Завдяки успіхам птахівників, Україна починаючи з 2014 року перетворилася
на нетто-експортера м’яса. Про експорт вже багато говорилося, але зараз
треба сказати декілька слів про імпорт. Привід для цього є – нові
рекорди.
В наших прогнозах на 2018 рік імпорт м’яса, субпродуктів та сала в
Україну в цілому мав би залишитись на рівні минулого року. Ми очікували
зростання імпорту свинини й сала, яке буде компенсовано зниженням ввозу
м’яса птиці…
Перші три місяці цього року показали зріст імпорту по всіх позиціях.
Більш того, по всіх позиціях імпорт за перший квартал в цьому році
виявився найбільшим за останні 5 років (по свинині – за 4 роки).
Візуально ситуацію можна оцінити по діаграмі, а ось цифри, як кажуть спортивні коментатори, для любителів статистики:
- Імпорт свинини в 1 квартал 2018 – 1,8 тис. тонн (+171% до 1 кварталу 2017 р.)
- Імпорт м’яса птиці – 30,8 тис. тонн (+26%)
- Імпорт субпродуктів – 8,4 тис. тонн (+44%)
- Імпорт сала – 14,1 тис. тонн (+58%)
Це основні наші імпортні позиції. Імпорт яловичини – незначний, імпорт інших видів м’яса – майже відсутній.
Що ж відбувається?
Минулорічне подорожчання м'яса на внутрішньому ринку сприяло помітній
активізації імпорту. Це відбувалося в другій половині минулого року, але
і зараз ці «двері» все ще залишаються відкритими. Коливання українських
і європейських цін (практично весь імпорт зараз йде до нас з ЄС, тому
їх ціни є важливими для нас) були не дуже значними з кінця 2017 року,
щоб змінити ситуацію. Тільки в березні ціни в ЄС пішли вгору, однак, у
нас в той же час укріпилася гривня і імпорт все ще залишався можливим.
В останні тижні свинина в ЄС дещо стабілізувалася в цінах, але
пам’ятаємо про недавню заборону Китаєм імпорту американських свинячих
продуктів. Це може сприяти підвищенню цін в Європі і в нас тоді буде два
варіанти: або українські ціни не зміняться і імпорт сповільниться, або
наші ціни підуть вгору слідом за європейськими, а імпорт
продовжуватиметься. Враховуючи зниження виробництва свинини, яке в нас
є, і прагнення виробників закласти в ціну підвищення собівартості, більш
імовірним виглядає другий варіант.
З курятиною ситуація трохи інша. Зростання цін в ЄС вже відбувається
декілька тижнів, тоді як в нас цей номер поки що не проходить.
Виробництво курятини в нашій країні зростає, споживачі ще не готові
показати підвищений попит, звикаючи до того, що і так курка займає таку
велику частку в їх білковому раціоні, як ніколи. Отже більш імовірним в
цьому сегменті ринку бачиться сценарій сповільнення імпорту і більш менш
стабільних цін.
Все як в наших прогнозах імпорту на рік. Тому прогнози поки що не міняємо і уважно стежимо за ситуацією далі.