Аграрний тиждень. Україна
» » Рекордний рівень виробництва зернових забезпечить зростання пропозиції на світових ринках
» » Рекордний рівень виробництва зернових забезпечить зростання пропозиції на світових ринках

    Рекордний рівень виробництва зернових забезпечить зростання пропозиції на світових ринках


    Щомісяця ФАО публікує актуальні дані по стану світового ринку зернових. Черговий огляд вийшов 2 лютого.

    Світове виробництво зернових

    Оскільки прогнози щодо рекордного врожаю підтвердилися, оцінка ФАО світового виробництва зернових у 2016 році була знову підвищена до 2592 млн. тонн, що на 15 млн. тонн (0,6%) вище грудневого прогнозу. Перегляд даних цього місяця відображає більш високі, ніж очікувалося, врожаї в Австралії і в Російській Федерації, а також коригування в бік збільшення прогнозів виробництва кукурудзи в світі, причому основна частка цього приросту припадає на Китай. Це з лишком компенсує зниження прогнозу світового виробництва рису в результаті більш низьких, ніж очікувалося, врожаїв в Китаї, Пакистані, Сполучених Штатах Америки та В'єтнамі.

    Перші прогнози виробництва зернових культур в 2017 році не дають однозначної картини.
    Посівна озимої пшениці в Північній півкулі практично завершена. У Сполучених Штатах Америки в умовах великих запасів і відносно низьких цін фермери змушені скоротити посівні площі озимої пшениці до майже найнижчого показника в історії; в той же час, несприятливі погодні умови можуть викликати деяке зниження врожайності. У Канаді посівні площі під озиму пшеницю також зменшилися, головним чином у зв'язку з очікуваними низькими цінами. В Європі сприятливі погодні умови сприяли добрим сходам озимих в ЄС, проте січневі морози могли викликати деякі втрати. Очікується, що загальна площа під зерновими в ЄС залишиться без змін. Зберігаються хороші види на врожай в Російській Федерації, оскільки площі під озимою пшеницею збільшені, а стан сходів гарний. Є деякі побоювання в зв'язку з недостатнім сніговим покривом в південних районах України, проте в загальному умови задовільні, а посівні площі можуть бути збільшені в порівнянні з 2016 роком.

    В Азії в зв'язку з розширенням площ під пшеницею в Індії в сукупності з достатнім забезпеченням водою для поливу очікується невеликий приріст виробництва в 2017 році. У Пакистані, навпаки, нестача дощів в період посівної і скорочення запасів води для зрошення змушують скоригувати попередні прогнози в бік зниження. У Китаї збереження потужних стимулів для нарощування виробництва в рамках державної програми мінімальних закупівельних цін сприяло деякому зростанню площ під пшеницею, що дозволило переглянути прогноз виробництва в бік підвищення.

    У Південній півкулі після сильної посухи минулого року склалися більш сприятливі погодні умови; в зв'язку з цим в 2017 році можна очікувати відновлення обсягів виробництва зернових в країнах півдня Африки. Зокрема, у зв'язку з очікуваним збільшенням майже на третину посівних площ і відновленням врожайності можна очікувати, що виробництво кукурудзи в Південній Африці майже досягне середнього рівня. У Південній Америці початкові оцінки показують, що в Аргентині і Бразилії будуть розширені площі під зерновими, оскільки місцеві ціни високі, а погода - сприятлива. Очікується, що в Австралії та Індонезії виробництво рису збільшиться за рахунок розширення площ, а сприятливі види на урожай рису в найбільших країнах-виробниках Південної Америки, особливо в Бразилії, будуть обумовлені сприятливими погодними умовами. Темпи посівної у В'єтнамі відстають, оскільки в південних районах країни спостерігається надлишок дощів. У Шрі-Ланці виникли більш значні проблеми у зв'язку з недоліком опадів; крім того, спостерігається також дефіцит води для зрошення.

