинна утримуватися птиця, тому допомагають конструкторам пропрацювати до дрібниць простір, в якому буде перебувати птиця, забезпечивши їй таким чином здоров'я і, відповідно, продуктивність, хороші прирости живої маси, інші показники, щоб забезпечити птахівничому підприємству ефективне виробництво.
Ще одна наша власна розробка - технологія ROBOT. Це роботизоване вивантаження бройлерів із пташника, застосування якого зводить до мінімуму вплив людського фактору, зменшує стрес і травматизм птиці під час вивантаження, дозволяє систематизувати сам процес вивантаження, що в сукупності дає високий показник виходу м'яса першої категорії. Технологія запатентована, аналогів її у інших виробників немає.
- Торік на виставці VIV Europe в Утрехті (Нідерланди) «ТЕХНА» представила свій новий продукт. Що це за обладнання? Чи вдалось вам когось здивувати?
- Ми показали нашу нову технологію багаторівневого підлогового утримання птиці Multifloor у двох її інтерпретаціях: це EGGoist - система для безкліткового утримання курей-несучок і MAXGrow - для вирощування бройлерів за підлоговою технологією в багаторівневому пташнику. 
Multifloor - це воістину новий підхід до створення птахівничого підприємства і управління ним. Технологія була включена в традиційну для цієї виставки Галерею інновацій. Спробую коротко пояснити її суть. 
Перш за все, це нетрадиційний підхід до будівництва пташника. Птахівниче обладнання інтегроване в будівлю пташника. Воно монтується в міру нарощування каркаса будівлі. По завершенні будівництва корпусу пташник повністю укомплектований і готовий до експлуатації, що значно економить ресурси - тимчасові, трудові, фінансові. Ще одна особливість - застосування для підлоги технології на кількох поверхах в одній будівлі. Це не яруси традиційних промислових клітин, а саме рівні, об'єднані загальним управлінням і системами життєзабезпечення пташника. Птиця міститься на сітчастих підлогах, які можуть бути виконані з пластика або оцинкованого дроту. Під ними прокладена система видалення посліду, яка забезпечує регулярне очищення пташника. Виведення посліду з пташника позитивно позначається на стані здоров'я птиці та підвищує її продуктивність. Найважливіша особливість нашого нового проекту - наявність автоматизованих гнізд і сбору яйця. Це зовсім інший рівень виробництва яєць при підлоговому утриманні несучок: мінімум брудних, пошкоджених яєць, знесених на підлозі, скорочення трудовитрат на сам процес збору яєць.
Хороші перспективи технологія Multifloor відкриває і в застосуванні у вирощуванні на підлозі бройлерів. Тільки уявіть, замість будівництва птахофабрики з кількох корпусів, кожен з яких потребує окремих комунікацій і обслуговування, можна побудувати одну будівлю в 3, 4 або навіть 5 рівнів і розмістити там таку ж кількість птиці. При цьому зберігаються ті ж переваги обслуговування і економічні вигоди: оптимізація трудовитрат, скорочення витрат на проведення комунікацій, а потім і на енергоресурси. Великий плюс застосування такої технології для вирощування бройлерів - наявність системи видалення посліду. Адже вирощування на ґратчастих підлогах, безумовно, здоровіше для птиці, а значить, і вигідніше для бізнесу.
Взагалі ми зараз опрацьовуємо можливість використовувати багаторівневі пташники і для інших напрямків: утримання батьківського стада і, що дуже важливо, вирощування молодняка і несучок, і бройлерів.
- Це насправді масштабний підхід до нової розробки. Як на практиці отримуєте висновки, результати? Де відпрацьовуєте технологію?
- Ми створили потужний експериментальний центр! Це справжній пташник, побудований з нуля відповідно до нашої нової концепції. У ньому міститься 21 тисяча несучок, які успішно несуться. Наші технологи керують роботою пташника, контролюють стан птиці, коригують раціон, мікроклімат в залежності від проміжних результатів, і якщо в ході експлуатації обладнання виявляються похибки, дають свої рекомендації щодо їх усунення. 
Так ми змогли довести до досконалості роботу автоматичних гнізд і весь процес сбору яйця, підібрати і прописати оптимальні режими роботи системи мікроклімату в різних погодних умовах, відпрацювати схему видалення посліду та багато іншого. Отже, ми досягли хороших результатів: показник інтенсивності несучості - не менше 94%, тільки 1% пошкоджених і 0,5% яєць, знесених на підлозі. При цьому збереження стада у нас - 95%, а травматизм - лише 0,2%. Це гарні результати для підлогового утримання несучок, як ви вважаєте? 
Отримали також відмінні показники мікроклімату пташника: вуглекислий газ - не більше 0,25%, бактеріальні токсини - не більше 220 мг/м³, запиленість - не більше 3,4 мг/м³, аміак - не більше 15 мг/м³.
Тобто ефективність нашого нового продукту вже доведена практично. Ми пропонуємо потенційним споживачам відвідати наш експериментальний майданчик, де можна побачити на власні очі, в яких умовах утримується птиця, як вона поводиться, як організована робота пташника. Повірте, там є на що подивитися. Вас теж запрошуємо. Нам важлива ваша професійна думка. 
До речі, у нас вже побували представники Товариства захисту тварин в Америці та Канаді - Human Society of the United States, Human Society of Canada. Вони визнали цінність нашої розробки, відзначили її актуальність в нинішніх умовах розвитку птахівництва. А ще дали кілька важливих рекомендацій, які ми вже врахували.
- Як ви думаєте, чи буде затребуваний в Україні ваш інноваційний продукт? Адже, наскільки відомо, він орієнтований на американський ринок.
- Концепція передбачає, що це обладнання, в першу чергу, задовольнить вимоги до безкліткового утримання птиці організаціями, що сертифікують продукцію в Сполучених Штатах. Але виконавши умови цих структур, ми вдосконалили технологію Multifloor, і тепер це універсальна структура, яку можна привести у відповідність будь-яким нормам, будь-яких країн і організувати всі існуючі сьогодні способи утримання птиці аж до вільно-вигульного з виходами на пасовище. 
Що стосується України, то тут, впевнена, теж знайдеться споживач, який оцінить переваги нашої нової технології. Адже у нас є великі виробники яєць, м'яса птиці, націлені на експорт. Їхня продукція, так само як і виробництво, повинні відповідати стандартам та вимогам країн-імпортерів. Якщо, скажімо, в Європі буде встановлена заборона на всі способи виробництва птахівничої продукції, крім cage-free, то й імпортні продукти повинні будуть відповідати цим вимогам. Це стосується і яєць, і м'яса бройлерів. Наша внутрішня культура споживання теж зростає, тож до викликів майбутнього потрібно готуватися заздалегідь.
                                                                                     
Ольга МОРОЗОВА





Схожі новини
  • Безкліткове утримання несучок можна облаштувати за програмою держпідтримки аграріїв
  • Як вигідно наростити виробничі потужності птахофабрики в Україні
  • Україна святкує 50-й ювілей організації промислового птахівництва
  • Місце зустрічі змінювати не варто
  • РІШЕННЯ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОГО ПТАХІВНИЦТВА

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.