Мінагрополітики забезпечується постійний моніторинг та в межах наданих повноважень здійснюються заходи направлені на збереження стабільної цінової ситуації на продовольчому ринку України.
Згідно даних Держстату, індекс споживчих цін на продукти харчування у березні 2014 року склав 103,6% до аналогічного періоду 2013року, та 102,5 % до лютого 2014 року. Найбільше зросли ціни на яйця – на 21,3, фрукти - на 11,8%, цукор - на 10,4%.
За даними обстеження НДІ "Украгропромпродуктивність" 680продуктових ринків України, станом на 15 квітня порівняно з 8квітня 2014 року залишаються стабільними ціни на хліб, яйця курячі та крупу манну.
Спостерігалося незначне, в межах 0,3% - 1,2%, зростання цін на макаронні вироби, крупу гречану, вівсяну, пшоняну, рисову та манну, олію соняшникову, яловичину, свинину, сало, м'ясо курей, сало, ковбаси варені, молоко, масло вершкове, сир твердий, сир м'який, сметану, буряк, яблука.
Разом з тим, зросли ціни на капусту (на 13,7%), цибулю (на 5,3%), томати тепличні (на 4,1%), цукор (на 2,4%), картоплю (на 2,1%), огірки тепличні (на 2,1%), борошно пшеничне вищого ґатунку (на 1,6%), моркву (на 1,3%).
За даними моніторингу цін, який здійснюється органами державної статистики, станом на 22.04.2014 у порівнянні з 10.04.2014 середні споживчі ціни знизилися (незначно) на масло вершкове жирністю 72-73%, сир м'який жирністю 9% та яйця.
Разом з тим, в торговельних мережах відмічено зростання цін на:
- цибулю ріпчасту - на 52,9% (з 8,03 до 12,28 грн/кг), ціни зросли в усіх регіонах, найбільше – у Харківській області (в 1,7раза, до 13,99 грн/кг),
- моркву - на 48,7% (з 3,82 до 5,68 грн/кг), ціни зросли у всіх регіонах, найбільше - у Донецькій області (в 1,9 раза, до 8,16грн/кг);
- капусту - на 44,6% (з 6,46 до 9,34 грн/кг), ціни зросли у всіх регіонах, найбільше - у Івано-Франківській області (в 2 рази, до 8,33грн/кг);
- буряк - на 13,1% (з 3,67 до 4,15 грн/кг), ціни зросли у всіх регіонах, найбільше - у Полтавській області (на 35%, до 4,17грн/кг);
- свинину - на 10% (з 47,48 до 52,23 грн/кг), ціни зросли у всіх регіонах, окрім Тернопільської області, найбільше - у м.Севастополь (на 31,2%, до 61,50грн/кг);
- цукор - на 6,4% (з 8,97 до 9,54 грн/кг), ціни зросли у всіх регіонах, окрім Вінницької та Львівської областей, найбільше - в Луганській області (на 16,8%, до 10,55грн/кг);
- картоплю - на 5% (з 6,62 до 6,95грн/кг), ціни зросли в 18 регіонах, найбільше - в Луганській області (на 38,6%, до 9,12грн/кг);
- птицю (тушки курячі) - на 3,2% (з 21,08 до 21,75 грн/кг), ціни зросли у всіх регіонах, крім Вінницької області, найбільше в Хмельницькій області (на 8,8%, до 22,09грн/кг);
- макаронні вироби - на 2,9% (з 5,50 до 5,66 грн/кг), ціни зросли в 21 регіоні, найбільше - у м. Севастополь (на 7,8%, до 6,66 грн/кг);
- рис - на 1,9% (з 9,26 до 9,44 грн/кг), ціни зросли у 17 регіонах, найбільше в Херсонській області (на 7,8%, до 10,08грн/кг).
Спостерігається незначне зростання цін в межах 0,4- 1,3 % на хліб пшеничний з борошна І ґатунку (до 4,95грн/кг), хліб житній, житньо-пшеничний (до 5,04 грн/кг), борошно пшеничне вищого ґатунку (до 4,70грн/кг), крупи гречані (до 8,06грн/кг), яловичину (до 55,16 грн/кг), ковбаси варені першого ґатунку (до 33,55грн/кг), молоко жирністю 2,5% (до 8,10 грн/кг), сметану жирн. 15% (до 20,92грн/кг), олію соняшникову (до 13,63грн/кг).
Пропозиція товарів на продовольчих ринках та в торгівельній мережі достатня.
Нагадаємо, що з метою недопущення зловживань на ринку продовольства Мінагрополітики України листом від 27.03.2014 №37-32-1-6/3701 звернулось до Кабінету Міністрів України з проханням доручити Мінекономрозвитку України та Антимонопольному комітету посилити контроль за дотриманням вимог законодавства до формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на продовольчому ринку України.