Трохи більше 1,5 тонни гриба було експортовано з України в 2015 році, і практично весь цей обсяг попрямуваний в Молдову. Півтори тонни гриба — це денні продажі одного великого київського супермаркету, то ж при такій цифрі експорту з України можна говорити, що він фактично відсутній.
Про це повідомляє прес-служба Національного грибного агентства Umdis.
Сьогодні в Україні ціна на печериці чи не найнижча в світі, Україна оточена країнами, де ціни значно вищі. І, здавалося б, є всі можливості для експорту. Хоч, повністю закритий доступ на величезний російський ринок, та поруч є Білорусь, Молдова, Угорщина, Польща, Румунія. Навіть середня ціна в Польщі — лідера європейського виробництва, значно перевершує ціни за якими продають гриб українські виробники.
Українським фермерам-грибоводам постійно приходять запити від іноземних покупців або посередників про закупівлю гриба для експорту. І основні причини, чому український гриб все ще не експортується залишаються незмінними: маленькі партії і не завжди прийнятна якість. Додавши до цього страх зв'язатися з митними процедурами українські виробники воліють залишати запити покупців без уваги.
«Але експорт — це єдина можливість для швидкого і значно розширення розмірів внутрішнього виробництва. І поки ресурсні складові дозволяють тримати собівартість на низькому рівні — цим треба користуватися», — наголошують фахівці.
//agravery.com/uk/posts/show/popri-popit-ukraina-ne-eksportue-gribi