За результатами 2013 року Україна експортувала понад 145,5 тис. т м’яса птиці та їх субпродуктів, а це на 80% більше показників попереднього року. Про це повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
Виробництво м’яса птиці на сільськогосподарських підприємствах в минулому році в Україні зросло на 12,4% і склало 975,7 тис. т забійної ваги, 15% з яких були направлені на експорт. За даними Міністерства доходів та зборів, протягом 2013 року Україна реалізувала на зовнішні ринки м’яса птиці та їх субпродуктів на загальну суму 232 млн. дол. США. В минулому році Україні вдалося значно розширити географію даного експорту і реалізувати продукцію у понад 70 країн світу. В минулому році Україна досягла позитивного сальдо зовнішньої торгівлі м’ясом птиці в розмірі 130,9 млн. дол. США, тоді як у 2012 році дане сальдо було негативне і склало 11,9 млн. дол. США.
Імпорт свинини в минулому році знизився на 28% і склав 150 тис. т. Спостерігалось також значне зменшення експорту свинини – до 4,6 тис. т. Для прикладу, протягом 2012 року було експортовано 20 тис. т свинини. Проте дане скорочення експорту і імпорту, при загальному зростанні виробництва свинини в Україні, свідчить про орієнтацію вітчизняних виробників на внутрішній ринок.
Експорт яловичини в 2013 році підвищився на 42% і склав 23,7 тис. т. Імпорт яловичини в минулому році був на рівні 3,7 тис. т, що на 2% менше за показники 2012 року. Спостерігалось скорочення ввезення в Україну мороженої яловичини та зростання ввезення свіжої чи охолодженої яловичини.
«Значне збільшення експорту м’яса птиці в минулому році було досягнуте за рахунок підвищення його виробництва в Україні. Важливе стратегічне значення для галузі мало значне розширення географії експорту та початок поставок курятини на ринок Європейського Союзу. Україні вдалося увійти в десятку країн-експортерів м’яса птиці. В цьому році Україна продовжуватиме нарощувати експорт м’яса птиці, закріпляючи свої позиції на зовнішніх ринках», - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.