Протягом останніх двох років на полицях вітчизняних магазинів усе рідше можна побачити імпортні овочі. Вітчизняні ж, натомість, не тільки задовольняють попит українців, а й активно завойовують іноземні ринки. Так, за перших три місяці 2013 року експорт картоплі збільшився майже у 5,5 разів, помідорів – у 1,5, капусти – майже у 2, моркви, буряків, редьки, селери та ріпи – у 75, а цибулі – у рекордних 127 разів. Тож виробники не тільки успішно просувають овочеву вітчизняну продукцію за кордон, а й отримують прибутки. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.
«Українці поступово забувають, що таке іноземні овочі. В нашій країні виробляється достатньо цієї продукції, щоб задовольнити внутрішній попит. Окрім цього, ми успішно виходимо на зовнішні ринки. Лише за рік ми змогли в рази, і навіть у сотні разів, збільшити обсяги експорту овочів. Тепер українську картоплю, помідори, цибулю, капусту, моркву, буряки та огірки можна зустріти на полицях країн світу», − зазначив Микола Присяжнюк.
За перших три місяці поточного року порівняно з відповідним періодом минулого року експорт картоплі зріс з 1,2 тисячі тонн до 7,0 тисячі, помідорів – з 574 тонн до 813, цибулі – з 285 тонн до 36,4 тисячі тонн, капусти – з 1,1 тисячі тонн до 2,1 тисячі, моркви, ріпи, буряку, редьки та селери – з 119 тонн до 8,8 тисячі тонн.
Поряд зі зростанням обсягів експорту, ціни на овочеву продукцію у минулому місяці теж дещо збільшилися. Тож ціна, яка наразі встановилася на ринку, дає змогу як виробникам мати достойну оплату за свою роботу, так і покупцям не витрачати на овочі багато коштів.
«У квітні відбулося сезонне зростання вартості овочів. Хоча, за даними Держкомстату, їхня ціна все одно нижча за минулорічну на 16,6%. Наразі ми очікуємо на новий урожай, тож ціна буде стабільною», − наголосив міністр.