Український експорт ягідної продукції протягом 2010-2015 років збільшився в 3,6 рази — до 12,5 мільйона доларів у 2015 році.
Про це йдеться в дослідженні ДП «Укрпрозовнішекспертиза» про перспективи України щодо експорту ягідної продукції, пише «Економічна правда».
В дослідженні зазначається, що поставки свіжих ягід зросли в 1,5 рази — до 3,1 млн дол. в 2015 році. У свою чергу поставки заморожених ягід зросли в 6,4 рази — до 9,4 млн дол. в 2015 році.
В товарній структурі експорту замороженої ягоди переважає полуниця — 19,8% або 1,86 млн дол. Основними покупцями якої є країни ЄС — 7,4 млн дол. або 79%, та країни СНД — 1,6 млн дол. або 17%. Основними країнами призначення є Польща (3,4 млн дол.), Росія(1,4 млн дол.), Німеччина (1 млн дол.).
Щодо свіжих ягід, то в товарній структурі експорту переважає чорниця та лохина. За даними 2015 року, основними покупцями ягідної продукції є країни ЄС — 3 млн дол. або 97%. Основними країнами призначення є Польща (1,6 млн дол.) та Нідерланди (1,3 млн дол.), на яких сумарно припадало майже 94% експорту свіжих ягід.
За даними ДП «Укрпрозовнішекспертиза», площа ягідних насаджень в Україні в 2015 році становила 19,5 тис. га. Основні культури — полуниця, малина і смородина.
Основні площі ягідних культур припадають на господарства населення (80%), які значну частину ягід вирощують для власних потреб.
Також в дослідженні зазначається, що врожайність ягідних культур в Україні на 7-20% нижча, ніж в сусідньої Польщі — 97 ц/га проти 81 ц/га.
//agravery.com/uk/posts/show/eksport-ukrainskih-agid-zbilsivsa-majze-v-cotiri-razi