Продукти харчування стають дешевшими. Так, за рік ціни на них знизилися на 3,5%. Зокрема, за даними Держкомстату, суттєво подешевшали яйця, сало, молоко, цукор, м’ясо, олія тощо.
Продукти харчування стають більш доступними для українців. Так, споживчі ціни на них у квітні поточного року знизилися на 3,5% порівняно з відповідним періодом минулого року. І це незважаючи на те, що у квітні відбулося сезонне зростання вартості фруктів на 3% і овочів – 3,3%. Хоча, за даними Держкомстату, їх ціна все одно нижча за минулорічну на 7,1% і 16,6% відповідно.
За даними Державної служби статистики України, індекс споживчих цін на продукти харчування у квітні 2013 року до березня 2013 року становив 99,9%.
Окрім того, у квітні суттєво подешевшали яйця – на 13,7%. На 0,1–2,0% знизилися ціни на сало, продукти переробки зернових, молоко, сметану, рис, цукор, м’ясо та м’ясопродукти, сири, маргарин та олію.
Слід також зазначити, що протягом останнього часу Україна істотно збільшила експорт деяких видів продовольства, зокрема овочів. Так, за 1 квартал цього року, порівняно з відповідним періодом минулого року, експорт картоплі збільшився більш ніж у 5 разів та становив 7 тисяч тонн, капусти – у 2 рази та становив 2,2 тисячі тонн. Крім того, у десятки разів збільшився експорт цибулі – до 36,4 тисячі тонн, овочів борщового набору – до 8,9 тисячі тонн.
Нагадаємо, раніше у Міністерстві аграрної політики та продовольства зазначали, що в Україні зберігається стабільна цінова ситуація на ринку харчових продуктів. Так, Міністр Микола Присяжнюк заявляв, що збалансовану цінову ситуацію на внутрішньому ринку забезпечили ініційовані Урядом і Мінагрополітики заходи щодо розвитку інфраструктури продовольчого ринку.
«В Україні вже активно працюють 4 оптових ринки сільськогосподарської продукції – у Києві, Львові, Донецьку і Маріуполі, ще 7 перебувають на стадії будівництва. На них відсутні посередники, які необґрунтовано підвищують вартість продукції. А придбати необхідні харчі можна безпосередньо у виробника. Крім того, до 1,4 мільйона тонн збільшено ємності картоплесховищ, а це 5-місячна потреба річного споживання України, і до 0,9 мільйона тонн – ємності овочесховищ», − зазначав Микола Присяжнюк.