З січня по жовтень 2017 року реалізація живих сільськогосподарських тварин підприємствами збільшилася незначною мірою - на 0,4% порівняно з аналогічним періодом 2016 року, і склала 836 416 тонн.
При цьому середня ціна за реалізацію тварин живцем виросла на 40,5% порівняно з аналогічним періодом 2016 роком, і становить 30 864,2 грн/тонну.
Найбільше продукції тваринництва було реалізовано в таких областях як Київська (170821,0 тонн, що складає 104,3% від даних за аналогічний період 2016 року), Львівська (64262 тонн (111,7%)), Черкаська (56594,7 тонн (101,3%)), Вінницька (55070,1 тонн (91,8%)) Полтавська (54901,7 (107,9%).
Окремо треба виділити м. Київ, яке не потрапляє у 5-ку регіонів-рекордсменів щодо кількості реалізованого живця тварин (35042,4 тонн), але є першим за збільшенням обсягу реалізованої продукції за січень-жовтень 2017 року відповідно до аналогічного періоду 2016 року, у процентному співвідношенні він складає 294%, тобто, кількість реалізованої продукції збільшилася майже втричі.
Найменше продукції було реалізовано у таких регіонах як Закарпатська (2149,5 тонн (113,6%), Луганська (4324,0 тонн (114,3%), Миколаївська (5622,0 тонн 86,6 (%), Кіровоградська (10 016,5 тонн 70,3 (%) та Херсонська (10134,7 тонн (77,9%) області.
Якщо звернутися до середніх цін за реалізацію тварин живцем, то в ТОП-5 найдорожчих потрапили м. Київ (47267,8 грн/тонну, що складає 190,6% від попереднього року), Полтавська область (38 673,2 грн/тонну, (178,1%)), Івано-Франківська (38 016,5 грн/тонну (155,1%)), Житомирська (37 797,7 грн/тонну (179,5%)), Чернігівська (35 665,3 грн/тону (161,6%)). Як бачимо, і зростання цін в даних регіонах порівняно з минулим роком дуже вагоме.
Найнижчі ціни за живець сільськогосподарських тварин демонструють такі області як Рівненська (23 124,0 грн/тонну (121,3%)), Запорізька (24 354,7 грн/тонну (128,3%)) Львівська (25611,5 грн/тонну (135,2%)), Донецька (26761,9 грн/тонну (126,7%)), Київська (27925,2 грн/тонну (130,9%)). Зростання цін порівняно з минулим роком тут також порівняно нижче, ніж в інших регіонах.
«Цьогоріч тваринники змогли не лише утриматися на рівні минулого року за кількістю реалізації тварин живцем, але й дещо наростити обсяги, - прокоментувала ситуацію голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар. – Гадаю, що не останню роль відіграло тут значне підвищення цін за реалізовану продукцію, що допомогло підприємствам не бути збитковими. Наприклад, усі ми пам’ятаємо, що ще минулого року свині живцем реалізовувалися по 29 грн/кг, а сьогодні – по 50 грн. Тобто, для підприємців намітился позитивна динаміка стосовно маржинальності. Хоча для споживача, безумовно, цей факт є негативним, адже на полицяхмагазинів м’ясна продукція здорожчала прямо пропорційно».