Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Новини»Світове споживання їжі зростає, розрив між країнами скорочується
АТУ»Новини»Світове споживання їжі зростає, розрив між країнами скорочується

    Світове споживання їжі зростає, розрив між країнами скорочується


    Провідний економіст інвестиційного відділу ФАО (ООН) Дмитро Приходько розповів, як зміняться споживацькі тренди у світі у найближчі десятиліття під час наймасштабнішого зернового форуму Чорноморського регіону BLACK SEA GRAIN-2018. Ділимося основними тезами доповіді.
     Світове споживання їжі стабільно зростає. Згідно даних FAOSTAT, період з 1993 по 2013 рік споживання кілокалорій на душу населення в день зросло на 10%: з 2616 до 2874.
     

     
     
    При цьому, скорочується розрив у доступності продуктів харчування у різних за рівнем розвитку країнах. На графіку видно, що у той час, як споживання кілокалорій на душу населення в день у ЄС зросло на 4% з 1993 по 2013, той самий показник для найменш розвинених країн (LDC, least developed countries) показав зростання на цілих 20%.
     
     

     
    Основних чинників зростання споживання їжі три: це зростання населення, зростання доходу, а також зростання рівня урбанізації.
     





     
     
    Тим не менш, очікується, що темпи зростання споживання сповільняться.
     
     
    Щорічне зростання споживання ключових груп товарів, 2007-16 та 2017-26 роки
     

     
     
    Основними джерелами зростання споживання в останнє десятиріччя були, перш за все, Китайська Народна Республіка, де зростання споживання м'яса та риби спричинило зростання споживання кормів майже на 6% на рік, та світовий сектор біопалива, де використання сировини зросло майже на 8% на рік. Поповнення запасів зернових на 230 млн. тонн протягом останнього десятиліття також збільшило попит. Просте, не слід очікувати, що ці фактори так само підтримуватимуть ринки у середньостроковій перспективі, а ніяких інших джерел їх заміни не передбачається.
     
     
    Регіональні тенденції
     
    Основні регіональні споживацькі тренди – це, перш за все, сильне збільшення споживання м'яса в Африці на південь від Сахари та у Південно-Східній Азії. Також, спостерігається значне зростання споживання молока в Південній Азії, меншою мірою – в Північній Африці та Південно-Східній Азії.
     
    Ще один помітний тренд – значне збільшення споживання зернових людиною в країнах Африки на південь від Сахари та Південної Азії. У Східній Азії, Південно-Східній Азії та Північній Африці зростає споживання кукурудзи та протеїнів для задоволення зростаючого попиту на м'ясо.
     
     
    Тенденції споживання основних груп товарів
     
    За прогнозом OECD-FAO Agricultural Outlook, світовий імпорт пшениці зросте на 22 мільйони тонн на рік до 2026 року.
     
    Прогноз споживання пшениці в різних регіонах світу: 2017 проти 2026 року
     

     
     
    Прогноз імпорту пшениці в різних регіонах світу: 2017 проти 2026 року
     


     
    Хоча очікується, що Азія залишатиметься основним регіоном імпортування пшениці, майже третина збільшення потреб у імпорті припаде на країни Африки на південь від Сахари.
     
    Що задовольнити попит, річні потреби в імпорті пшениці в усьому світі збільшаться до майже 190 мільйонів тонн. Тільки в Африці на південь від Сахари доведеться щорічно імпортувати на 6 мільйонів тонн пшениці більше.
     
    На графіку кольором виділені країни, що суттєво збільшать імпорт пшениці до 2026 року. Цифри вказують на прогнозовані обсяги імпорту пшениці у мільйонах тонн, за даними OECD-FAO Agricultural Outlook.
     
    Прогнозовані обсяги імпорту пшениці у 2026 році
     
     

     
    Споживання молока та м’яса у світі також зростатиме. Згідно прогнозів, споживання м’яса птиці до 2026 року зросте на 12%, яловичини – на 10%, свинини – на 8%, баранини – на 20%. Споживання молочних продуктів також зросте на 20%.
     
     
    Очікуване зростання споживання м’яса птиці до 2026 року по країнах
     

     
     
    У свою чергу, це призведе до підвищеного попиту на кукурудзу для відгодівлі сільськогосподарських тварин.
     
    Так, очікується, що в Африці на південь від Сахари споживання кормової кукурудзи збільшиться на чверть. Тільки в Нігерії буде потрібно ще 500 тисяч тонн кукурудзи додатково для задоволення річного попиту на корми для тварин.
     
    Світовий імпорт кукурудзи, за прогнозами, у 2026 році буде на 14 мільйонів тонн більшим, ніж у 2017.
     
