За січень-вересень 2015 року продукти харчування в Україні подорожчали на 47% відносно аналогічного періоду попереднього року, у той час як доходи населення зросли лише на 17%. У зв’язку з цим українці перерозподіляють свої споживчі кошики та економлять на продуктах харчування, купуючи лише найнеобхідніші і найдоступніші товари. У тому числі зменшується і споживання кондитерських виробів, що призвело до скорочення їх виробництва.
Так, найсуттєвіше впало загальне виробництво тортів: за 9 місяців 2015 року було виготовлено 10,6 тис. тонн, що на 31% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Якщо у 2014 році виробництво тортів складало в середньому 0,5 кг на одну людину, то до кінця 2015 року ця цифра зменшиться на третину.
Серед причин, які призвели до такого скорочення споживачі вказують на високі ціни. Сьогодні кілограм торту в магазинах коштує уже від 100 гривень, а за класичний «Київський торт» треба віддати близько 200 гривень.
Виробництво інших солодких продуктів також здебільшого скоротилось: здобних виробів виготовили 47,3 тис. тонн (- 21%), солодкого печива і вафель – 180,7 тис. тонн (-19%), пряників – 26,5 тис. тонн (-26%), шоколаду в брикетах чи плитках вагою до 2 кг – 120,1 тис. тонн (-27%).
Водночас зросли обсяги виробництва солодощів дешевшого цінового сегменту: кондитерські вироби без какао додали 4% (139,5 тис. тонн), а виробництво пирогів, пиріжків та пончиків зросло вдвічі – до 16,9 тис. тонн (+129%).Таким чином, за 9 місяців 2015 року в розрахунку на одного українця вітчизняні кондитери
виробили 0,2 кг тортів, 0,1 кг тістечок, 1,1 кг здобних виробів, 0,4 кг пирогів, пиріжків та пончиків, 4,2 кг солодкого печива і вафель, 2,8 кг шоколаду в брикетах чи плитках вагою до 2 кг та 3,3 кг кондитерських виробів без какао.