Українські цукровари вже виробили понад 570 тисяч тонн цукру. Загалом, цьогорічної внутрішньої пропозиції на ринку у 2,2 мільйона тонн повністю вистачить для потреб українців. Однак, аби підтримати цукроварів, в Україні хочуть збалансувати вирощування буряків та виробництво цукру. Окрім того, Уряд підтримує диференціацію переробки буряків на біопаливо, а також розширює зовнішні ринки збуту цукру. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.
«Цьогоріч планується виробити понад 1,3 мільйона тонн цукру. Окрім того, ще є 890 тисяч тонн перехідних залишків. А цього більш ніж достатньо для потреб українців. Адже внутрішнє споживання за рік складає близько 1,8 мільйона тонн. На сьогодні ж сезон цукроваріння в розпалі. Загалом, переробкою солодкого кореня вже займаються на 38 цукрових заводах. І вони вже виробили понад 570 тисяч тонн цукру», − зазначив Микола Присяжнюк.
Міністр додав, що аграрії продовжують збирання цукрового буряка, адже цьогоріч терміни змістилися. І наразі на цукрові заводи вже надійшло понад 5,5 мільйона тонн солодкого кореня. Загалом же цукровари цьогоріч планують переробити близько 11 мільйонів тонн цукрового буряка.
«Важливим завданням у забезпеченні внутрішнього ринку цукром власного виробництва є врахування інтересів виробників. Тому ми працюємо над збалансуванням виробництва цукру та вирощування цукрових буряків. Окрім того, Уряд підтримує диференціацію переробки солодкого кореня, включаючи виробництво біопалива з бурякової меляси. Це теж досить перспективний напрямок», − наголосив Міністр.
Також глава відомства додав, що необхідно розвивати експортний потенціал галузі. І Уряд продовжує працювати над розширенням зовнішніх ринків збуту. Так, у попередньому маркетинговому році українські цукровари поставили за кордон понад 134 тисячі тонн цукру.