Аграрний тиждень. Україна
» » Солодкі перспективи
» » Солодкі перспективи

    Солодкі перспективи


    Україна має всі шанси стати світовим експортером цукру. Вже в 2017/2018 маркетинговому році наша країна повинна наростити поставки цього продукту на світовий ринок до 1 млн тонн. Таку амбітну мету озвучив міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий.

    Нагадаємо, за підсумками попереднього сезону Україна продала за кордон 334 тис. т цукру, поліпшивши попередній експортний результат в рекордні 33 рази. Якщо в поточному році вдасться хоча б потроїти обсяги, мета в 1 млн т може бути ближчою, ніж здається на перший погляд. І кон’юнктура світового цукрового ринку поки грає на нашій стороні.

    У світі бракує солодкого

    У 2016 році загальний індекс світових цукрових цін зріс на 9,9%. Подорожчання зумовлене браком солодкого продукту. За оцінками Міжнародної організації по цукру (ISO), світовий дефіцит цукру в 2016/17 МР складе 5,9 млн т.

    За словами виконавчого директора ISO Хосе Оріве, в останнє десятиліття споживання цукру збільшувалося на 3% за рік. Якщо так піде далі, до 2025 р. світ щорічно буде з’їдати 32 млн т. продукту. Причому, ці показники розраховані тільки з урахуванням демографії.

    На споживання впливає і збільшення доходів населення, особливо в країнах Африки, а також зростання споживання цукру харчовою промисловістю.

    Україна в цих умовах має всі шанси стати одним з основних виробників цукру в світі і заробити на дефіциті.

    «Дефіцит покриває всі наші можливості по збільшенню виробництва», — повідомив Тарас Кутовий.

    «Ми будемо контролювати відповідність українського цукру світовим вимогам. Але у вас є великий потенціал, і вам потрібно його використовувати», — обнадіяв Хосе Оріве.

    Цукрові рекорди

    За даними Мінагропроду, виробництво українського цукру в нинішньому маркетинговому році зросло на 40% порівняно з попереднім періодом. За рахунок поліпшення якості сировини, з буряків з кожного гектара вдалося отримати 6,9 т цукру, що в три рази більше, ніж в 2010 р.

    Голова правління національної асоціації «Укрцукор» Андрій Дикун зазначає, що за 25 років площі посівів цукрових буряків в нашій країні скоротилися в 5,3 рази, а кількість заводів — в 4,5 рази. Водночас зростає потужність решти майданчиків і врожайність буряків, тому виробництво цукру впало тільки в 2,1 рази.

    У Мінагропроді відзвітували, що, завдяки зростанню врожайності в 2016 році, валовий збір цукрових буряків з площі 290 тис. га склав 13,2 млн т, тоді як у 2000 р. таку ж кількість цукрової сировини було зібрано з площі 747 тис. га

    У міністерстві також повідомили, що торік на 25% збільшилися площі під цукровим буряком, на 30% — виробництво цукрової сировини, на 40% — виробництво цукру.

    «Минулого року ми побачили надзвичайно позитивний тренд. Після втрати ринків збуту в країнах СНД і скорочення посівів цукрових буряків, виробникам вдалося впровадити нові технології, які дозволили підвищити ефективність роботи і наростити випуск продукції», — говорить Андрій Дикун.

    За його словами, вітчизняне цукроваріння тільки почало виходити з кризи, тому дуже важливо скористатися сприятливим моментом на світовому ринку і нарощувати виробництво. Поки цукрова галузь виробляє 6% усієї продукції харчпрому, а це 29 млрд грн. За рахунок експорту в 2016 році виробники отримали $230 млн.

    За даними «Укрцукор», в 2016/2017 МР Україна виробила 2,36 млн тонн цукру, а потреба внутрішнього ринку оцінюється в 1,54 млн т. Тобто дефіциту продукту всередині країни не буде, а експорт можна збільшувати.

    Що буде з цінами

    Втім, для пересічних українців експортні цукрові рекорди можуть виявитися несолодкими. Є ризик, що внутрішні ціни будуть підтягуватися за світовими, як це відбувається з іншими продуктами — зерном та олійними культурами.

    Вже зараз, за даними експертів, ціни на багато продуктів харчування в Україні порівнянні з європейськими.

