Слідами гречки. Борошно і хліб дорожчають. Поки що не дуже - від десяти до 50-ти копійок за кілограм борошна і на півгривні в середньому на хліб. І це ще не межа, прогнозують експерти. Чи варто боятися дефіциту - розбиралася Анастасія Станко.
Це один зі столичних ринків. Борошно є, але кожен день чимраз дорожче. Одні додають по 50 копійок, а за елітний сорт - і гривню, та й знайти важче.
Марина, покупець:
- Мені треба особєнна мука одеського проізводсва, вона лучше. на гривню-дві десь подорожало.
Продавці цього ж ринку нарікають на журналістів - буцімто штучно підігрітий інтерес до хлібо-булочних. Кажуть ніякого дефіциту на їхню продукцію нема, та й сама продукція в достатку.
- Ви бачите, що мука є, значить є, які проблеми, нє, ціни не зростають, всьо хорошо.
Катерина, продавець:
- Ну если вот допустим губернаторский был 2,85 у нас, 3,40 сейчас.
А це вже продавщиця Катерина з Миколаєва. У неї підрахунки інші. Каже - її хліб щодня дорожчає на 5 копійок.
Вадим Копилов, перший заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі:
- Идет релиз, реклама о том, что вот скоро начнем смотреть катастрофы в Украине, так и здесь - борошна не будет.
В уряді на заяви, що борошно закінчується - лише жартують. Зерна в аграрному фонді, кажуть, вистачить до наступного сезону з головою.
- Не просто предостаточно, а выше всех норм мы сегодня имеем зерна и муки.
Чому хліб дорожчає, пояснюють із свого боку пекарі. Ціну на їх товар не дозволяє підняти інспекція з контролю за цінами. А своїх оборотних грошей, щоб купити зерно на ринку їм не вистачає. А з аграрного фонду, де дешевше - зерна не дають в достатній кількості. От і печуть з останнього, ще й собі в збиток. Міністр аграрної політики втім заспокоює. Ще вчора у регіони направили 25 тисяч тон муки з аграрного фонду, і дадуть ще.
Микола Присяжнюк, Міністр аграрної політики та продовольства України:
- На вчорашній день почали надходити заявки, буквально завтра ми розпочинаємо відпускати муку по заявкам хлібопекарнеь, підприємств і по заявкам губернаторів.
Сценарій гречки борошно не повторить, бо зерна вирощують в Україні в десятки разів більше аніж дефіцитної крупи. Тож борошно з прилавків не зникне, кажуть експерти.
Олександр Жолудь, експерт з економічних питань:
- На відміну від гречки, у держави є певні резерви зерна 1-4-го сортів, які вона може викидати на ринок і тим самим підтримувати ціну на низькому рівні.
Але втримати аж так низько, як нині все ж не вдасться, додають експерти. Борошно ще виросте, не як на дріжджах, а лише на 20 відсотків, хліб - на 10. Бо світові ціни ростуть, і внутрішні витрати на виробництво - теж.
Перший Національний.