Скуштувати кримські абрикоси та персики цьогоріч пощастить небагатьом.
Кісточкові найвразливіші перед сильними морозами, тож люта зима з температурою до мінус 26 й ураганними вітрами винищила врожай. Абрикоси – майже 100%. Вижили переважно дикі. Де-не-де в продажу трапляються плоди культурних сортів, але набагато менше, ніж торік.
«Домашні дрібні абрикоси, а це ось великі, дуже солодкі. У кого як, у кого вижили, у кого не вижили. У мене вижили, у подруги не вижили взагалі жодної», - розповідає мешканка села Червоне Галина.
Врожай персиків теж майже втрачено. Тільки на Південному узбережжі та в Бахчисарайському районі збереглася десята частина плодів. Для Криму такі невдалі роки – не рідкість. 4 з 10 зим – із занизькими для дерев температурами, кажуть учені. Тож постійно працюють над селекцією стійкіших сортів. Нові перспективні дерева є в степовому відділі Нікітського ботсаду. Тут вони витримали негоду. З ними постійно експериментують.
«У нас є в Нікітському саду розробки, які дозволяють садити сади за кількома типами конвеєрів. Тобто набір сортів не один, щоб забезпечувати персиком населення, починаючи з червня до кінця вересня», - розповідає завідувачка лабораторії сортовивчення Нікітського ботанічного саду Тетяна Лацко.
Господарства дедалі частіше звертаються до вчених, але заміна дерев потребує грошей і часу. Поки що на республіканській виставці-ярмарку «Купуй кримське» абрикоси й персики можна побачити лише консервовані. Хоча експерти зазначають: свіжі плоди не будуть значно дорожчими, ніж торік.
«Я не думаю, що ціни будуть серйозно вище. Чому? Тому що дефіцит буде компенсуватися завезенням з-за кордону», - заявляє заступник міністра аграрної політики Криму Микола Полюшкін.
Зараз кримські абрикоси та персики коштують від 15 до 25 гривень за кілограм. Та, попри неврожай, фермери обіцяють традиційне зниження ціни в наступних місяцях до 10-12 гривень за кілограм солодких плодів.