Аграрний тиждень. Україна
» » Чи вистачить аграріям чотирьох місяців, аби отримати допомогу держави
» » Чи вистачить аграріям чотирьох місяців, аби отримати допомогу держави

    Чи вистачить аграріям чотирьох місяців, аби отримати допомогу держави


    Аграріям дадуть гроші на нову техніку. Але вони не виберуть цьогоріч усі призначені 550 мільйонів гривень. Бо українські виробники агротехніки просто не встигнуть стільки виробити, поставити і продати.

    Уряд обіцяв аграріям у 2017 році "рекордні обсяги підтримки від держави”. І це було не лише про чотири мільярди гривень дотацій тваринникам. Йшлося також і про 550 мільйонів гривень на компенсацію 20% вартості при купівлі агротехніки українського виробництва.

    Теоретично, аграрії уже б мали отримати два мільярди гривень належних дотацій. Але фактично отримали 1,58 млрд грн. Нарахування дотацій почалось лише у березні цього року. За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Михайла Соколова, система нарахування дотацій зараз працює в обхід Податкового кодексу. Тому деякі аграрії отримують суми дотацій у 2-3 рази менші від належних. В Мінагрополітики пообіцяли виправити таку ситуацію протягом найближчих двох місяців.

    Програма компенсації 20% вартості при купівлі української сільгосптехніки стартувала з аналогічними проблемами. Її запуск анонсували ще в листопаді 2016 року. Кошти для її реалізації відшукали лише 17 березня цього року. А перелік техніки, яку держава допоможе купити, затвердили лише три тижні назад. До переліку включили основних виробників тракторів та зернозбиральних комбайнів в Україні - ХТЗ, «Ельворті» та «Південмаш». Також -  виробників грунтооброблювальних комплексів та допоміжної техніки для польових робіт, всього 40 підприємств.

    Втім, навряд чи участь у програмі допомоги на придбання нової сільгосптехніки принесе аграріям більше клопоту, аніж програма нарахування дотацій.

    Встигнути за чотири місяці

    В прес-службі Мінекономрозвитку кажуть, що алгоритм участі аграрного підприємства у програмі компенсації 20% вартості придбаної нової української техніки простий. По-перше, аграрій має завершити усі процедури, пов’язані з купівлею та доставкою бажаної техніки. Проплата за придбану агротехніку має відбуватися виключно через відділення держбанків - Ощадбанк чи Приватбанк. В результаті аграрій має отримати копію платіжного доручення, акт приймання-передачі техніки або обладнання та свідоцтво про державну реєстрацію техніки. Також довідку про відсутність податкової заборгованості, яку окремо потрібно буде взяти у місцевому управлінні ДФС. Після цього у будь-якому відділенні будь-якого держбанку потрібно буде відкрити окремий рахунок, потім подати згаданий вище пакет документів. І чекати, коли службовці держбанку передадуть службовцям Мінагрополітики заявку на компенсацію 20% вартості купленої української агротехніки.

    В МЕРТ наголошують, що у даному випадку розпорядником коштів буде якраз аграрне міністерство. Держказначейство не зможе переказати гроші в рамках описаної вище програми без даних від Мінагрополітики, які передаватимуться до Держказначейства пакетом раз на місяць, до 1 грудня 2017 року. Аграрій має встигнути завершити всі процедури саме до 1 грудня, аби отримати свою компенсацію цьогоріч. Якщо заявка на компенсацію надійде пізніше, то гроші нарахують уже з бюджету-2018. Заявку на компенсацію можна подавати і по техніці, придбаній після 17 березня 2017 року.

