Безліч проблемних питань прозвучало під час всеукраїнської наради провідних фахівців виноградарства та садівництва в Національному науковому центрі Нікітського ботсаду. Автономія виробляє всього один кілограм винограду на одного жителя республіки, а за нормативами мала б продукувати вісім. Та як цього досягти, адже на півострові — дуже старі виноградники, майже половині з яких — за чверть віку? 14 тисяч гектарів лози вже втратили промислову продуктивність. Відчутно скорочуються приморські плантації через зсуви й незаконні забудови.
Тож треба замінити майже 60% усіх насаджень хоча б до 2025 року, вважають науковці.
Нині щорічний валовий збір винограду в Криму становить 90-100 тис. тонн, з невисокою середньою урожайністю 52 центнери з гектара. А щоб задовольнити потреби торгівлі і промисловості в кримському винограді, треба збирати щороку по 300 тисяч тонн. Із 125 млн. літрів вина, що продається в країні за рік, понад 50% — фальсифікат, свідчить статистика. Понад 70% проданого коньяку виготовлено з імпортного спирту сумнівного походження. Так що ми п'ємо?
За підсумками цього засідання в травні у Криму відбудеться виїзна колегія Мінагропроду