Вивести рибну галузь «з тіні» та унеможливити реалізацію браконьєрської риби в Україні допоможе запровадження обов’язкового Сертифіката Походження риби та системи моніторингу вилову риби. Держрибагентство та експерти розпочали роботу над ними у лютому 2017 року, запровадити на практиці їх планують вже наступного року.
За даними галузевих асоціацій та експертів в 2015 році незаконний вилов риби по кількості впритул наблизився до легального вилову у 74 тис. тонн. Запровадження нової системи підтвердження законності походження риби та відповідного сертифікату мінімізує незаконний браконьєрський вилов, унеможливить реалізацію нелегальної риби, захищатиме інтереси національних виробників.
«Сертифікат матиме виключно електронну форму, кожній партії риби присвоюватиметься власний унікальний номер. Представники державного органу, і звичайні споживачі зможуть зайти на спеціальний електронний портал та отримати інформацію про походження риби», — повідомив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.
Сертифікат супроводжуватиме рибу з моменту вилову до місця її реалізації, міститиме інформацію щодо суб’єкта господарської діяльності, назви водойми, де було здійснено лов, дати вилову, кількості виловленої риби тощо.
«Планується, що система буде максимально автоматизована, без людського фактору та пов’язаних з ним корупційних ризиків. Наше завдання — детінізація галузі через використання інструментів прозорих для суспільства і простих для підприємців», — зауважив Ковалів.
В рамках підготовки концепції та законодавчої бази задля впровадження сертифікату походження риби та системи моніторингу вилову Держрибагентство звернулося за допомогою до Офісу підтримки реформ «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні».
Костянтин Дем’яненко, експерт Офісу підтримки реформ, відзначив, що завдання налагодити систему моніторингу вилову риби і її походження для комерційних операцій на внутрішньому ринку та для експорту також передбачено для України Угодою про Асоціацію з Європейським Союзом. Це стосується, як промислового вилову риби, так і вилову аквакультури.
За його словами сьогодні в Україні не існує жодного механізму підтвердження легальності походження партії риби чи конкретного взятого екземпляру, не існує системи моніторингу комерційних операцій з водними біоресурсами. Тому до продажу, особливо на ринках та в точках стихійного продажу, попадає браконьєрська риба.
«В ЄС система сертифікації вважається ключовим фактором для забезпечення простежуваності водних біоресурсів у комерційних операціях. Це важлива складова боротьби з незаконним, непідзвітним та нерегульованим рибальством. Законодавчо вона регулюється як на національному рівні, так і регламентними документами No 1005/2008 (ЕС), No 1224/2009 на рівні ЄС, що імплементовані в національне законодавство всіх країн-членів», — зауважив Дем’яненко.
Розробляючи правила моніторингу вилову та сертифікації для України експерти врахують досвід Данії, Великобританії, Словенії, Естонії та Норвегії, а також директиви Генеральної Комісії з питань рибальства у Середземномор’ї (GFCM).
//www.agroperspectiva.com/ru/press_release/17325