    "Як  нам пояснили, компенсація буде виплачуватися по реєстрах раз на місяць, якщо грошей в держбюджеті на 2017 рік не вистачить, то компенсація по заявках буде на початку 2018 року", - говорить начальник юридичного відділу KMZ Industries Ірина Півненко. В рамках виділених 550 млн грн не буде ніяких квот чи лімітів на придбання якогось певного виду сільгосптехніки. Все визначатиме виключно попит аграріїв. Якщо на всіх бажаючих не вистачить виділених півмільярда, то закриватимуть заявки 2017 року грошима бюджету 2018 року. В МЕРТ окремо наголошують, що участь у програмі компенсації вартості 20% придбаної агротехніки не заперечує права на нарахування дотацій. Тому, можна бути учасником обох програм. Аби лише агропідприємство відповідало вимогам участі у таких програмах.

    Ірина Півненко говорить, що для виконання замовлення з поставки техніки та оформлення всіх необхідних документів знадобиться місяць. Якщо техніка виготовляється на окреме замовлення клієнта, на «все про все» може знадобитись всі шість місяців. Отримати довідку про відсутність податкового боргу від ДФС можна максимум за 10 днів, в основному – за два-три дні.

    Таким чином, аби встигнути отримати свою компенсацію, аграріям вже зараз потрібно займатись купівлею техніки.

    Всі все встигнуть

    За очікуваннями фахівців, теоретично протягом наступних чотирьох місяців варто очікувати валу заявок на компенсацію частки вартості придбаної техніки, хоча б через сезонний фактор. Голова спілки «Аграрії Львівщини» Юрій Одноріг каже, що як правило агропідприємства займаються оновленням парку техніки якраз після жнив. «Після збору врожаю аграрії мають на руках вільні кошти, які можуть використати для оновлення своїх виробничих засобів», - пояснює Одноріг. Тому основний вал заявок на компенсацію 20% вартості придбаної техніки піде на ІV квартал цього року, очікує експерт.

    Генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький деталізує, що під початок осені аграрії переважно купують грунтообробні знаряддя. Трактори та обладнання до весняно-польових робіт – взимку. У перші чотири місяці року купують самохідні обприскувачі для внесення ЗЗР та зернозбиральні комбайни. У таких купівлях на долю вітчизняної техніки припадає в середньому 20%. Наприклад, на трактори – 20%, грунтообробні комплекси – 30%. Але зернозбиральні комбайни купують виключно імпортні.

    Заступник генерального директора компанії «Уманьферммаш» Євген Найдюк говорить, що агротехніку українського виробництва купують переважно фермери із земельним банком від 50 га до 500-600 га. Вони мають достатній рівень прибутковості, аби купувати нову техніку для свого господарства. Але грошей вистачає лише на вітчизняні зразки. Тому варто очікувати, що і учасниками урядової програми будуть скоріше ті ж фермери з невеликим земельним банком.

    Але в реальності великого ажіотажу за державною допомогою на придбання агротехніки може і не бути. Висоцький вважає, що аграрії не виберуть цьогоріч усі призначені 550 мільйонів гривень. Бо українські виробники агротехніки просто не встигнуть фізично виробити, поставити і продати відповідний обсяг агротехніки.

    Про це ж саме говорить і Найдюк, але називає іншу причину – незрозумість перспектив щодо запуску ринку землі в Україні. За його словами, цьогоріч фермерські господарства з достатнім рівнем прибутку «притримують» гроші для можливого викупу паїв у селян. А фермери з малими прибутками уже задумуються про вихід з агробізнесу, бо навряд чи зможуть за потреби викупити ріллю. Через невизначеність аграрії не поспішатимуть цієї осені купувати техніку. Можлива нестача техніки для весняних польових робіт простимулює попит на купівлю нової техніки та участь у програмі компенсації вартості, але вже на початку наступного року.

    Деякі господарства, що експлуатують техніку українського виробництва і мають вільні кошти, встигнуть витратитись на капітальний ремонт наявного парку машин, говорить директор уманської філії компанії «Украгрозапчастина» Віталій Коробко. Це стосується і власників імпортованої сільгосптехніки. Генеральний директор компанії «АМАКО» Дмитро Бородій каже, що такі господарства зараз більше вкладаються у капітальний ремонт наявного парку, аніж в купівлю нових одиниць. Через що рентабельність торгівлі запчастинами сягнула 20%, в той час як торгівлі новою технікою – 8%. Таким чином, не варто очікувати дуже великої черги на компенсацію частки нової придбаної техніки і на початку наступного року, вважає Коробко.

