Належна якість і безпека харчової продукції є запорукою збереження здоров’я кожної людини, що є одним з основних завдань держави. Тож, Державною інспекцією сільського господарства України постійно здійснюється контроль за додержання виробниками, закріплених законодавчо, вимог щодо якості та безпечності сільськогосподарської продукції.
Так, протягом 2013 року фахівцями Держсільгоспінспекції в Житомирській області проінспектовано 654498 т зерна та продуктів його переробки, у тому числі 9826 т призначеного на експорт і 3307 т імпортної продукції. За результатами цієї роботи видано 8979 сертифікатів якості зерна та продуктів його переробки, із них 1043 експортних та 7936 внутрішніх.
На сьогоднішній день в області діє 24 сертифікованих зернових склади.
За даними декларування, на 1 січня 2014 року на зернових складах області зберігається 680,3 тисяч т зерна, у тому числі пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, зернобобові, просо, гречка, тритікале, зерносуміші. Крім того, насіння озимих зернових культур, кількість якого складає 2 тис. т, ярих зернових – 4,9 тис. т.
Державна інспекція сільського господарства контролює питання відповідності вітчизняної продукції сільського господарства національним та міжнародним стандартам, нормам, правилам і технічним умовам. Зокрема, переміщення зерна територією України проводиться лише за наявності сертифіката якості, в якому зазначається якість продукції, показники безпечності, наявність або відсутність генномодифікованих організмів. При реалізації продукції до неї додаються сертифікати якості та інша документація, що є гарантом її якості.