У 2016 році українські садоводи збільшили експорт кісточкових плодів (абрикоси, вишні, черешні, сливи, персики та терен) порівняно з 2015 роком у 2,1 рази – до 1,88 тис. тон. У вартісному вираженні експорт збільшився на 59% і склав 870,6 тис. дол., повідомив аналітичний департамент Ради з питань експорту продовольства (UFEB) з посиланням на дані Державної служби статистики та Державної фіскальної служби.
Основу експорту цієї групи товарів складають черешні, яких на зовнішній ринок минулого року було поставлено приблизно 1,5 тис. тон, що на 89% перевищує показник 2015 року. Виручка від експорту черешень у 2016 році збільшилася на 46% і склала 750 тис. дол.
Ключовими споживачами українських кісточкових плодів є Білорусь (88% поставок у натуральному вираженні у 2016 році) та Молдова (11%).
Імпорт кісточкових плодів в Україну минулого року також збільшився – на 54%, досягши 29,58 тис. тон. При цьому у грошовому вираженні імпорт збільшився лише на 4% - до 19,76 млн дол. Ключовими імпортними товаром у цій групі залишаються персик та нектарин, натуральний обсяг імпорту яких склав минулого року 25,51 тис. тон (на 47% більше, ніж у 2015 році), а грошовий – 17,1 млн дол. (на 1% менше, ніж у 2015 році).
Основні імпортні поставки кісточкових плодів здійснювалися минулого року з Греції (51%), Іспанії (22%), Молдови (10%), Туреччини (9%) та Польщі (6%).