    Світове споживання зернових

    Прогнозований ФАО загальний обсяг споживання зернових в 2016-2017 сільськогосподарському році збільшено в порівняно з грудневим прогнозом майже на 3 млн. тонн – до 2567 млн. ​​тонн, що на 2% (50,4 млн. тонн) більше рівня 2015-2016 сільгоспроку. Позитивні коригування цього місяця відображають головним чином збільшення на 2,2 млн. тонн споживання пшениці у продовольчих цілях, а також як промислову сировину в ряді країн. У сукупності з незначно підвищеними прогнозами споживання фуражного зерна, це коригування з надлишком компенсує зниження на 1 млн. тонн споживання рису у непродовольчих цілях.

    Загальне споживання пшениці в даний час прогнозується в обсязі 736,5 млн. тонн, що на 22 млн. тонн (3,1%) більше, ніж в 2015-2016 сільськогосподарському році. Очікується, що в зв'язку з наявністю значних складських запасів низькосортної пшениці основна частина цього приросту припаде на значне збільшення споживання зерна на фураж. Згідно з прогнозами, світовий обсяг споживання фуражного зерна в світі в 2016-2017 роках збільшиться на 23,6 млн. тонн (1,8%) майже до 1330 млн. тонн, причому найбільший приріст споживання на фураж очікується в Сполучених Штатах Америки у зв'язку з рекордним урожаєм минулого року. Незважаючи на коригування в цьому місяці в бік зниження, очікується збільшення споживання рису на 1% в порівнянні з 2015-2016 роком до 500 млн. тонн, головним чином за рахунок зростання продовольчого споживання.

    Світові запаси зернових

    Прогнозований ФАО обсяг світових запасів зернових на кінець сільськогосподарського сезону 2017 року було переглянуто в бік підвищення ще на 11 млн. тонн до 681 млн. тонн, що на 3% (20 млн. тонн) вище рівня попереднього сезону і становить новий рекордний рівень. Виходячи з поліпшення прогнозів виробництва, в порівнянні з грудневими були збільшені прогнози запасів пшениці в Аргентині, Австралії та Бразилії. У підсумку це дозволило підвищити прогноз світових запасів пшениці в 2016-2017 року на 6,5 млн. тонн до рекордного рівня в 245 млн. тонн. Ці запаси пшениці вище прогнозних запасів 2015-2016 року на 8,3% (майже 19 млн. тонн), причому найбільший приріст у порівнянні з минулим сільськогосподарським роком, як і раніше, очікується в Китаї, Сполучених Штатах Америки та Російської Федерації.

    По фуражних зернових основним фактором зростання стало очікуване збільшення запасів кукурудзи в Китаї, тому зараз ФАО прогнозує зростання обсягу світових запасів фуражного зерна на 0,7% (2 млн. тонн) в порівнянні з минулим роком до майже рекордного рівня. Найбільший приріст запасів в порівнянні з минулим сезоном очікується в Сполучених Штатах Америки, де, за прогнозами, запаси фуражного зерна можуть досягти абсолютно рекордного обсягу в 64 млн. тонн, що на цілих 32% вище, ніж на початок сільгоспроку. Однак це збільшення може бути частково зведено нанівець істотним зниженням запасів в Китаї і Бразилії у зв'язку зі зниженням обсягів виробництва. У Китаї скороченню запасів будуть також сприяти нещодавно озвучені плани скорочення запасів кукурудзи за рахунок більш широкого її використання як промислової сировини, хоча це ймовірно становитиме більший вплив на обсяги складських запасів вже в наступному сезоні. Світові запаси рису в даний час прогнозуються на рівні 170 млн. тонн, що на 0,6% менше, ніж в минулому році, і трохи нижче грудневого прогнозу. Головним фактором тут є зниження прогнозів по Китаю і Сполученим Штатам Америки, проте в обох випадках запаси рису очікуються на рекордних або майже рекордних рівнях.

