В нинішньому році на Херсонщині з гектара поля вдалося зібрати не більше 1–1,2 тонни нуту, хоча раніше його врожайність становила до 2–2,2 тонни із гектара.
Про це пише Khersonci.com.ua.
«Весна нинішнього року видалася холодною і дощовою, через що до третини насіння нуту не зійшли взагалі, а самі сходи виявилися слабкими і розрідженими, ураженими грибковими захворюваннями. Проти них більшість фунгіцидів виявилися неефективні, тому з урожаєм і не склалося», — пояснив завідувач лабораторією неполивного землеробства Інституту зрошуваного землеробства НААН України (Херсон) Анатолій Коваленко.
Цей родич бобових має великий експортний потенціал, оскільки на Близькому Сході і в Індії вважається чи не другим хлібом, хоча готують з нього не тільки перші і другі страви, але навіть десерти.
Зараз нут на Херсонщині вирощують близько двох десятків агрофірм і фермерських господарств на невеликих полях площею в 40–60 гектарів. Через неврожай відмовлятися від вирощування цієї культури вони не будуть з двох причин. По-перше, нут стійкий до посухи, а по-друге, має властивість «пов'язувати» азотисті сполуки в ґрунті, які на наступний рік служать «підгодівлею» для озимих.
Нагадаємо, у своєму оновленому жовтневому звіті експерти USDA прогнозують зниження світового виробництва соєвих бобів в 2017/18 МР на 1 млн тонн — до 347,8 млн тонн, що також на 3,4 млн тонн поступається показнику попереднього сезону.