Огляд м’ясного ринку Південно-Східної Азії
28 November, Розділ Новини, переглядів 6 222
Група національних консультантів ФАО у складі Володмира Гонтара, Владислава Костомахи, Ріти Поліщук та Юлії Гавриленко під керівництвом економіста департаменту ФАО ООН Андрія Ярмака, завершила огляд ринків молока і м’яса країн Субсахарської Африки, регіону MENA, держав Азії та КНР.
Головна мета досліджень – надання необхідної інформації українським виробникам, переробникам та експортерам щодо ситуації на основних продуктових ринках світу з метою подальшого просування вітчизняної продукції закордон та системного виходу й закріплення на нових сучасних світових ринках збуту.
В дослідженнях експерти повно та ілюстративно висвітлили загальну ситуацію в регіоні, надали огляд тенденцій у виробництві, споживанні та роздрібній торгівлі продуктів харчування. Щотижня ми ділитимемося з вами новим оглядом. Цього разу у фокусі – ринок м'ясних продуктів країн Південно-Східної Азії.
Загальний огляд регіону
Азія - потенційний лідер глобального економічного зростання. Споживчі витрати Азії становлять більше однієї чверті світових, а на цей регіон припадає 56% населення світу.
Більше 2,5 млрд. чоловік у віці від 15 до 44 років живуть в Південно-Східній Азії, і ця цифра, як очікується, збільшиться до 2,9 млрд. до 2030 року.
Не включаючи Китай, економіка країн регіону, зросла на 4,7% в 2015 році, і темпи її зростання збільшаться до 4,8% у 2016 і 4,9% у 2017-18 роках за рахунок зростання у великих країнах Південно-Східної Азії. На регіон Східної Азії припадає майже дві п'ятих зростання світової економіки в 2015 році, що більше ніж в 2 рази перевищує сумарний внесок всіх інших регіонів, що розвиваються. Країни Південної-Східної Азії займають лідируючі позиції у списку конкурентоспроможних країн світу, згідно із даними World Economic Forum: Сінгапур посідає 2-ге, Японія – 6-те, Гонконг – 7-ме місце.
М'ясний ринок країн Азії
Південно–Східна Азія – один з найперспективніших ринків м'яса в світі. Країни дуже відрізняються одна від одної в залежності від рівня доходу, зрілості ринків, демографічних показників, витрат на їжу та культурних і релігійних вподобань споживачів. Споживання протеїну, а саме м'яса, риби та морських продуктів, також відрізняється від ринку до ринку.
Розвинені країни Азії, наприклад, Гонконг вживають як м'ясо, так і рибу та морські продукти на рівні розвинених країн світу (144 кг протеїну, з яких 70% м'ясо, 30% риба та морські продукти на душу населення в рік, за даними Euro Monitor). Інша картина в бідніших країнах: наприклад, в Індії більшість споживачів – вегетаріанці і вживають лише 11 кг протеїну на рік, з яких лише 6 кг становить м’ясо.
З точки зору видів м'яса, показники споживання протеїну також різняться між країнами. Наприклад, малайзійці вживають більше курятини, в той час, коли Корея, Філіппіни, В'єтнам та Тайвань надають перевагу більше свинині, ніж іншим видам м'яса.
Важливу роль відіграють також економічні показники, а власне, дохід на душу населення, який в деяких країнах Азії (Індія, Індонезія, Шрі-Ланка, В'єтнам та інші) не перевищує $ 8 000 на рік, в той час коли Гонконг ($ 42 400) та Сингапур ($ 52 900) у списках світових лідерів (https://www.weforum.org ). Є також країни, такі як Японія, які, незважаючи на високий дохід ($ 32 500), споживають м'яса менше за рибу, у зв'язку з національними особливостями і споживчими перевагами на користь риби та морських продуктів.
Традиційний спосіб виробництва м'яса домашніми господарствами вижив себе і не може задовольнити зростаючий попит, викликаний, в першу чергу, урбанізаційним бумом. Прогнозується швидке зростання промислового виробництва м'яса до 2025 року. При цьому, незважаючи на це, існуючий попит буде задовольнятися, в основному, за рахунок імпортних товарів.
Загалом Азія як регіон імпортує найбільше курятини – 24% за обсягом (1,9 млн. тон за 2014 рік) і 14% у грошовому еквіваленті (низька ціна). Приблизно в однаковому обсязі імпортується яловичина і свинина (21%), хоча в грошовому еквіваленті яловичина має більшу частку – 31%, а свинина – 25% у зв’язку з тим, що яловичина дорожча. Ковбаси та інші м'ясні вироби займають 17% як в обсязі, так і в грошах. Стільки ж за обсягами становлять субпродукти і жири, тоді як в грошовому вимірі – лише 13%.
Топ 5 країн займають 92% від загального обсягу імпорту м'яса та м'ясних виробів в регіоні Південно–Східної Азії (2015 р). Найбільше (36% від загального обсягу), імпортує Японія. На 2-ому місці знаходиться Гонконг, але треба врахувати, що левова частина товару іде на реекспорт, або ж проходить транзитом.
Зі значним відривом ідуть Корея, та Сингапур, які детально описані в цьому звіті. Філіппіни, незважаючи на значний обсяг у кількості, наразі, детально не розглядалися, оскільки мають низькі економічні показники і низький рівень споживання на душу населення. В майбутньому, в залежності від розвитку країни, потенціал Філіппін слід враховувати. Всі інші країни, що були оцінені в цьому дослідженні, імпортують разом трохи більше, ніж одна країна Філіппіни.
Схожі новини
Виставки «Зернові технології 2015», «Agro Animal Show 2015» та «Фрукти. Овочі. Логістика 2015» фотозвіт№4 (259)№42 (254)№38 (250)Молока стало меньше