    Світова торгівля зерновими

    Незважаючи на підвищення прогнозів по торгівлі пшеницею, обсяг світової торгівлі зерновими в 2016-2017 роках як і раніше очікується на 1,2% (4,7 млн. ​​тонн) нижчим, ніж в 2015-2016 році, і повинен скласти 391 млн. тонн. Основним фактором такого зниження, як очікується, буде скорочення обсягу світової торгівлі фуражним зерном на 5% (9 млн. тонн) до 177 млн. ​​тонн, причому головним чином це буде зменшення закупівель кукурудзи, ячменю і сорго Китаєм.

    На противагу цьому, перспективи зростання імпорту в Індію, Бразилію і В'єтнам дозволили підвищити в порівнянні з грудневим прогноз загального обсягу торгівлі пшеницею на 2,4 млн. тонн - до 171 млн. тонн. Тому обсяг світової торгівлі пшеницею може виявитися на 1,7% (2,8 млн. тонн) вищим за оцінки 2015-2016 року, що стало б новим рекордом. Основний приріст може бути забезпечений Індією, де очікується рекордний за останні десять років обсяг імпорту - 3,5 млн. тонн. Проте і цей прогноз може бути переглянутий у бік підвищення, оскільки стабільно високі внутрішні ціни і недавнє скасування імпортного мита на пшеницю створюють передумови до ще більшого збільшення імпорту, ніж це прогнозується зараз. Частковому пожвавленню світової торгівлі рисом в 2017 календарному році, яка в даний час оцінюється в 43 млн. тонн (вище переглянутого прогнозу на 2016 рік - 42 млн. тонн) може сприяти зростання експортної пропозиції, а також попиту в країнах Азії.





    Схожі новини
  • Виробництво зернових в європейській частині СНД
  • Світові запаси зернових досягнуть максимального рівня — FAO
  • Обсяги виробництва і запасів зернових продовжили зростати
  • Світовий прогноз виробництва зернових зріс на 22 млн т
  • У найближчі роки попит на зернові збережеться

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Рекордний рівень виробництва зернових забезпечить зростання пропозиції на світових ринках


Щомісяця ФАО публікує актуальні дані по стану світового ринку зернових. Черговий огляд вийшов 2 лютого.

Світове виробництво зернових

Оскільки прогнози щодо рекордного врожаю підтвердилися, оцінка ФАО світового виробництва зернових у 2016 році була знову підвищена до 2592 млн. тонн, що на 15 млн. тонн (0,6%) вище грудневого прогнозу. Перегляд даних цього місяця відображає більш високі, ніж очікувалося, врожаї в Австралії і в Російській Федерації, а також коригування в бік збільшення прогнозів виробництва кукурудзи в світі, причому основна частка цього приросту припадає на Китай. Це з лишком компенсує зниження прогнозу світового виробництва рису в результаті більш низьких, ніж очікувалося, врожаїв в Китаї, Пакистані, Сполучених Штатах Америки та В'єтнамі.

Перші прогнози виробництва зернових культур в 2017 році не дають однозначної картини.
Посівна озимої пшениці в Північній півкулі практично завершена. У Сполучених Штатах Америки в умовах великих запасів і відносно низьких цін фермери змушені скоротити посівні площі озимої пшениці до майже найнижчого показника в історії; в той же час, несприятливі погодні умови можуть викликати деяке зниження врожайності. У Канаді посівні площі під озиму пшеницю також зменшилися, головним чином у зв'язку з очікуваними низькими цінами. В Європі сприятливі погодні умови сприяли добрим сходам озимих в ЄС, проте січневі морози могли викликати деякі втрати. Очікується, що загальна площа під зерновими в ЄС залишиться без змін. Зберігаються хороші види на врожай в Російській Федерації, оскільки площі під озимою пшеницею збільшені, а стан сходів гарний. Є деякі побоювання в зв'язку з недостатнім сніговим покривом в південних районах України, проте в загальному умови задовільні, а посівні площі можуть бути збільшені в порівнянні з 2016 роком.

