За даними митної статистики, за перший місяць літа Україна імпортувала менше 0,2 тис. т свіжого, охолодженого чи мороженого м’яса свиней. Сукупний обсяг завезеної свинини за підсумками першого півріччя склав 0,93 тис. т чи в 2,3 рази менше ніж завезли за першу половину 2016-го. Разом з тим, у червні вітчизняні оператори ринку свинини очікували на «наплив» імпортної сировини у зв’язку з високими внутрішніми цінами.
Про це повідомляє Аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України», з посиланням на дані ДФС.
Скоротилися й обсяги імпорту субпродуктів. Так, якщо у січні-червні минулого року завезли 13,9 тис. т такої сировини, то цьогоріч лише 10,6 тис. т. Зменшення обсягів надходження на 23,5% відзначилося і на грошовому еквіваленті імпорту субпродуктів, який просів на 17,6% до 5,6 млн дол. США.
Ситуація з імпортом сала дещо інакша. Зокрема, якщо у натуральному вираженні завезли менше ніж у першій половині 2016-го (18,7 тис. т проти 20,6 тис. т відповідно), то витратили на закупівлю такої сировини майже на 7% більше — 11,67 млн дол. США.
«Звичайно, окрім свинячих продуктів у ці обсяги включені також субпродукти яловичі та пташиний жир, проте в обох товарних групах саме свинячі продукти мають „левову частку". Тож саме зміна їх імпорту в більшій мірі „диктує" загальні зміни по групам», — додає аналітик АСУ Олександра Бондарська.