В Україні з’явиться незалежна лабораторія з контролю якості молока
02 October, Розділ Новини, переглядів 2 816
Асоціація виробників молока (АВМ) завдяки грантовій і технічній підтримці проекту «Підтримка аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток») від USAID запускає незалежну лабораторію контролю якості молока та продуктивності тварин для нового рівня обслуговування молочно-товарних ферм.
У лабораторії аналізуватимуть фізико-хімічні якості сировини:
- загальні проби молока від господарства для вчасного реагування на негативні зміни у здоров’ї тварини;
- проби молока від кожної корови для налагодження виваженої селекційної роботи.
Крім того, лабораторія забезпечуватиме оперативну ідентифікацію збудників маститу та їх чутливості до антибіотиків з метою підбору оптимальних програм лікування та профілактики.
«Створенню лабораторії сприяло кілька причин. Одна із головних - бажання виробників збільшити кількість молока-сировини екстра класу», - поінформував керівник лабораторії Андрій Білан.
28 вересня в рамках робочої групи з удосконалення політики розвитку молочної галузі та формування ринку молока, яку ініціювала АВМ обговорювалася роль створення такої лабораторії в Україні. Представники Мінагрополітики високо оцінили важливість такого дослідного центру і висловили готовність підтримувати такі проекти.
Слід підкреслити, що мастити корів — одна з найбільших проблем молочного скотарства. Збитки, які несе виробник від захворювання корів на мастит, перевищують збитки від всіх інших хвороб. Так, щорічні збитки від цієї хвороби у Великобританії оцінюють у понад 170 млн. фунтів стерлінгів, а в США - понад 2 млрд дол. До цих втрат включають – затрати на лікування та профілактику хвороби; втрати потенційного прибутку через погіршення якості молока-сировини, репродуктивної функції корів та їх передчасну вибраковку.
Прес-служба АВМ
Схожі новини
Партнерство виробників і переробників молока у діалозі з державоюТваринницька галузь Кіровоградської області збільшилась на 185 корів елітної селекціїHarvEast у 2012 році зберіг виробництво молока на рівні 56,5 тис. тоннВиробництво молока на Дніпропетровщині зросло за рахунок збільшення продуктивності корівМикола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%