За даними митної статистики, в минулому році імпорт сала в Україну
становив 70,4 тис. т, що майже на 60% перевищує показники 2013 року,
повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
Основними постачальниками сала в Україну стала Німеччина – 33,1% від загального
обсягу, Польща – 27,0 % та Угорщина – 11,7 %. Також імпорт здійснювався з таких
країн як Данія, Франція та Бельгія. Середня ціна імпортованого сала в минулому
році була доволі низькою і становила 0,92 дол./кг, тоді як в 2013 році вона складала
1,53 дол./кг. Такий рівень цін в умовах девальвації гривні сприяв збільшенню
обсягів його ввезення. За рахунок цього м’ясопереробні підприємства могли дещо
компенсувати стрімке скорочення імпорту свинини, яка раніше було для них
дешевою сировиною. Протягом 2014 року поставки свинини зменшились майже в 5
разів і за офіційними даними склали лише 30,8 тис. т.
Імпорт сала демонстрував тенденцію до зростання протягом останніх років. Це
пояснюється тим, що в Україні існує дефіцит твердого сала, яке використовується
у виробництві ковбасних виробів. Переважна більшість підприємств займається
відгодівлею свиней беконних порід, адже за них можна отримати вищу ціну.
«В минулому році виробництво ковбасних виробів дещо зменшилось, тому зростання
імпорту сала було пов’язане, насамперед, з прагненням м’ясокомбінатів знизити
собівартість виробництва своєї продукції за рахунок використання дешевої
сировини», - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.
Асоціація
Український клуб аграрного бізнесу