    Втім, на думку аграріїв, кількість претендентів на державну допомогу у придбанні агротехніки залежатиме не лише від економічних факторів. Але Одноріг каже, поки що серед аграріїв залишається негативний стереотип щодо якості української сільгосптехніки. Вони не поспішають долати такий стереотип, і ставати у чергу за державною допомогою на купівлю агротехніки. «Якщо агровиробники побачать, що програма прозоро і ефективно працює, виплати, які заплановані на 4 квартал будуть зроблені вчасно, то ми впевнені, що у наступні роки кошти будуть вибиратися», - заперечує Висоцький. Він також переконаний, що наступного року частка української агротехніки на ринку виросте із наявних 20% до 30-35%.

    Найдюк додає, що його підприємство поступово фіксує зростання попиту на агротехніку власного виробництва. «Зрештою, виробники почали вкладати свої прибутки у покращення характеристик своїх зразків, їхнього зовнішнього вигляду, у просування своєї продукції на внутрішньому ринку та у сервісне обслуговування», - каже фахівець. І за його думку, маркетинг цілком здатний перемогти негативні стереотипи щодо вітчизняної сільгосптехніки. 

    Іван Киричевський, журналіст //agravery.com





    Схожі новини
  • Затверджено склад комісії з формування переліку вітчизняної техніки
  • Аграрії отримуватимуть часткову компенсацію вартості сг техніки
  • Уряд удосконалить механізм отримання сільгосптехніки у лізинг
  • Політика технічного забезпечення
  • Техніка – селу

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Чи вистачить аграріям чотирьох місяців, аби отримати допомогу держави


Аграріям дадуть гроші на нову техніку. Але вони не виберуть цьогоріч усі призначені 550 мільйонів гривень. Бо українські виробники агротехніки просто не встигнуть стільки виробити, поставити і продати.

Уряд обіцяв аграріям у 2017 році "рекордні обсяги підтримки від держави”. І це було не лише про чотири мільярди гривень дотацій тваринникам. Йшлося також і про 550 мільйонів гривень на компенсацію 20% вартості при купівлі агротехніки українського виробництва.

Теоретично, аграрії уже б мали отримати два мільярди гривень належних дотацій. Але фактично отримали 1,58 млрд грн. Нарахування дотацій почалось лише у березні цього року. За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Михайла Соколова, система нарахування дотацій зараз працює в обхід Податкового кодексу. Тому деякі аграрії отримують суми дотацій у 2-3 рази менші від належних. В Мінагрополітики пообіцяли виправити таку ситуацію протягом найближчих двох місяців.

Програма компенсації 20% вартості при купівлі української сільгосптехніки стартувала з аналогічними проблемами. Її запуск анонсували ще в листопаді 2016 року. Кошти для її реалізації відшукали лише 17 березня цього року. А перелік техніки, яку держава допоможе купити, затвердили лише три тижні назад. До переліку включили основних виробників тракторів та зернозбиральних комбайнів в Україні - ХТЗ, «Ельворті» та «Південмаш». Також -  виробників грунтооброблювальних комплексів та допоміжної техніки для польових робіт, всього 40 підприємств.

Втім, навряд чи участь у програмі допомоги на придбання нової сільгосптехніки принесе аграріям більше клопоту, аніж програма нарахування дотацій.

