Вартість овочів борщового набору в квітні суттєво збільшилася порівняно з березнем. Середній рівень відпускних цін на картоплю зріс на 10%, капусту – на 68%, моркву – на 64%, буряк – на 22% та цибулю – на 34%. Причиною висхідного цінового тренду є низький рівень запасів продукції через завершення сезону, а також збільшення пропозиції овочів нового врожаю, які коштують дорожче.
Незважаючи на короткостроковий суттєвий ріст цін на м'ясо під час Великодніх свят, в середньому за місяць вартість яловичини та курятини збільшилась на 2% відповідно, свинини – на 8% під впливом складної епізоотичної ситуації.
Вартість яблук збільшилась на 10% під впливом фактору сезонності. Ціни на молоко в квітні лишились на рівні березневих, незважаючи на зниження закупівельних цін. Вартість бакалійних продуктів, як і прогнозувалося, коливалась в межах 3%.
«В травні вартість овочів та фруктів продовжить демонструвати висхідний ціновий тренд під впливом фактору сезонності та збільшення пропозиції овочів нового врожаю. Несприятливі погодні умови в квітні-травні підтримуватимуть ріст цін на овочі. Вартість м’яса буде відносно стабільною з можливим незначним коливанням в межах 5% через вплив епізоотичної ситуації. Вартість молока, як і бакалійних продуктів буде відносно стабільною з можливим незначним коливанням в межах 1-3%», - підбив підсумки Євгеній Дворнік, експерт аграрних ринків «Українського клубу аграрного бізнесу».