Цього року українські аграрії зібрали 185 тис. т проса та мають всі можливості, щоб встановити рекорд по обсягах його експорту. Про це пише SuperAgronom.
За даними Держстату, останніми роками спостерігається зростання посівних площ та валового збору проса. Це пов'язане зі зростанням рентабельності культури та підвищенням попиту на просо за кордоном.
Валові збори проса почали падати ще понад 10 років тому. Якщо у 2000 році було намолочено 426 тис. т, то у 2005 р. вже 140,6 тис. т, а в 2013 р. — 102 тис. т. Такі дані наводить Алла Іванівна Камінська, науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН.
Також відбулось значне скорочення посівних площ з 366 тис. га в 2000 р., до 78 тис. га в 2013 р. Проте останніми роками спостерігається незначний підйом виробництва проса. Посівні площі минулого року склали 92 тис. га, а цьогоріч — 96. тис. га. Тобто простий розрахунок показує, що урожайність проса виросла з 11-12 ц/га у 2000 р., до 19,2 ц/га у 2016 р. Потенційна ж урожайність цієї круп'яної культури, за твердженням фахівців, може сягати 40-45 ц/га.
Підвищення культури вирощування та впровадження сучасних технологій може вивести просо до переліку основних круп'яних культур України, особливо враховуючи зростання попиту на нього в країнах Європи. Подібні перспективи мають також сорго, амарант та тритикале, адже ці культури більш пристосовані до змін клімату та можуть виступати «дублерами» зернових у зоні ризикованого землеробства.
//kurkul.com/news/6273-proso-moje-stati-nayperspektivnishoyu-nishevoyu-krupyanoyu-kulturoyu