«Зберігання, транспортування і логістика зерна». Конференцію під такою назвою провела нещодавно у Києві компанія Agroinsightex. На форумі побували аграрії, які знають що саме їм потрібно для ефективної роботи, виробники техніки й обладнання, науковці.
«Сільгоспвиробники знають, що виростити і зібрати гарний врожай – це лише половина успіху, - наголосила генеральний директор компанії Agroinsightex Ольга Кулакова. – Необхідно ще зберегти врожай так, щоб не втратити якість зерна впродовж тривалого часу».
У кожного підприємства, де вирощують зернові, з’являються питання щодо очистки, сушіння, зберігання та транспортування зерна. Щоправда і підхід у господарств до цього різний: хтось зводить власне потужний елеваторний комплекс, інші зупиняють свій вибір на мобільних елеваторах, а декотрі – продають зерно відразу з поля. За даними операторів ринку, в Україні налічується 730 елеваторів. Утім, за словами аналітика зернового ринку Андрія Купченка, жодна область країни не забезпечена потрібною кількістю сертифікованих ємностей і зерносховищ. Торік, скажімо, лише Крим, Одеса і Миколаїв не мали проблем зі зберіганням і перевалкою зерна, але це за рахунок портових елеваторів.
Інша статистика свідчить: виробники зерна та олійних культур надають перевагу європейським брендам.
Повну версію статті «Зберігання і логістика: правильний вибір» читайте у березневому номері журналу «Аграрний тиждень. Україна», який вийде з друку
у вівторок, 4 березня.