За результатами першого кварталу 2016 року порівняно з аналогічним періодом 2015 року частка молока екстра класу, що надійшла до переробних підприємств зросла на 44%, що в абсолютному значені складає 25,4 тис. тонн. Загальний обсяг виробництва молока екстра класу за перший квартал 2016 року складає 82,8 тис.тонн. Таким чином, за результатами перших трьох місяців 2016 року в загальній структурі виробництва молоко екстра класу складає 14%, минулого року показник складав 10%. Загалом за останні п’ять років спостерігається тенденція до збільшення частки молока екстра класу, а також вищого ґатунку. Так, за результатами першого кварталу 2011 року частка молока класу екстра у загальній структурі складала 7%, за аналогічний період 2016 року це вже 14%. У 2011 році молоко вищого ґатунку займало в загальній структурі 35%, в той час як в поточному році цей показник склав 39%. Передумовами для цього стали довгострокові інвестиції в молочний бізнес. «Наразі спостерігається поступове покращення якості молока, за рахунок інвестицій в три основні фактори: генетичний матеріал, кормову базу та гігієну в тваринництві, без якої отримати якісне молоко неможливо. Це вкотре підтверджує, що інвестиції в агросектор є довгостроковими та потребують окрім матеріальних ресурсів, ще й час та вміння (досвід). Щодо останнього, то асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) регулярно проводить модулі «Агрошколи» для підвищення кваліфікації та обізнаності трудових кадрів компаній-виробників молока, що призводить до вищезгаданих результатів», - підсумував експерт аграрних ринків Євгеній Дворнік.
//ucab.ua