    «По 90% видів продуктів наші ціни не відрізняються від європейських. Що стосується так званих соціальних продуктів харчування, то українські ціни на них у половині випадків порівнянні з європейськими», – розповів гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

    «Буряковий та тростинний цукор в ЄС коштують однаково, і який це цукор, можна зрозуміти тільки по упаковці, на якій вказано, з чого він зроблений. В Естонії кілограм солодкого продукту в супермаркеті обійдеться в 20,9 грн., у Литві — у 19,8 грн. У Румунії доведеться викласти 22,2 грн, в Угорщині — 26,8 грн, а в Польщі — 19,9 грн», — говорять в Українській асоціації постачальників торговельних мереж.

    Середня ціна кілограма цукру в супермаркетах Києва становить 20,6 грн. Тобто, вона не найнижча серед країн Східної Європи, але і ненабагато вища, ніж у Польщі чи Литві.

    Ціни в ЄС вивчалися в мережах Prismamarket, Емад, Maxima, Groby і Tesco, а в Україні в магазинах «Ашан», «Новус» і Fozzy.

    За словами Олексія Дорошенка, проблема в тому, що періодично ціни на окремі продукти харчування в Україні злітають до небес, а через деякий час знову так само різко опускаються.

    «Але при цьому АМКУ не діє, хоча ціни на соціальні товари нерідко перевищують європейські», — зазначив Олексій Дорошенко.

    І додав: «Наші виробники скаржаться, що інакше не можна. Але виникає логічне запитання: у нас робоча сила в кілька разів дешевша, податки порівняно з Європою (405 євро «мінімалка» в Польщі, у нас 60 євро) також не надто високі. Куди дівається різниця?», — дивується експерт.

    З одного боку, цукрові ціни не можуть рости занадто швидко, адже це загрожує зниженням попиту і конкуренції з імпортним товаром. З іншого, в Україні діє по суті заборонне мито на імпортний цукор, окрім незначного обсягу тростинного сирцю, який наша країна зобов’язалася пускати на внутрішній ринок без мит, вступаючи в СОТ. Тож якими будуть цукрові цінники влітку і восени, багато в чому залежить саме від наявності ринків збуту у виробників і апетитів у пересічних українців. Наш роздріб пам’ятає цукор і по 40 грн/кг, тож меж для цінових антирекордів немає.

    Костянтин Симоненко





    Схожі новини
  • Експорт цукру зростатиме
  • Визначено граничний розмір квоти поставки цукру на внутрішній ринок
  • Україна встановила рекорд з експорту цукру
  • Цукру та гречки вистачить для потреб споживачів
  • У 2013 році Україна зможе знову обійтися без тростинного цукру

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Солодкі перспективи


Україна має всі шанси стати світовим експортером цукру. Вже в 2017/2018 маркетинговому році наша країна повинна наростити поставки цього продукту на світовий ринок до 1 млн тонн. Таку амбітну мету озвучив міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий.

Нагадаємо, за підсумками попереднього сезону Україна продала за кордон 334 тис. т цукру, поліпшивши попередній експортний результат в рекордні 33 рази. Якщо в поточному році вдасться хоча б потроїти обсяги, мета в 1 млн т може бути ближчою, ніж здається на перший погляд. І кон’юнктура світового цукрового ринку поки грає на нашій стороні.

У світі бракує солодкого

У 2016 році загальний індекс світових цукрових цін зріс на 9,9%. Подорожчання зумовлене браком солодкого продукту. За оцінками Міжнародної організації по цукру (ISO), світовий дефіцит цукру в 2016/17 МР складе 5,9 млн т.

За словами виконавчого директора ISO Хосе Оріве, в останнє десятиліття споживання цукру збільшувалося на 3% за рік. Якщо так піде далі, до 2025 р. світ щорічно буде з’їдати 32 млн т. продукту. Причому, ці показники розраховані тільки з урахуванням демографії.

На споживання впливає і збільшення доходів населення, особливо в країнах Африки, а також зростання споживання цукру харчовою промисловістю.

Україна в цих умовах має всі шанси стати одним з основних виробників цукру в світі і заробити на дефіциті.

«Дефіцит покриває всі наші можливості по збільшенню виробництва», — повідомив Тарас Кутовий.

«Ми будемо контролювати відповідність українського цукру світовим вимогам. Але у вас є великий потенціал, і вам потрібно його використовувати», — обнадіяв Хосе Оріве.

Цукрові рекорди

За даними Мінагропроду, виробництво українського цукру в нинішньому маркетинговому році зросло на 40% порівняно з попереднім періодом. За рахунок поліпшення якості сировини, з буряків з кожного гектара вдалося отримати 6,9 т цукру, що в три рази більше, ніж в 2010 р.