Встигнути за чотири місяці

В прес-службі Мінекономрозвитку кажуть, що алгоритм участі аграрного підприємства у програмі компенсації 20% вартості придбаної нової української техніки простий. По-перше, аграрій має завершити усі процедури, пов’язані з купівлею та доставкою бажаної техніки. Проплата за придбану агротехніку має відбуватися виключно через відділення держбанків - Ощадбанк чи Приватбанк. В результаті аграрій має отримати копію платіжного доручення, акт приймання-передачі техніки або обладнання та свідоцтво про державну реєстрацію техніки. Також довідку про відсутність податкової заборгованості, яку окремо потрібно буде взяти у місцевому управлінні ДФС. Після цього у будь-якому відділенні будь-якого держбанку потрібно буде відкрити окремий рахунок, потім подати згаданий вище пакет документів. І чекати, коли службовці держбанку передадуть службовцям Мінагрополітики заявку на компенсацію 20% вартості купленої української агротехніки.

В МЕРТ наголошують, що у даному випадку розпорядником коштів буде якраз аграрне міністерство. Держказначейство не зможе переказати гроші в рамках описаної вище програми без даних від Мінагрополітики, які передаватимуться до Держказначейства пакетом раз на місяць, до 1 грудня 2017 року. Аграрій має встигнути завершити всі процедури саме до 1 грудня, аби отримати свою компенсацію цьогоріч. Якщо заявка на компенсацію надійде пізніше, то гроші нарахують уже з бюджету-2018. Заявку на компенсацію можна подавати і по техніці, придбаній після 17 березня 2017 року.

"Як  нам пояснили, компенсація буде виплачуватися по реєстрах раз на місяць, якщо грошей в держбюджеті на 2017 рік не вистачить, то компенсація по заявках буде на початку 2018 року", - говорить начальник юридичного відділу KMZ Industries Ірина Півненко. В рамках виділених 550 млн грн не буде ніяких квот чи лімітів на придбання якогось певного виду сільгосптехніки. Все визначатиме виключно попит аграріїв. Якщо на всіх бажаючих не вистачить виділених півмільярда, то закриватимуть заявки 2017 року грошима бюджету 2018 року. В МЕРТ окремо наголошують, що участь у програмі компенсації вартості 20% придбаної агротехніки не заперечує права на нарахування дотацій. Тому, можна бути учасником обох програм. Аби лише агропідприємство відповідало вимогам участі у таких програмах.

Ірина Півненко говорить, що для виконання замовлення з поставки техніки та оформлення всіх необхідних документів знадобиться місяць. Якщо техніка виготовляється на окреме замовлення клієнта, на «все про все» може знадобитись всі шість місяців. Отримати довідку про відсутність податкового боргу від ДФС можна максимум за 10 днів, в основному – за два-три дні.

Таким чином, аби встигнути отримати свою компенсацію, аграріям вже зараз потрібно займатись купівлею техніки.

Всі все встигнуть

За очікуваннями фахівців, теоретично протягом наступних чотирьох місяців варто очікувати валу заявок на компенсацію частки вартості придбаної техніки, хоча б через сезонний фактор. Голова спілки «Аграрії Львівщини» Юрій Одноріг каже, що як правило агропідприємства займаються оновленням парку техніки якраз після жнив. «Після збору врожаю аграрії мають на руках вільні кошти, які можуть використати для оновлення своїх виробничих засобів», - пояснює Одноріг. Тому основний вал заявок на компенсацію 20% вартості придбаної техніки піде на ІV квартал цього року, очікує експерт.

Генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький деталізує, що під початок осені аграрії переважно купують грунтообробні знаряддя. Трактори та обладнання до весняно-польових робіт – взимку. У перші чотири місяці року купують самохідні обприскувачі для внесення ЗЗР та зернозбиральні комбайни. У таких купівлях на долю вітчизняної техніки припадає в середньому 20%. Наприклад, на трактори – 20%, грунтообробні комплекси – 30%. Але зернозбиральні комбайни купують виключно імпортні.

Заступник генерального директора компанії «Уманьферммаш» Євген Найдюк говорить, що агротехніку українського виробництва купують переважно фермери із земельним банком від 50 га до 500-600 га. Вони мають достатній рівень прибутковості, аби купувати нову техніку для свого господарства. Але грошей вистачає лише на вітчизняні зразки. Тому варто очікувати, що і учасниками урядової програми будуть скоріше ті ж фермери з невеликим земельним банком.

