Українські сільськогосподарські підприємства виявилися досить ефективними у виробництві деяких сільськогосподарських продуктів у порівнянні з закордонними фермерами. Такий висновок було зроблено за результатами порівняльного аналізу, який проводиться Українським клубом аграрного бізнесу спільно з Німецьким сільськогосподарським товариством та Інститутом ім. Й.Х. фон Тюнера (Німеччина),
Про це Gazeta.ua повідомив експерт Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон.
За його словами, серед основних конкурентних переваг українських аграріїв німецькі експерти відзначають високу родючість ґрунтів, низьку вартість оренди землі та дешеву робочу силу. А найкращі позиції українські сільськогосподарські підприємства мають по ріпаку та кукурудзі.
"Якщо говорити про урожайність ріпаку, то тут ми нічим не поступаємось Європі. Український виробник, отримуючи в середньому на 20% нижчу ціну ніж європейці, є навіть більш рентабельним, аніж канадські фермери, які є номером один по виробництву та експорту ріпаку в світі".
Також варта уваги конкурентоспроможність вітчизняних виробників кукурудзи, які по витратах на тонну практично не поступаються фермерам зі США.
"Так, у досліджуваного господарства з України витрати на 1 тонну кукурудзи становили $120, а в середньому по господарствах-учасниках проекту зі Сполучених Штатів цей показник був на $20 вище, - відзначив Сластьон. - Таким чином, маючи значний запас цінової стійкості, українські сільськогосподарські підприємства мають всі шанси зрівнятися з лідерами світових ринків аграрної продукції".
Нинішнього року в Україні на площі 860 тис га зібрано 1,5 млн тонн ріпаку. Кукурудзи станом на 1 жовтня було зібрано майже 5,5 млн тонн на площі 1308 тис га. Її посіви збільшилися цьогоріч на 20%.