Навіть за умови зменшення експорту молочної продукції до країн СНД Україна втримала рівень промислового виробництва молока та молочної продукції, - заявив Міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко, коментуючи відповідні статистичні показники.
За його словами, загальне зниження виробництва молока в Україні становить 4,6%. «Але виробництво більш якісного молока у сільськогосподарських підприємствах, яке споживають переробні підприємства, зросло на 0,7%. У господарствах населення відсоток зниження становив 6,2%», - наголосив Міністр.
Він повідомив, що поточного року значно пригальмовано темпи зниження поголів’я худоби та птиці. Станом на 1 січня 2015 року поголів’я ВРХ було нижче відповідного показника попереднього періоду майже на 12%. Натомість станом на вересень поточного року темпи падіння поголів’я ВРХ знизилися до 6,5% порівняно із попереднім періодом.
Разом із тим темпи падіння поголів'я свиней із майже 5% на початку 2015-го до серпня 2015-го загальмувалися до 3%. Знижено темпи падіння виробництва м’ясної продукції. Якщо у січні поточного року зниження з виробництва м'яса складало 3,2%, то за період січень-серпень – лише 1,8%.
«На початку 2015 року спостерігалося масове вирізання худоби. Це становило загрозу молочній галузі, хоча давало позитивні показники м'ясній індустрії. Нині ця тенденція значно знизилася. Загальне зниження виробництва м’яса становить 1,8%. Причому у сільськогосподарських підприємствах воно не перевищило 0,5%. Це пояснюється зниженням обсягів виробництва у господарствах населення, в основному у Донецькій та Луганській областях. В інших областях відбулося нарощення показників: в Одеській – на 4,6%, Херсонській – 2,7%», - наголосив Олексій Павленко.
Водночас потужною галуззю залишається виробництво м'яса птиці: Україна експортує цю продукцію, яка відповідає найвищим стандартам якості.
«Відбулося загальне зменшення обсягів виробництва яєць на рівні 14,3%. Це пояснюється втратою виробничих об’єктів та значного ринку збуту у Донецькій та Луганській областях. Скажімо, на Луганщині падіння виробництва сягнуло майже 80%, на Донеччині – 66%. У цих промислових регіонах висока щільність населення, яке споживало значні обсяги яєць. Водночас у 13 областях України виробництво яєць зросло. Так, на Тернопільщині – на 12,4%, Рівненщині – на 8,4%, Полтавщині – на 7%», - підкреслив Міністр.
На його думку, падіння виробництва у тваринництві обумовлено насамперед зупинкою або знищенням ключових виробників на сході України, відповідним зменшенням попиту, втратою традиційних ринків збуту. «Нинішня динаміка свідчить про суттєве гальмування темпів падіння у галузі і про поступове відновлення виробництва. Вважаємо, що найважчий період вже позаду. Нині Міністерство знаходить нові ринки збуту для продукції українського тваринництва. І це стане імпульсом до подальшого зростання галузі», - заявив Олексій Павленко.
//minagro.gov.ua