Аграрний тиждень. Україна
» » В українській кукурудзі не знайдено діоксину - нідерландська фірма-імпортер
» » В українській кукурудзі не знайдено діоксину - нідерландська фірма-імпортер

    В українській кукурудзі не знайдено діоксину - нідерландська фірма-імпортер


        Тим часом, як у Німеччині набирає обертів скандал навколо отруєних діоксином курячих яєць, у Нідерландах шукають відповідальних. "Жодні тести на даний момент не підтвердили походження діоксину саме з української кукурудзи", - заявив власник нідерландської фірми-імпортера Ламберт Лігуа (Lambert Liegeois). 

        Невелике приватне підприємство "Meunerie Liegeois" у французькомовному селищі Меш вже майже 12 років імпортує з України біо-продукти - зерно, рапс, кукурудзу тощо. "За всі ці роки ми не мали жодних проблем", - запевнив Ламберт Лігуа. За його словами, його фірма імпортує близько 80 тис. тонн української кукурудзи щороку, кожного разу перевіряючи її якість. "Тому зараз ми особливо обурені роздутим у Німеччині скандалом навколо діоксину, - сказав він. - Жодна інстанція не змогла нам, як безпосередньому постачальнику кукурудзи з України до ЄС, повідомити, спираючись на тести, що кукурудза була отруєна діоксином ще в Україні". 
        Партію кукурудзи, в якій начебто було знайдено діоксин, фірма-імпортер отримала торік у грудні. "Ця партія, як і інші, була продана нам херсонським приватним підприємством "Дніпро-2"", - повідомив Лігуа. Кукурудза прибула в контейнерах на товарному судні спочатку до порту в Роттердамі. "Там були зроблені рутинні тести, і жодних ознак отрути знайдено не було", - запевнив імпортер. Потім, за його словами, продукт було перепродано голландській фірмі-посереднику, яка займається безпосередньою реалізацією продукції. Зокрема, українська кукурудза була частково продана нідерландському підприємству з вироблення кормів "Формармерс" (ForFarmers) та німецькому виробнику біо-кормів "Ройдінк" (Reudink), що у Веселі (земля Північний Рейн - Вестфалія). Ті, у свою чергу, продавали птахофермам вироблений з української кукурудзи змішаний корм. 
        Представник компанії "Форфармерс" Йос Вестерхоф (Jos Westerhof) повідомив, що його підприємство продало корм з вищезгаданої партії кукурудзи сімом голландським і 14-ти німецьким фермам. Він впевнений, що потрапити діоксин під час виготовлення корму не міг. Однак і довести, що діоксин був саме у кукурудзі, теж він не може, оскільки його фірма тести не проводила. 
        "Ланцюг від продавця кукурудзи до споживача готового корму є дуже довгим, - пояснив власник "Meunerie Liegeois". - Діоксин міг потрапити у будь-який момент під час транспортування". За його словами, після того, як продукт потрапляє до ЄС (у даному випадку в порт Роттердаму), його перевірка більше не є обов'язковою. Покупці самі не ініціюють перевірок, оскільки тест на діоксин коштує недешево (приблизно 500 євро). Аби знайти джерело діоксину, зазначив Лінгуа, його фірма замовила низку тестів, які проводяться наразі з різних проб української кукурудзи, у контейнерах та на суднах, на яких транспортується товар. "Результати деяких із них ми очікуємо вже цього тижня. Але я майже впевнений, що це не провина українського постачальника", - заявив підприємець. За його словами, Німеччина підняла паніку, не вивчаючи детально стан справ, а Україну, як нечлена ЄС, звинуватити було найлегше. Лінгуа припускає, що це могло бути спровокованою акцією з боку конкурентів, які зацікавлені у погіршенні іміджу України як аграрного експортера. 
        Слова Лінгуа підтвердили і в Спілці виробників змішаних кормів Нідерландів "TrusQ". Їй теж наразі не відомо про тести, які б стовідсотково вказували на походження діоксину з України. "Не пізніше наступного тижня ми очікуємо на результати тестів, які, сподіваюся, визначать походження діоксину - чи він справді був привезений з України і тести у Роттердамі були проведені неефективно, чи була отрута вже на кораблі", - заявила голова спілки Франсін ван Россем (Francine van Rossem). Якщо, за її словами, буде доведено перший варіант, закупівлю кукурудзи з України до Нідерландів буде повністю призупинено. Якщо буде підтверджено, що причиною отруєння стали несанітарні умови транспортування, відповідальність нестиме фірма, відповідальна за логістику. 

