Друга половина січня для ринку живця відзначилася відносною стабілізацією. Так, досить напружені п’ятничні торги для більшості виробників завершились успішно, адже закупівельну ціну вдалося втримати на рівні попереднього тижня. Деякі все ж мали поступитися під впливом посиленого тиску від закупівельників. Проте, різниця планових цін 3-го тижня та попереднього не перевищувала 0,75 грн/кг. Як наслідок, очікувана середня цінова позначка незначно поступається її рівню минулого тижня та озвучується на рівні 30,3 грн/кг.
У ході торгів основним та практично єдиним аргументом для пониження цін є відчутне послаблення попиту. Водночас виробники із Західних областей відчувають менший тиск з боку м’ясопереробників, конкуренція між якими за товарне поголів’я, дозволяє ціні зберігати відносну сталість.
Що у роздрібі?
З пониженням закупівельних цін на живець свиней намітилася відповідна динаміка роздрібних цін на свинину. Так, найбільш відчутного пониження зазнала ціна свинячої корейки, яка подешевшала на 9,5 грн/кг, порівняно зі значеннями цінників напередодні Нового року. Лопаткову частину в кінці другого тижня січня можна було придбати в середньому по 73,3 грн/кг, що на 6 грн/кг дешевше ніж в кінці грудня. За цей же період свиняча грудинка подешевшала на 5,6 грн/кг, при цьому за другий тиждень року на 4,4 грн/кг. Тазостегнова частина також відчула аналогічне здешевлення та більш помітне пониження ціни на початку другої декади місяця, тож у другій половині січня кілограм цієї частини в середньому коштував 76,1 грн. Свиняче стегно тепер коштує 72,1 грн/кг проти майже 76 грн/кг у кінці грудня, а ціна свинячих стейків понизилася до рівня, що спостерігався на початку зими — 88,3 грн/кг. Здешевлення цін свинячого ошийка та фаршу обмежилося 2,4% та 2,8% відповідно, тож їх ціна на полицях супермаркетів у кінці другого тижня січня зупинилася на позначках 93,9 грн/кг та 58,7 грн/кг.
Прес-служба Асоціації «Свинарі України»