У 2017 році Україна експортувала
34,5 тисяч тонн свіжих та заморожених м’яких ягід, а за прогнозами, у 2018 році ця цифра сягне приблизно
40 тисяч тонн. Загальна вартість такого обсягу низька і складає близько
66 мільйонів доларів США.
Якщо порахувати сушені ягоди у свіжому еквіваленті, тоді загальні експортні об’єми, прогнозовані на 2018 рік, дорівнюватимуть
55 тисячам тонн.
З графіку також можна побачити, що частка свіжих ягід у структурі
експорту почала зростати з 2015 року, проте все ще не перевищує
20%.
Експорт свіжих та заморожених м’яких ягід з України,
2006 – 2017, з прогнозом на 2018 рік, тисяч тонн
Якщо залишити осторонь дикорослі ягоди, то за 4 роки Україна збільшила експорт культивованих ягід у
19 разів, причому експорт свіжих ягід зріс у
17 разів.
Експорт культивованих свіжих та заморожених м’яких ягід з України,
2006 – 2017, з прогнозом на 2018 рік, тисяч тонн
У чому ж причина такого швидкого зростання? По-перше, втрата російського
ринку стимулювала українських фермерів шукати більш прибуткові ніші.
По-друге, зменшення доходів населення також змусило багатьох людей
шукати способів заробити більше грошей – та звернути увагу на
ягідництво. По-третє, українські збирачі ягід, що працювали на
заробітках у Польщі, здобули там значний досвід, і по поверненні до
України багато з них розпочали свій маленький малиновий бізнес. Ну і
нарешті, останніми роками команда ФАО та ЄБРР в Україні працювала над
популяризацією цієї ніші, проводячи конференції, семінари та тренінги.
Якщо порівняти структуру експорту м’яких ягід, то можна помітити, найбільш стрімко зростає частка малини – з
7% у 2014 році до
29% у 2017 – більш ніж у
4 рази! Якщо ж відкинути дикороси, то у структурі експорту культивованих ягід частка малини сягнула майже
60%.
Зміна структури експорту м’яких ягід з України (з дикоросами)
Зміна структури експорту м’яких ягід з України (без дикоросів)
Загалом, виробництво м’яких ягід в Україні у 2017 році сягнуло
120 тисяч тонн. Найбільше було вирощено суниці садової (полуниці) –
55 тисяч тонн, далі йдуть малина (
34 тисячі тонн), смородина (
27 тисяч тонн) та чорниця садова, або лохина (
5 тисяч тонн).
Виробництво та внутрішнє споживання ягід в Україні, 2017, тисяч тонн
Подивимось ближче на малину та чорницю садову – найперспективніші ягідні культури.
Кілька фактів про малину
Україна вже займає третє місце в експорті малини в Європі – і прямує до
четвертого місця у світі. В 2017 році українці могли б експортувати
19 тисяч тонн малини – якби не забракло переробних потужностей.
У році, що минув, маленькі українські фермери продавали малину на заморозку інколи всього лише по
0,40 євро за кілограм – проте якість ягоди була такою ж низькою, як і ціна.
Наразі Україна працює над можливістю експортувати свіжу, не заморожену малину – автотранспортом до Європи та літаком до Азії.
Виробництво органічної малини стрімко зростає – і вже у 2019 році очікуються перші комерційні обсяги.
Основні фактори, що наразі стримують розвиток малинового сектори – це
брак знань; велика кількість "новачків” негативно позначається на
продуктивності та якості. Крім того, бракує потужностей із заморозки та
зберігання, а також – досвіду із логістикою та експортом ягоди. В
Україні використовується величезна кількість сортів малини – і це не є
вигідним для ринку, адже погано вливає на ціну та якість кінцевого
продукту. Нарешті – найнеочікуваніше – бракує робочих рук, а вартість
людського ресурсу наразі всередині країни така сама, як і у Польщі.
Чорниця садова (лохина) – нова "зірка”
Впродовж наступних кількох років Україна збиратиме чорниці садової, або лохини,
на
2-2,5 тисяч тон більше щороку. Лише один фактор стримує цю нішу від іще швидшого зростання – брак якісного посадкового матеріалу.
Загалом, на території України більше
1 мільйона гектар землі ідеально підходить для вирощування лохини – за кислотністю ґрунтів та доступом до води.
До кінця 2020 року український експорт культивованої чорниці садової (лохини) може сягнути
8 тисяч тонн.
Експортний прогноз до 2020 року
За прогнозами, експортний обсяг дикої чорниці ягід зменшиться до 15 тисяч тон.
Частка свіжих ягід у структурі експорту культивованих ягід (тобто усіх ягід без дикоросів) сягне
40-44% за об’ємами та перевищить
60% – за вартістю.
Експорт культивованих м’яких ягід, ймовірно, сягне
40 тисяч тон, а загальний експорт ягід разом із дикоросами –
57 тисяч тон.
Найшвидше зростання очікується у сегменті чорниці садової.
Також, ймовірним є розвиток експорту ягід жимолості.
Кооперативна експортна платформа
Новостворена Українська плодоовочева асоціація (УПОА) ініціювала
розвиток кооперативної експортної платформи, яка займатиметься експортом
яблук та цибулі на першому етапі, м’яких ягід та черешні – на другому
етапі, та експортом решти категорій, включаючи мед – на наступних етапах
свого розвитку.
Експортна платформа має суворі вимоги до учасників: сертифікати
GlobalGAP або HACCP, наявність сучасних потужностей для зберігання, а
також – використання лише ліцензованих саджанців.
Експортна платформа допомагатиме із просуванням експорту,
організовуватиме сортування та пакування, контрактування та логістику, а
також – відкриватиме представницькі офіси у цільових регіонах (перший –
у Сінгапурі).
Андрій Ярмак,
економіст Інвестиційного відділу ФАО