        Експерт німецької неурядової екологічної організації "Фудвотч" (Foodwatch) Маттіас Вольфшмідт (Matthias Wolfschmidt) назвав кілька версій можливого потрапляння діоксину в корм. Найчастіше діоксин потрапляє в зерно чи кукурудзу під час процесу висушування. "Якщо це відбувається шляхом висушування зерна над відкритим вогнем, то діоксин може потрапити туди через повітря від вогню, якщо він був розведений, наприклад, старою олією або в нього потрапили гумові речі", - пояснив він. В іншому випадку, як уже згадувалося, джерелом діоксину могли стати нечисті контейнери, судна чи вантажівки. "Звичайно, діоксин міг бути і в інших складових корму", - додав експерт. 
        Тим часом, наступного тижня німецький уряд має доповісти про ситуацію з діоксином у бундестазі. Про це повідомила депутат бундестагу, експерт правлячої Вільної демократичної партії (ВДП) з аграрних питань Крістель Хапах-Казан. "Напередодні у вівторок я направила запит до федерального уряду з вимогою з'ясувати всі обставини справи з діоксином і доповісти про це на наступному засіданні парламентського комітету із захисту прав споживачів 19 травня", - сказала Крістель Хапах-Казан. За її словами, це вже не перший скандал у Німеччині, пов'язаний з отруєнням діоксином харчових продуктів. "Але досі проводиться лише вибірковий контроль кормів, який виконується здебільшого приватними установами", - зазначила вона. 

    УКРІНФОРМ

     





    Схожі новини
  • У курячих яйцях у Німеччині знову виявили діоксин
  • У Німеччині в курячих яйцях знову виявлено підвищений вміст діоксину
  • МінАП України буде здавати худобу в лізинг
  • МІНАГРОПОЛІТИКИ: «ДІОКСИНОВИЙ СКАНДАЛ» РОЗСЛІДУЄТЬСЯ. ДІОКСИНУ В КУКУРУДЗІ ФУРАЖНІЙ НЕ ВИЯВЛЕНО!
  • Присяжнюк: Україна почне розстеження діоксинового скандалу

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

В українській кукурудзі не знайдено діоксину - нідерландська фірма-імпортер


    Тим часом, як у Німеччині набирає обертів скандал навколо отруєних діоксином курячих яєць, у Нідерландах шукають відповідальних. "Жодні тести на даний момент не підтвердили походження діоксину саме з української кукурудзи", - заявив власник нідерландської фірми-імпортера Ламберт Лігуа (Lambert Liegeois). 