Голова правління національної асоціації «Укрцукор» Андрій Дикун зазначає, що за 25 років площі посівів цукрових буряків в нашій країні скоротилися в 5,3 рази, а кількість заводів — в 4,5 рази. Водночас зростає потужність решти майданчиків і врожайність буряків, тому виробництво цукру впало тільки в 2,1 рази.

У Мінагропроді відзвітували, що, завдяки зростанню врожайності в 2016 році, валовий збір цукрових буряків з площі 290 тис. га склав 13,2 млн т, тоді як у 2000 р. таку ж кількість цукрової сировини було зібрано з площі 747 тис. га

У міністерстві також повідомили, що торік на 25% збільшилися площі під цукровим буряком, на 30% — виробництво цукрової сировини, на 40% — виробництво цукру.

«Минулого року ми побачили надзвичайно позитивний тренд. Після втрати ринків збуту в країнах СНД і скорочення посівів цукрових буряків, виробникам вдалося впровадити нові технології, які дозволили підвищити ефективність роботи і наростити випуск продукції», — говорить Андрій Дикун.

За його словами, вітчизняне цукроваріння тільки почало виходити з кризи, тому дуже важливо скористатися сприятливим моментом на світовому ринку і нарощувати виробництво. Поки цукрова галузь виробляє 6% усієї продукції харчпрому, а це 29 млрд грн. За рахунок експорту в 2016 році виробники отримали $230 млн.

За даними «Укрцукор», в 2016/2017 МР Україна виробила 2,36 млн тонн цукру, а потреба внутрішнього ринку оцінюється в 1,54 млн т. Тобто дефіциту продукту всередині країни не буде, а експорт можна збільшувати.

Що буде з цінами

Втім, для пересічних українців експортні цукрові рекорди можуть виявитися несолодкими. Є ризик, що внутрішні ціни будуть підтягуватися за світовими, як це відбувається з іншими продуктами — зерном та олійними культурами.

Вже зараз, за даними експертів, ціни на багато продуктів харчування в Україні порівнянні з європейськими.

«По 90% видів продуктів наші ціни не відрізняються від європейських. Що стосується так званих соціальних продуктів харчування, то українські ціни на них у половині випадків порівнянні з європейськими», – розповів гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«Буряковий та тростинний цукор в ЄС коштують однаково, і який це цукор, можна зрозуміти тільки по упаковці, на якій вказано, з чого він зроблений. В Естонії кілограм солодкого продукту в супермаркеті обійдеться в 20,9 грн., у Литві — у 19,8 грн. У Румунії доведеться викласти 22,2 грн, в Угорщині — 26,8 грн, а в Польщі — 19,9 грн», — говорять в Українській асоціації постачальників торговельних мереж.

Середня ціна кілограма цукру в супермаркетах Києва становить 20,6 грн. Тобто, вона не найнижча серед країн Східної Європи, але і ненабагато вища, ніж у Польщі чи Литві.

Ціни в ЄС вивчалися в мережах Prismamarket, Емад, Maxima, Groby і Tesco, а в Україні в магазинах «Ашан», «Новус» і Fozzy.

За словами Олексія Дорошенка, проблема в тому, що періодично ціни на окремі продукти харчування в Україні злітають до небес, а через деякий час знову так само різко опускаються.

«Але при цьому АМКУ не діє, хоча ціни на соціальні товари нерідко перевищують європейські», — зазначив Олексій Дорошенко.

І додав: «Наші виробники скаржаться, що інакше не можна. Але виникає логічне запитання: у нас робоча сила в кілька разів дешевша, податки порівняно з Європою (405 євро «мінімалка» в Польщі, у нас 60 євро) також не надто високі. Куди дівається різниця?», — дивується експерт.

З одного боку, цукрові ціни не можуть рости занадто швидко, адже це загрожує зниженням попиту і конкуренції з імпортним товаром. З іншого, в Україні діє по суті заборонне мито на імпортний цукор, окрім незначного обсягу тростинного сирцю, який наша країна зобов’язалася пускати на внутрішній ринок без мит, вступаючи в СОТ. Тож якими будуть цукрові цінники влітку і восени, багато в чому залежить саме від наявності ринків збуту у виробників і апетитів у пересічних українців. Наш роздріб пам’ятає цукор і по 40 грн/кг, тож меж для цінових антирекордів немає.

Костянтин Симоненко





Схожі новини
  • Експорт цукру зростатиме
  • Визначено граничний розмір квоти поставки цукру на внутрішній ринок
  • Україна встановила рекорд з експорту цукру
  • Цукру та гречки вистачить для потреб споживачів
  • У 2013 році Україна зможе знову обійтися без тростинного цукру

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.