Україна входить до десятки виробників часнику у світі, але при цьому знаходиться на 60-му місці у рейтингу світових експортерів. Внутрішній ринок наразі відчуває недостачу вітчизняної продукції, тому розвиток експорту часнику потребуватиме наповнення українського ринку, після чого виробники будуть розглядати можливості збільшення поставок в першу чергу до ЄС.
Про це повідомив директор Ради з питань експорту продовольства (UFEB) Богдан Шаповал під час Другого форуму часниководів UkrUp 5 березня.
«Працюючи над ринком часнику і аналізуючи поточну ситуацію у світі, ми зрозуміли, що протягом наступних п’яти років українські виробники можуть орієнтуватися на ринок ЄС, а саме на Німеччину, Великобританію, Францію, Нідерланди», - сказав Богдан Шаповал.
Перспективність цього напряму обумовлена логістичною доступністю та обізнаністю потенційних контрагентів про Україну, яка останнім часом починає асоціююватися з екологічністю виробництва. Крім того, український часник буде більш якісним, ніж дешевий китайський продукт, та не таким дорогим, як продукція Іспанії – лідера за виробництвом часнику в ЄС.
Орієнтовно через вісім років після виходу на ринок ЄС українські виробники зможуть розглянути арабські країни та США.
«Почати масово торгувати з цими країнами буде можливо, коли вони побачать, що ви працюєте на ринках Європейського Союзу. Тобто ЄС має бути таким собі трампліном», - зауважив директор UFEB.
Наступний етап, за його словами, - Індонезія, Малайзія і Бразилія, куди необхідно буде виходити з дорогим нішевим продуктом, щоб зменшити конкуренцію з боку високоякісного іспанського часнику та недорогого китайського.
Пошук європейських контрагентів, за словами Богдана Шаповала, можна проводити через прямі запити-пропозиції до дистриб’юторів, участь у виставках, спілкування в професійних соціальних мережах та на B2B-платформах тощо.
«Виставки та конференції будуть найбільш ефективним варіантом, хоча і найбільш дорогим. Але ви можете розраховувати на відповідний рівень ставлення, оскільки з вами спілкувалися особисто. Електронні листи до дистриб’юторів, на жаль, отримають якусь відповідь у трьох-п’яти випадках зі ста. До цього треба бути готовим і зосередитися на ефективній роботі з тими, хто відповідає», - підкреслив Богдан Шаповал.
Минулого року українські виробники збільшили експорту часнику у 2,3 рази в натуральному вираження (до 195,1 тон з 83,2 тон у 2015 році) і в 3,2 рази в грошовому вираженні (до 286,1 тис. дол. з 88,3 тис. дол.). Основні споживачі українського часнику у 2016 році – Білорусь, Латвія, Канада і Литва.
UFEB (Ukrainian Food Export Board) - це асоціація виробників готового продовольства, що допомагає вітчизняним підприємствам харчової промисловості здобувати нові ринки збуту та закріплюватися на традиційних. Мета UFEB - створити позитивний імідж для продовольства з позначкою Мade in Ukraine у споживачів в усіх куточках світу. В межах своєї діяльності UFEB надає своїм членам аналітичну та консультаційну допомогу щодо умов та можливостей експорту.