Але в реальності великого ажіотажу за державною допомогою на придбання агротехніки може і не бути. Висоцький вважає, що аграрії не виберуть цьогоріч усі призначені 550 мільйонів гривень. Бо українські виробники агротехніки просто не встигнуть фізично виробити, поставити і продати відповідний обсяг агротехніки.

Про це ж саме говорить і Найдюк, але називає іншу причину – незрозумість перспектив щодо запуску ринку землі в Україні. За його словами, цьогоріч фермерські господарства з достатнім рівнем прибутку «притримують» гроші для можливого викупу паїв у селян. А фермери з малими прибутками уже задумуються про вихід з агробізнесу, бо навряд чи зможуть за потреби викупити ріллю. Через невизначеність аграрії не поспішатимуть цієї осені купувати техніку. Можлива нестача техніки для весняних польових робіт простимулює попит на купівлю нової техніки та участь у програмі компенсації вартості, але вже на початку наступного року.

Деякі господарства, що експлуатують техніку українського виробництва і мають вільні кошти, встигнуть витратитись на капітальний ремонт наявного парку машин, говорить директор уманської філії компанії «Украгрозапчастина» Віталій Коробко. Це стосується і власників імпортованої сільгосптехніки. Генеральний директор компанії «АМАКО» Дмитро Бородій каже, що такі господарства зараз більше вкладаються у капітальний ремонт наявного парку, аніж в купівлю нових одиниць. Через що рентабельність торгівлі запчастинами сягнула 20%, в той час як торгівлі новою технікою – 8%. Таким чином, не варто очікувати дуже великої черги на компенсацію частки нової придбаної техніки і на початку наступного року, вважає Коробко.

Втім, на думку аграріїв, кількість претендентів на державну допомогу у придбанні агротехніки залежатиме не лише від економічних факторів. Але Одноріг каже, поки що серед аграріїв залишається негативний стереотип щодо якості української сільгосптехніки. Вони не поспішають долати такий стереотип, і ставати у чергу за державною допомогою на купівлю агротехніки. «Якщо агровиробники побачать, що програма прозоро і ефективно працює, виплати, які заплановані на 4 квартал будуть зроблені вчасно, то ми впевнені, що у наступні роки кошти будуть вибиратися», - заперечує Висоцький. Він також переконаний, що наступного року частка української агротехніки на ринку виросте із наявних 20% до 30-35%.

Найдюк додає, що його підприємство поступово фіксує зростання попиту на агротехніку власного виробництва. «Зрештою, виробники почали вкладати свої прибутки у покращення характеристик своїх зразків, їхнього зовнішнього вигляду, у просування своєї продукції на внутрішньому ринку та у сервісне обслуговування», - каже фахівець. І за його думку, маркетинг цілком здатний перемогти негативні стереотипи щодо вітчизняної сільгосптехніки. 

Іван Киричевський, журналіст //agravery.com





Схожі новини
  • Затверджено склад комісії з формування переліку вітчизняної техніки
  • Аграрії отримуватимуть часткову компенсацію вартості сг техніки
  • Уряд удосконалить механізм отримання сільгосптехніки у лізинг
  • Політика технічного забезпечення
  • Техніка – селу

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

    Аграрний тиждень. Україна

    Всеукраїнський діловий портал «Аграрний тиждень. Україна» створений з метою достовірного і своєчасного висвітлення об’єктивної інформації про реальний стан і роботу аграрного сектору України.


    Розрахований на власників, керівників і фахівців господарств і переробних підприємств; обласні та районні адміністрації, головні управління агропромислового розвитку; вищі учбові заклади аграрного напрямку I-IV ступенів акредитації, представників галузевих об’єднань і організацій, фермерів, і виходитиме за їх інформаційної підтримки.



    © 2006-2024 "Аграрний тиждень. Україна"

    МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов
    «    March 2024    »
    MonTueWedThuFriSatSun
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031