    Невелике приватне підприємство "Meunerie Liegeois" у французькомовному селищі Меш вже майже 12 років імпортує з України біо-продукти - зерно, рапс, кукурудзу тощо. "За всі ці роки ми не мали жодних проблем", - запевнив Ламберт Лігуа. За його словами, його фірма імпортує близько 80 тис. тонн української кукурудзи щороку, кожного разу перевіряючи її якість. "Тому зараз ми особливо обурені роздутим у Німеччині скандалом навколо діоксину, - сказав він. - Жодна інстанція не змогла нам, як безпосередньому постачальнику кукурудзи з України до ЄС, повідомити, спираючись на тести, що кукурудза була отруєна діоксином ще в Україні". 
    Партію кукурудзи, в якій начебто було знайдено діоксин, фірма-імпортер отримала торік у грудні. "Ця партія, як і інші, була продана нам херсонським приватним підприємством "Дніпро-2"", - повідомив Лігуа. Кукурудза прибула в контейнерах на товарному судні спочатку до порту в Роттердамі. "Там були зроблені рутинні тести, і жодних ознак отрути знайдено не було", - запевнив імпортер. Потім, за його словами, продукт було перепродано голландській фірмі-посереднику, яка займається безпосередньою реалізацією продукції. Зокрема, українська кукурудза була частково продана нідерландському підприємству з вироблення кормів "Формармерс" (ForFarmers) та німецькому виробнику біо-кормів "Ройдінк" (Reudink), що у Веселі (земля Північний Рейн - Вестфалія). Ті, у свою чергу, продавали птахофермам вироблений з української кукурудзи змішаний корм. 
    Представник компанії "Форфармерс" Йос Вестерхоф (Jos Westerhof) повідомив, що його підприємство продало корм з вищезгаданої партії кукурудзи сімом голландським і 14-ти німецьким фермам. Він впевнений, що потрапити діоксин під час виготовлення корму не міг. Однак і довести, що діоксин був саме у кукурудзі, теж він не може, оскільки його фірма тести не проводила. 
    "Ланцюг від продавця кукурудзи до споживача готового корму є дуже довгим, - пояснив власник "Meunerie Liegeois". - Діоксин міг потрапити у будь-який момент під час транспортування". За його словами, після того, як продукт потрапляє до ЄС (у даному випадку в порт Роттердаму), його перевірка більше не є обов'язковою. Покупці самі не ініціюють перевірок, оскільки тест на діоксин коштує недешево (приблизно 500 євро). Аби знайти джерело діоксину, зазначив Лінгуа, його фірма замовила низку тестів, які проводяться наразі з різних проб української кукурудзи, у контейнерах та на суднах, на яких транспортується товар. "Результати деяких із них ми очікуємо вже цього тижня. Але я майже впевнений, що це не провина українського постачальника", - заявив підприємець. За його словами, Німеччина підняла паніку, не вивчаючи детально стан справ, а Україну, як нечлена ЄС, звинуватити було найлегше. Лінгуа припускає, що це могло бути спровокованою акцією з боку конкурентів, які зацікавлені у погіршенні іміджу України як аграрного експортера. 
    Слова Лінгуа підтвердили і в Спілці виробників змішаних кормів Нідерландів "TrusQ". Їй теж наразі не відомо про тести, які б стовідсотково вказували на походження діоксину з України. "Не пізніше наступного тижня ми очікуємо на результати тестів, які, сподіваюся, визначать походження діоксину - чи він справді був привезений з України і тести у Роттердамі були проведені неефективно, чи була отрута вже на кораблі", - заявила голова спілки Франсін ван Россем (Francine van Rossem). Якщо, за її словами, буде доведено перший варіант, закупівлю кукурудзи з України до Нідерландів буде повністю призупинено. Якщо буде підтверджено, що причиною отруєння стали несанітарні умови транспортування, відповідальність нестиме фірма, відповідальна за логістику. 

    Експерт німецької неурядової екологічної організації "Фудвотч" (Foodwatch) Маттіас Вольфшмідт (Matthias Wolfschmidt) назвав кілька версій можливого потрапляння діоксину в корм. Найчастіше діоксин потрапляє в зерно чи кукурудзу під час процесу висушування. "Якщо це відбувається шляхом висушування зерна над відкритим вогнем, то діоксин може потрапити туди через повітря від вогню, якщо він був розведений, наприклад, старою олією або в нього потрапили гумові речі", - пояснив він. В іншому випадку, як уже згадувалося, джерелом діоксину могли стати нечисті контейнери, судна чи вантажівки. "Звичайно, діоксин міг бути і в інших складових корму", - додав експерт. 
    Тим часом, наступного тижня німецький уряд має доповісти про ситуацію з діоксином у бундестазі. Про це повідомила депутат бундестагу, експерт правлячої Вільної демократичної партії (ВДП) з аграрних питань Крістель Хапах-Казан. "Напередодні у вівторок я направила запит до федерального уряду з вимогою з'ясувати всі обставини справи з діоксином і доповісти про це на наступному засіданні парламентського комітету із захисту прав споживачів 19 травня", - сказала Крістель Хапах-Казан. За її словами, це вже не перший скандал у Німеччині, пов'язаний з отруєнням діоксином харчових продуктів. "Але досі проводиться лише вибірковий контроль кормів, який виконується здебільшого приватними установами", - зазначила вона. 

УКРІНФОРМ

 





Схожі новини
  • У курячих яйцях у Німеччині знову виявили діоксин
  • У Німеччині в курячих яйцях знову виявлено підвищений вміст діоксину
  • МінАП України буде здавати худобу в лізинг
  • МІНАГРОПОЛІТИКИ: «ДІОКСИНОВИЙ СКАНДАЛ» РОЗСЛІДУЄТЬСЯ. ДІОКСИНУ В КУКУРУДЗІ ФУРАЖНІЙ НЕ ВИЯВЛЕНО!
  • Присяжнюк: Україна почне розстеження діоксинового скандалу

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.