Експорт жита в лютому 2013 року в порівнянні з аналогічним показником 2012 року становив 740%. Про це повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». Незважаючи на низьку рентабельність вирощування жита в Україні, наша країна посідає четверте місце в світі по виробництву даної культури, поступаючись лише загальному показнику по ЄС-27, Російській Федерації та Білорусі.
«Якщо говорити про натуральні показники, то експорт жита з України в лютому 2013 року склав 7,75 тис. т, у сім разів перевищивши торішній лютневий показник і в 2,5 рази – експорт у січні 2013 року. У той же час експорт жита за весь 2011/12 МР склав близько 9,4 тис. т», – зазначив експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький.
За підсумками 2012 року головними покупцями української жита стали підприємства з Польщі, Ізраїлю, Нідерландів, Великобританії, Латвії та Швейцарії. Цікавим фактом є те, що з вище перерахованих країн житнє борошно з України купує лише Ізраїль, і то в невеликих обсягах. При цьому головним імпортером житнього борошна, як і багатьох інших товарів переробки, є Російська Федерація. Якщо продовжувати розглядати міжнародну кон'юнктуру, то Україна посідає четверте місце у світі з виробництва жита, поступаючись лише загальному показнику по ЄС-27, Російської Федерації та Білорусі.
«Але при загальному позитиві такої картини середня рентабельність вирощування жита в Україні за 2007-2011 рр.. становила всього 4%. Тому важливо, щоб виробництво жита в Україні та переваги, пов'язані з користю даного продукту для здоров'я споживачів, обернулися для вітчизняних аграріїв позитивною економічною складовою», - підкреслив експерт.
До слова, в середньому в Україні посівна площа жита становить близько 300 тис. га. За даними 2012/13 МР в Україні вирощено 675 тис. т жита.