В Азії в зв'язку з розширенням площ під пшеницею в Індії в сукупності з достатнім забезпеченням водою для поливу очікується невеликий приріст виробництва в 2017 році. У Пакистані, навпаки, нестача дощів в період посівної і скорочення запасів води для зрошення змушують скоригувати попередні прогнози в бік зниження. У Китаї збереження потужних стимулів для нарощування виробництва в рамках державної програми мінімальних закупівельних цін сприяло деякому зростанню площ під пшеницею, що дозволило переглянути прогноз виробництва в бік підвищення.

У Південній півкулі після сильної посухи минулого року склалися більш сприятливі погодні умови; в зв'язку з цим в 2017 році можна очікувати відновлення обсягів виробництва зернових в країнах півдня Африки. Зокрема, у зв'язку з очікуваним збільшенням майже на третину посівних площ і відновленням врожайності можна очікувати, що виробництво кукурудзи в Південній Африці майже досягне середнього рівня. У Південній Америці початкові оцінки показують, що в Аргентині і Бразилії будуть розширені площі під зерновими, оскільки місцеві ціни високі, а погода - сприятлива. Очікується, що в Австралії та Індонезії виробництво рису збільшиться за рахунок розширення площ, а сприятливі види на урожай рису в найбільших країнах-виробниках Південної Америки, особливо в Бразилії, будуть обумовлені сприятливими погодними умовами. Темпи посівної у В'єтнамі відстають, оскільки в південних районах країни спостерігається надлишок дощів. У Шрі-Ланці виникли більш значні проблеми у зв'язку з недоліком опадів; крім того, спостерігається також дефіцит води для зрошення.

Світове споживання зернових

Прогнозований ФАО загальний обсяг споживання зернових в 2016-2017 сільськогосподарському році збільшено в порівняно з грудневим прогнозом майже на 3 млн. тонн – до 2567 млн. ​​тонн, що на 2% (50,4 млн. тонн) більше рівня 2015-2016 сільгоспроку. Позитивні коригування цього місяця відображають головним чином збільшення на 2,2 млн. тонн споживання пшениці у продовольчих цілях, а також як промислову сировину в ряді країн. У сукупності з незначно підвищеними прогнозами споживання фуражного зерна, це коригування з надлишком компенсує зниження на 1 млн. тонн споживання рису у непродовольчих цілях.

Загальне споживання пшениці в даний час прогнозується в обсязі 736,5 млн. тонн, що на 22 млн. тонн (3,1%) більше, ніж в 2015-2016 сільськогосподарському році. Очікується, що в зв'язку з наявністю значних складських запасів низькосортної пшениці основна частина цього приросту припаде на значне збільшення споживання зерна на фураж. Згідно з прогнозами, світовий обсяг споживання фуражного зерна в світі в 2016-2017 роках збільшиться на 23,6 млн. тонн (1,8%) майже до 1330 млн. тонн, причому найбільший приріст споживання на фураж очікується в Сполучених Штатах Америки у зв'язку з рекордним урожаєм минулого року. Незважаючи на коригування в цьому місяці в бік зниження, очікується збільшення споживання рису на 1% в порівнянні з 2015-2016 роком до 500 млн. тонн, головним чином за рахунок зростання продовольчого споживання.

