Експортна затребуваність українського жита спростовує ставлення до нього як до "вторинної культури". Нещодавно в Туреччині розпочата масова кампанія з популяризації житнього хліба і виробів з житнього борошна, покликана донести до громадян всю повноту інформації про цінність цих продуктів. Вочевидь, потреба в подібній акції давно визріла і в нас, інакше жито, яке аграріям стає вирощувати дедалі більш невигідно, років через 20 можна буде побачити хіба що в Червоній книзі України, пише УКРІНФОРМ.
"Середня рентабельність вирощування жита в Україні за 2007-2011 рр.. становила лише 4%. Тому важливо, щоб виробництво жита в Україні та переваги, повязані з користю даного продукту для здоров'я споживачів, обернулися для вітчизняних аграріїв позитивною економічною складовою", - коментує ситуацію аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Тарас Висоцький.
За його даними, експорт жита з України в лютому 2013 року становив 7,75 тис. т, усемеро перевищивши торішній лютневий показник і в 2,5 раза - експорт у січні 2013 року. Водночас експорт культури за весь 2011/12 МР наблизився до 9,4 тис. Т.
Незважаючи на низьку рентабельність вирощування жита в Україні, наша держава посідає четверте місце в світі з його виробництва, поступаючись лише загальному показнику по ЄС-27, Російській Федерації та Білорусі.
За підсумками минулого року головними покупцями українського жита стали підприємства з Польщі, Ізраїлю, Нідерландів, Великобританії, Латвії та Швейцарії. Цікавим фактом є те, що з перерахованих країн житнє борошно з України купує лише Ізраїль, і то в невеликих обсягах. При цьому головним імпортером житнього борошна, як і багатьох інших товарів переробки, є Російська Федерація.
До речі, весь цей час ціни на продовольче жито у нас нижче цін на фуражне зерно, і це дозволяє зробити висновок, що сьогодні в Україні дана культура є найбільш недооціненою зерновою. Звичайно, можна говорити про те, що причина сформованої ситуації полягає в перевиробництві жита, проте це не зовсім так - торік, за оцінками фахівців "ПроАгро", урожай жита у нас досяг 685 тис. т, що навіть трохи нижче середніх обсягів виробництва даної культури за останні 7 років. При цьому внутрішнє споживання зернової також прогнозується на середньому рівні - 660 тис. т, а експорт на 1 березня з початку сезону становив 16,5 тис. т і за підсумками маркетингового року може досягти 30 тис. т. Таким чином, на ринку можливий навіть деякий дефіцит жита, який, втім, може бути безболісно заповнений за рахунок скорочення перехідних запасів.
Использование специальной техники для сельскохозяйственных задач позволяет повысить качество и сохранность сухих
Докладніше