У 2016-17 маркетинговому році фуражна пшениця подорожчала порівняно з минулим роком на 12,2%, фуражний ячмінь – на 4,5%, а фуражна кукурудза на 6,7 %.
За словами аналітика компанії «Фенікс Агро» Валерії Пекін, зростання цін на корма почалося з 2014 року: оскільки ціни на корма прив’язані до курсу долара, девальваційні процеси відобразилися на ціні. У 2014 року ціни були стабільними, лише з кінця 2015 року почалося незначне зростання ціни.
«Це заважало розвитку тваринницького комплексу України, який почав інтегрувати девальваційні процеси національної валюти лише в кінці 2015 року», — уточнює Валерія Пекін.
На думку аналітика, лише після повної інтеграції закупівельними цінами на незбиране молоко, девальвації гривні можливе відновлення рентабельності в секторі молоковиробництва, який функціонував в умовах особливо високих цін на корми протягом майже всього минулого десятиліття.
Раціон високопродуктивної корови обходиться фермеру в середньому у 83 грн на добу. У минулому році на годівлю однієї тварини господарі витрачали в середньому 60 грн, у 2014 – 40 грн. Тварині масою у 500 кг і середнім добовим надоєм у 20 кг потрібно заготовити до 60 кг корму щодоби.
За даними комерційного директора Консультаційного центру АВМ Дениса Сергієнка, в добовий раціон корови входить: 10-12 кг грубих кормів (сіно), 30-35 кг соковитих кормів (силос, сінаж), 3-4 кг концентрованих кормів (зерно, шроти).