У світлі нещодавніх дій Молдови набуває актуальності питання – якими будуть наслідки введення цією країною квот на продовольчу групу товарів, зокрема на молоко та м'ясо, для вітчизняного виробника? Дослідженням цього питання зайнялись експерти УАК. Відповідно до постанови, затвердженої Урядом Республіки Молдова, нові квоти діятимуть з травня по грудень 2016 року.
За даними Держстату, за аналогічний період минулого року Україною було експортовано товарів у Молдову на суму близько 22,4 млн дол. США, з них продукції АПК – на 18,2 млн дол. США, що становить 81,4% від загальної суми. Та це за умов нульової митної ставки. Яким би був український експорт в умовах квот?
За підрахунками експертів УАК, оцінюваний обсяг втрат українських аграріїв від введення молдавських квот на молоко та м`ясо, наближається до 1,5 млн дол. США, що становить близько 11,3% доходів від експорту даної продукції у цю країну.
Такі висновки можна зробити більш детально проаналізувавши минулорічну (травень-грудень 2015 року) активність експортерів на ринку.
Найбільш відчутними були б втрати для вершкового масла, сиру та морозива (товарні групи 0405, 0406, 2105) – 1,2 млн дол. США, тобто 14,7%. Це пов’язано одночасно із малим обсягом квоти (750 тонн), і з високими ставками митного збору.
Менш помітно політика сусіда відобразилась би на м’ясних (групи 1601, 1602) та молочних (група 0403) продуктах - 55,8 тис дол. США (6,6%) та 111,9 тис. дол. США (7,0%) відповідно. Молоко та вершки (група 0402) постраждали б найменше – всього 66,1 тис. дол. США (3,0%), що, в першу чергу, пов’язано з відносно високим встановленим обсягом квоти (1000 т).
Загалом же, втрати вітчизняного експортера через молдавську політику (включаючи й обмеження на імпорт цементу) оцінюються в 1,9 млн дол. США, що фактично нівелює привабливість цього ринку для вітчизняних товаровиробників.