Сьогодні Кабмін ухвалив постанову «Про державне регулювання виробництва цукру та цукрових буряків у період з 1 вересня 2013 року до 1 вересня 2014 року». Розробником документу виступило Міністерство аграрної політики та продовольства України. Так, у наступному маркетинговому році мінімальна ціна однієї тонни цукрових буряків становитиме 338 гривень, а мінімальна оптово-відпускна ціна цукру – 4677 гривень за тонну без ПДВ. Тож постанова сприятиме стабілізації виробництва цукросировини та цукру, задоволенню внутрішньої потреби держави в цукрі, регулюванню внутрішнього ринку та створенню реальних передумов для оптимального функціонування галузі.
Щорічно Уряд встановлює граничний розмір квот з постачання цукру на внутрішній ринок (квота «А») та затверджує мінімальні ціни на цукрові буряки та цукор.
Виходячи з науково обґрунтованої норми споживання цукру на душу населення, постанова передбачає встановлення квоти постачання цукру на внутрішній ринок (квота «А») на період маркетингового року з 1 вересня 2013 року до 1 вересня 2014 року в обсязі 1826 тисяч тонн.
Окрім того, на підставі розрахунків наукових установ на наступний маркетинговий рік (з 1 вересня 2013 року до 1 вересня 2014 р.), пропонується встановити мінімальну ціну за 1 тонну цукрових буряків базисної цукристості урожаю 2013 року в розмірі 338,10 гривні без урахування ПДВ. Мінімальна ж оптово-відпускна ціна 1 тонни цукру становитиме 4677,69 гривні без урахування ПДВ.
Ухвалений проект постанови сприятиме стабілізації економічної ситуації на внутрішньому ринку цукру, дозволить забезпечити галузь мінімальними обіговими коштами, в тому числі для здійснення стабільних розрахунків підприємств за податками з державою, зберегти потенціал буряко-цукрової галузі та забезпечити продовольчу безпеку країни.
Нагадаємо, що раніше Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк наголошував на необхідності підвищення мінімальної ціни на цукор, щоб виробники не зазнавали значних збитків. Разом із цим, очільник відомства зазначав, що ціна на цукор має залишатися доступною для українців.
Цукровари в 2012 році виробили понад 2,2 мільйона тонн цукру. А це означає, що ці обсяги повністю забезпечують внутрішню потребу в цукрі, яка в середньому становить 1,8 мільйона тонн. Водночас, Міністерство аграрної політики та продовольства спільно з виробниками цукру працює над розширенням зовнішніх ринків для реалізації вітчизняного цукру. Так, найбільш перспективними залишаються ринки країн Африки та Азії.