Негода вдарила не тільки по материковій Україні, але і по Криму. У степових районах півострова температура опустилася до -7, при цьому на початку березня було +15, пише "Сегодня".
За словами завідувача кафедри технологій виробництва, зберігання та переробки Кримського агротехнологічного університету Володимира Копилова, від холоду постраждали в основному абрикоси, мигдаль, частково алича.
"Вимерзли садові господарства, розташовані в передгірських і степових районах, там солодкий фрукт загинув повністю, за винятком локальних ділянок. Абрикос тільки розцвів, і в найбільш чутливий для нього момент, коли почала зростати зав'язь, він потрапив під заморозки і почорнів. Це свідчить про те, що він помер. Інші дерева були в стані бутона, вони витримали. Якщо потеплішає, решта плодових теж підуть у ріст, але можуть знову вдарити морози. Зараз говорити, чи будуть фрукти в Криму, рано, бо ще квітень попереду, яка буде погода - невідомо", - сказав Копилов. Повна інформація по майбутній врожай буде лише після настання тепла, адже є шанс, що деякі дерева залишилися неушкодженими морозом.
За словами сімферопольського підприємця, який торгує фруктами, Рустема, на наших ринках ви частіше зустрінете турецький абрикос і персик, який видають за кримський. "Дешевше і вигідніше завозити фрукти з-за кордону і продавати тут. Навіть якщо буде хороший урожай місцевого фрукта, закордонний буде дешевшим і красивішим за наший, а для покупця зовнішній вигляд теж важливий", - говорить Рустем.