Світові запаси зернових

Прогнозований ФАО обсяг світових запасів зернових на кінець сільськогосподарського сезону 2017 року було переглянуто в бік підвищення ще на 11 млн. тонн до 681 млн. тонн, що на 3% (20 млн. тонн) вище рівня попереднього сезону і становить новий рекордний рівень. Виходячи з поліпшення прогнозів виробництва, в порівнянні з грудневими були збільшені прогнози запасів пшениці в Аргентині, Австралії та Бразилії. У підсумку це дозволило підвищити прогноз світових запасів пшениці в 2016-2017 року на 6,5 млн. тонн до рекордного рівня в 245 млн. тонн. Ці запаси пшениці вище прогнозних запасів 2015-2016 року на 8,3% (майже 19 млн. тонн), причому найбільший приріст у порівнянні з минулим сільськогосподарським роком, як і раніше, очікується в Китаї, Сполучених Штатах Америки та Російської Федерації.

По фуражних зернових основним фактором зростання стало очікуване збільшення запасів кукурудзи в Китаї, тому зараз ФАО прогнозує зростання обсягу світових запасів фуражного зерна на 0,7% (2 млн. тонн) в порівнянні з минулим роком до майже рекордного рівня. Найбільший приріст запасів в порівнянні з минулим сезоном очікується в Сполучених Штатах Америки, де, за прогнозами, запаси фуражного зерна можуть досягти абсолютно рекордного обсягу в 64 млн. тонн, що на цілих 32% вище, ніж на початок сільгоспроку. Однак це збільшення може бути частково зведено нанівець істотним зниженням запасів в Китаї і Бразилії у зв'язку зі зниженням обсягів виробництва. У Китаї скороченню запасів будуть також сприяти нещодавно озвучені плани скорочення запасів кукурудзи за рахунок більш широкого її використання як промислової сировини, хоча це ймовірно становитиме більший вплив на обсяги складських запасів вже в наступному сезоні. Світові запаси рису в даний час прогнозуються на рівні 170 млн. тонн, що на 0,6% менше, ніж в минулому році, і трохи нижче грудневого прогнозу. Головним фактором тут є зниження прогнозів по Китаю і Сполученим Штатам Америки, проте в обох випадках запаси рису очікуються на рекордних або майже рекордних рівнях.

Світова торгівля зерновими

Незважаючи на підвищення прогнозів по торгівлі пшеницею, обсяг світової торгівлі зерновими в 2016-2017 роках як і раніше очікується на 1,2% (4,7 млн. ​​тонн) нижчим, ніж в 2015-2016 році, і повинен скласти 391 млн. тонн. Основним фактором такого зниження, як очікується, буде скорочення обсягу світової торгівлі фуражним зерном на 5% (9 млн. тонн) до 177 млн. ​​тонн, причому головним чином це буде зменшення закупівель кукурудзи, ячменю і сорго Китаєм.

На противагу цьому, перспективи зростання імпорту в Індію, Бразилію і В'єтнам дозволили підвищити в порівнянні з грудневим прогноз загального обсягу торгівлі пшеницею на 2,4 млн. тонн - до 171 млн. тонн. Тому обсяг світової торгівлі пшеницею може виявитися на 1,7% (2,8 млн. тонн) вищим за оцінки 2015-2016 року, що стало б новим рекордом. Основний приріст може бути забезпечений Індією, де очікується рекордний за останні десять років обсяг імпорту - 3,5 млн. тонн. Проте і цей прогноз може бути переглянутий у бік підвищення, оскільки стабільно високі внутрішні ціни і недавнє скасування імпортного мита на пшеницю створюють передумови до ще більшого збільшення імпорту, ніж це прогнозується зараз. Частковому пожвавленню світової торгівлі рисом в 2017 календарному році, яка в даний час оцінюється в 43 млн. тонн (вище переглянутого прогнозу на 2016 рік - 42 млн. тонн) може сприяти зростання експортної пропозиції, а також попиту в країнах Азії.





Схожі новини
  • Виробництво зернових в європейській частині СНД
  • Світові запаси зернових досягнуть максимального рівня — FAO
  • Обсяги виробництва і запасів зернових продовжили зростати
  • Світовий прогноз виробництва зернових зріс на 22 млн т
  • У найближчі роки попит на зернові збережеться

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.