У 2012 році на 18,3% збільшилися обсяги експорту продукції харчової та переробної промисловості. Про це повідомляє Харчовик.com. При цьому частка продукції харчової та переробної промисловості у загальному експорті аграрної продукції становила приблизно 50%, тобто 8,8 мільярда доларів.
"Належна якість продукції українського виробництва дає змогу експортувати до 20% молочних виробів, вироблених в Україні, 20% - маргаринів, 20% - бурякового цукру, 50% - кондитерських виробів та 90% - вітчизняної соняшникової олії. Нині кожна друга тонна соняшникової олії, яку реалізують на світовому ринку, вироблена в Україні", - наголосив заступник міністра аграрної політики та продовольства Олександр Сень. Крім того, попит на продовольство на світовому ринку постійно зростає. Тому, аби завоювати провідні позиції і підвищити конкурентоспроможність, в Україні на підприємствах харчової промисловості запроваджують системи контролю за якістю, в тому числі HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), які відповідають міжнародним вимогам. Так, ці системи вже впроваджені на 99% українських підприємств, що здійснюють експорт у країни Європейського Союзу чи Росію. У грудні 2012 року після спільної чотирирічної роботи Мінагрополітики та Держветфітослужби генеральний директорат САНКО додав Україну до списку країн, які мають право експортувати продукцію птахівництва в Євросоюз. Це свідчить про те, що Україна стає повноправним гравцем на ринку харчової продукції у світі, й раніше недосяжний рубіж високотехнологічна галузь птахівництва вже подолала.
До речі, за даними Державної служби статистики, виробництво свіжого й охолодженого м'яса свійської птиці в січні 2013 року збільшилося до 56,5 тисячі тонн, що на 4,7% більше, ніж у січні 2012-го.