Експорт м’яса всіх видів і субпродуктів з України за підсумком 2016 року зріс на 23% у порівнянні з попереднім роком, склавши 285,95 тис. тон. Даний показник також на 37% перевищує обсяг експорту м’яса з України в 2014 році.
Про це повідомив аналітичний департамент Ради з питань експорту продовольства (UFEB), посилаючись на вихідні дані Державної фіскальної служби.
Основу експорту, як і раніше, складає м’ясо птиці — 84%, або 240,2 тис. тон, що на 49% більше, ніж у 2015 році, і на 37% більше рівня 2014 року. Основна виручка від продажів цього виду продукції за кордон надходила в Україну з Іраку (78,4 млн дол., або 26,8%), Єгипту (36,1 млн дол., або 12,4%) та Нідерландів (32,7 млн дол., або 11,2%).
Обсяг експорту свіжого, охолодженого й замороженого м’яса ВРХ з України в 2016 році склав 35,1 тис. тон, перевищивши показники 2015 і 2014 року на 9% і 63% відповідно. Найбільшими покупцями свіжого й охолодженого м’яса ВРХ в минулому році були Білорусь (36,2 млн дол., або 99%), замороженого — Казахстан (11,3 млн дол., або 24,4%), Азербайджан (10 млн дол., або 21,7%) і Білорусь (8,9 млн дол., або 19,2%)
Драматичне падіння продемонстрував експорт свинини. Так, у 2016 році цей показник склав 3,7 тис. тон проти 27,2 тис. тон в 2015 і 9,4 тис. тон в 2014 році. ТОР-3 покупців української свинини виглядає наступним чином: Грузія (2,6 млн дол., або 50,2%), Вірменія (0,9 млн дол., або 18,2%) і Гонконг (0,8 млн дол., або 15,7%).
UFEB