Імпорт м'яса буде зростати, а експорт падати
09 October, Розділ Новини / Аналітика, переглядів 6 893
Андрій Панкратов, аналітик сільськогосподарських ринків та національний консультант ФАО,
поділився коментарем щодо цін на м'ясо в Україні та світі.
Вересневий індекс світових цін ФАО на м’ясо залишився на рівні попереднього місяця – 173,2 одиниці
. В складі цього індексу незмінними залишилися індекси цін на яловичину і курятину, тоді як овече м’ясо трошки подорожчало, а свинина трошки (на 1,2%
) подешевшала.
В Україні Держстат ще не вивів підсумків оптових цін на м’ясо за вересень, але є дані моніторингу роздрібних цін станом на кінець місяця і він показує продовження зростання по всіх позиціях. Яловичина і курятина подорожчали протягом минулого місяця на 2,7%
, свинина – на 1,5%
.
Що ж з цього випливає? По перше, для того, щоб мати можливість порівнювати тенденції світового і українського ринків, нам треба відокремити вплив зміни курсу долара до гривні. За вересень долар зріс у нас на 1,8%
, отже наші ціни на м’ясо в доларовому еквіваленті продемонстрували дещо іншу картину – яловичина подорожчала на 0,9%
, курятина – на 0,8%
, а свинина подешевшала на 0,4%
.
Отже можна побачити, що незважаючи на зростання долару, ціни на м’ясо у Україні продовжують відриватись від світових (дивись графіки), зменшуючи можливості для експорту і збільшуючи привабливість імпорту. Статистика зовнішньої торгівлі підтверджує це – у вересні імпорт всіх трьох видів м’яса, а також м’ясних субпродуктів і сала зріс відносно до серпня (яловичина +47%
до 0,12 тис. тон
, свинина +172%
до 1,1 тис. тон
, м’ясо птиці +30%
до 13,7 тис. тон
, субпродукти +50%
до 2,2 тис. тон
, сало +54%
до 7,2 тис. тон
).
Експорт, навпаки, впав по всіх товарах окрім яловичини і сала (яловичина +4%
до 3,4 тис. тон
), свинина –70%
до 0,1 тис. тон
, м’ясо птиці –8%
до 20,4 тис. тон
, субпродукти –11%
до 0,7 тис. тон
, сало зараз взагалі не експортується).
Загальний імпорт свинини, м’яса птиці і сала з січня по вересень в цьому році вже більший ніж рік тому, але експорт також збільшився, тож торговельне сальдо по м’ясу залишається позитивним. По субпродуктах і салу Україна, нажаль, була і є нетто-імпортером.
Тепер зрозуміло, що зростання внутрішніх цін на м’ясо не може продовжуватися нескінченно, оскільки імпорт буде зростати, а експорт падати, збільшуючи пропозицію на внутрішньому ринку. Ми це вже бачимо і можемо навіть спрогнозувати, що в найближчі тижні ціни мають стабілізуватись, або навіть трошки відкотитись назад. Відкат може бути найбільш помітним по свинині, ціни якої на світовому ринку зараз на спаді.
Щодо купівельної спроможності українського споживача, то вона зростає, але вочевидь не так як зростали ціни на м’ясо. Цілком очікуваним результатом цього буде скорочення загального споживання м’яса в країні в цьому році.
Схожі новини
Виставки «Зернові технології 2015», «Agro Animal Show 2015» та «Фрукти. Овочі. Логістика 2015» фотозвітСало стало найбільш імпортованим продуктом тваринництва у 2014р.В Україні здорожчав цукор№4 (259)№42 (254)