Аграрний тиждень. Україна
» » ВАРТІСТЬ МІНІМАЛЬНОГО ПРОДУКТОВОГО КОШИКА У ЧЕРВНІ 2017 РОКУ
» » ВАРТІСТЬ МІНІМАЛЬНОГО ПРОДУКТОВОГО КОШИКА У ЧЕРВНІ 2017 РОКУ

    ВАРТІСТЬ МІНІМАЛЬНОГО ПРОДУКТОВОГО КОШИКА У ЧЕРВНІ 2017 РОКУ


    Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика».

    У червні 2017 року середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

    для працездатної особи – 1545 гривні, або 92% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];

    для особи, яка втратила працездатність – 1184 гривень, або 90% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

    У першому місяці літа зберігалася тенденція, сформована у попередньому місяці, щодо суттєвого збільшення вартості МПК. Так, у абсолютному вимірі, у червні ц. р. порівняно з травнем, вартість МПК знову суттєво зросла: для працездатної особи − на 87 гривень («плюс» 6,0%), для непрацездатної особи − на 57 гривень («плюс» 5,1%). 

    При цьому подорожчання було характерним практично для всіх основних груп продовольства, за винятком груп «овочі та баштанні» і «олія та рослинні жири». Найвищий абсолютний та відносний приріст вартості зафіксовано на групу «фрукти», що пояснюється включенням до розрахунку МПК у літні місяці плодів та ягід нового врожаю. Так, фрукти додали до вартості місячного набору майже 72 гривні («плюс» 51,8%). Також доволі помітним був внесок до вартості МПК у червні м’ясопродуктів («плюс» 16,10 грн.), картоплі («плюс» 9,88 грн.) та яєць («плюс» 3,48 грн.).

    Натомість, за рахунок сезонного подешевшання огірків та помідорів, вартість групи «овочі та баштанні» у МПК зменшилася на 9% («мінус» 16,48 грн.). Незначно (на 0,1%) знизилася вартість продуктів у групі «олія та рослинні жири».

    У структурі вартості МПК найбільш витратною залишається молочна група (390 гривень, або 25,2% від загальної вартості кошика). Другу позицію зберігають витрати на м’ясні продукти – 329 гривень (21,3%). На третю позицію перемістилися фрукти(210 гривень, або 13,6%), змістивши з цього місця групу «овочі та баштанні». Найменші частки у структурі витрат у межах МПК залишаються за групами «яйця» (1,4%) та «олія і рослинні жири» (1,8%).

    Загалом, за розрахунками ЕДК, з початку 2017 року фактична вартість МПК зросла:

    для працездатної особи – на 311 гривні, або на 25,2%;
    для особи, яка втратила працездатність – на 235 гривень, або на 24,8%.






    Схожі новини
  • У скільки обійдеться великодній кошик
  • Плодоовочевий кошик подешевшав за тиждень
  • В Україні знову дешевшають овочі
  • В Україні на 3,6% подешевшали продукти харчування
  • В Україні знову дорожчають овочі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ВАРТІСТЬ МІНІМАЛЬНОГО ПРОДУКТОВОГО КОШИКА У ЧЕРВНІ 2017 РОКУ


Економічний дискусійний клуб оприлюднює чергову публікацію з постійно діючої рубрики «Вартість мінімального продуктового кошика».

У червні 2017 року середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:

для працездатної особи – 1545 гривні, або 92% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення[2];

для особи, яка втратила працездатність – 1184 гривень, або 90% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.

У першому місяці літа зберігалася тенденція, сформована у попередньому місяці, щодо суттєвого збільшення вартості МПК. Так, у абсолютному вимірі, у червні ц. р. порівняно з травнем, вартість МПК знову суттєво зросла: для працездатної особи − на 87 гривень («плюс» 6,0%), для непрацездатної особи − на 57 гривень («плюс» 5,1%). 

При цьому подорожчання було характерним практично для всіх основних груп продовольства, за винятком груп «овочі та баштанні» і «олія та рослинні жири». Найвищий абсолютний та відносний приріст вартості зафіксовано на групу «фрукти», що пояснюється включенням до розрахунку МПК у літні місяці плодів та ягід нового врожаю. Так, фрукти додали до вартості місячного набору майже 72 гривні («плюс» 51,8%). Також доволі помітним був внесок до вартості МПК у червні м’ясопродуктів («плюс» 16,10 грн.), картоплі («плюс» 9,88 грн.) та яєць («плюс» 3,48 грн.).

Натомість, за рахунок сезонного подешевшання огірків та помідорів, вартість групи «овочі та баштанні» у МПК зменшилася на 9% («мінус» 16,48 грн.). Незначно (на 0,1%) знизилася вартість продуктів у групі «олія та рослинні жири».

У структурі вартості МПК найбільш витратною залишається молочна група (390 гривень, або 25,2% від загальної вартості кошика). Другу позицію зберігають витрати на м’ясні продукти – 329 гривень (21,3%). На третю позицію перемістилися фрукти(210 гривень, або 13,6%), змістивши з цього місця групу «овочі та баштанні». Найменші частки у структурі витрат у межах МПК залишаються за групами «яйця» (1,4%) та «олія і рослинні жири» (1,8%).

Загалом, за розрахунками ЕДК, з початку 2017 року фактична вартість МПК зросла:

для працездатної особи – на 311 гривні, або на 25,2%;
для особи, яка втратила працездатність – на 235 гривень, або на 24,8%.






Схожі новини
  • У скільки обійдеться великодній кошик
  • Плодоовочевий кошик подешевшав за тиждень
  • В Україні знову дешевшають овочі
  • В Україні на 3,6% подешевшали продукти харчування
  • В Україні знову дорожчають овочі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.