Друга декада року для виробників свинини видалася досить вдалою: більшість операторів змогли втримати планові ціні минулого тижня та навіть закріпитися на досягнутих позиціях ще на тиждень. Так, за підсумками 3-го тижня січня середня ціна на живець свиней І-ї категорії склала 30,3 грн/кг, а очікуваний рівень цін на цьому тижні поступається попередньому лише на 0,3%.
Моніторинг закупівельних цін м’ясопереробних підприємств свідчить, що ціна свинини живою вагою варіює у широкому діапазоні — 29-30,5 грн/кг. При цьому мінімальна цінова позначка зустрічається епізодично на Сході країни, тоді як у центральних та західних регіонах закупівля живця ведеться по 29,5-30,5 грн/кг. Деякі переробники навіть відзначили підйом цін у порівнянні з попереднім тижнем.
Зазначимо, що у попередні два роки низхідний рух цін у цей період був значно сильнішим. Так, за чотири тижня січня 2015-го року ціни на свиней забійних кондицій І-ї категорії опустилися на 7,4%, торік за аналогічний період вони зсунулись на 4,3% у бік пониження, тоді як цьогоріч — на 2,6%. Враховуючи досить млявий післясвятковий попит, основним чинником, що сприяє укріпленню цін є обмеженість пропозиції. Так, свиногосподарства ще не повернулися «у стрій» після активних передноворічних продажів, тож реалізують живець менш активно. Впливають і погодні умови: холоди дещо вповільнюють прирости товарного поголів’я деяких виробників, а переробники тяжіють до локальної закупівлі живця задля зменшення ризиків. Впливає на георафію закупівлі і поширення АЧС, яка лише у січні «відзначилася» у 9 областях України.
Рітейл
В наслідок незначного коливання цін на сировину зміна роздрібних цін свинячих відрубів була незначною та обмежилася кроком до 1 грн/кг у бік пониження. Винятком стала лише ціна тазостегнової частини, що подешевшала на 2,2 грн/кг. Цю товарну позицію на початку третьої декади січня можна було придбати по 73,9 грн/кг.
Прес-служба Асоціації «Свинарі України»