     
    Прогноз споживання кукурудзи у різних регіонах світу, 2017 проти 2026 року
     
     
     
    Прогноз імпорту кукурудзи у різних регіонах світу, 2017 проти 2026 року
     
     
     
    Очікується, що тільки на частку самої лише Мексики припадатиме 10% світового імпорту кукурудзи. Щорічний імпорт в Саудівській Аравії збільшиться на третину до 5,3 млн. тонн, що зробить цю країну 9-м найбільшим імпортером кукурудзи у світі.
     
     
    Основні імпортери кукурудзи та зростання імпорту, 2017 проти 2026 року
     
     
     
     
    Тенденції у переробці
     
    Світова торгівля продуктами переробки зернових та олійних культур зростає інтенсивніше (на 19% за останні 5 років) за торгівлю непереробленими зерновими та олійними (на 9% за останні 5 років).
     

     
     
    Україна та світові тренди
     
    В Україні експорт продуктів переробки зернових та  олійних культур також зростає швидше:
     

     
     
    Тим не менше, є ще багато простору для вдосконалення: частка продуктів переробки зернових та олійних культур в українському експорті становить лише 8%, тоді як у світі – 38%.
     


     
    Загалом же, вартість українського агроекспорту у 2017 році склала 18 мільярдів доларів США. При цьому, майже ¾ припадало на зернові та олійні культури, а також – рослинні олії.
     


     
    Дмитро Приходько,
    Економіст інвестиційного відділу
    ФАО (ООН)
     





    Схожі новини
  • У 2017 році збільшилося виробництво лише одного виду м’яса
  • Пропозиція зернових в світі досягла рекордного рівня
  • Зростання виробництва і запасів зернових
  • Споживання свинини знизилося на 5%
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Світове споживання їжі зростає, розрив між країнами скорочується

23 квітень, Розділ Новини, переглядів 2 557

Провідний економіст інвестиційного відділу ФАО (ООН) Дмитро Приходько розповів, як зміняться споживацькі тренди у світі у найближчі десятиліття під час наймасштабнішого зернового форуму Чорноморського регіону BLACK SEA GRAIN-2018. Ділимося основними тезами доповіді.
 Світове споживання їжі стабільно зростає. Згідно даних FAOSTAT, період з 1993 по 2013 рік споживання кілокалорій на душу населення в день зросло на 10%: з 2616 до 2874.
 

 
 
При цьому, скорочується розрив у доступності продуктів харчування у різних за рівнем розвитку країнах. На графіку видно, що у той час, як споживання кілокалорій на душу населення в день у ЄС зросло на 4% з 1993 по 2013, той самий показник для найменш розвинених країн (LDC, least developed countries) показав зростання на цілих 20%.
 
 

 
Основних чинників зростання споживання їжі три: це зростання населення, зростання доходу, а також зростання рівня урбанізації.
 





 
 
Тим не менш, очікується, що темпи зростання споживання сповільняться.
 
 
Щорічне зростання споживання ключових груп товарів, 2007-16 та 2017-26 роки
 

 
 
Основними джерелами зростання споживання в останнє десятиріччя були, перш за все, Китайська Народна Республіка, де зростання споживання м'яса та риби спричинило зростання споживання кормів майже на 6% на рік, та світовий сектор біопалива, де використання сировини зросло майже на 8% на рік. Поповнення запасів зернових на 230 млн. тонн протягом останнього десятиліття також збільшило попит. Просте, не слід очікувати, що ці фактори так само підтримуватимуть ринки у середньостроковій перспективі, а ніяких інших джерел їх заміни не передбачається.
 
 
Регіональні тенденції
 
Основні регіональні споживацькі тренди – це, перш за все, сильне збільшення споживання м'яса в Африці на південь від Сахари та у Південно-Східній Азії. Також, спостерігається значне зростання споживання молока в Південній Азії, меншою мірою – в Північній Африці та Південно-Східній Азії.
 
Ще один помітний тренд – значне збільшення споживання зернових людиною в країнах Африки на південь від Сахари та Південної Азії. У Східній Азії, Південно-Східній Азії та Північній Африці зростає споживання кукурудзи та протеїнів для задоволення зростаючого попиту на м'ясо.
 
 
Тенденції споживання основних груп товарів
 
За прогнозом OECD-FAO Agricultural Outlook, світовий імпорт пшениці зросте на 22 мільйони тонн на рік до 2026 року.
 
Прогноз споживання пшениці в різних регіонах світу: 2017 проти 2026 року
 

 
 
Прогноз імпорту пшениці в різних регіонах світу: 2017 проти 2026 року
 


 
Хоча очікується, що Азія залишатиметься основним регіоном імпортування пшениці, майже третина збільшення потреб у імпорті припаде на країни Африки на південь від Сахари.
 
Що задовольнити попит, річні потреби в імпорті пшениці в усьому світі збільшаться до майже 190 мільйонів тонн. Тільки в Африці на південь від Сахари доведеться щорічно імпортувати на 6 мільйонів тонн пшениці більше.
 
На графіку кольором виділені країни, що суттєво збільшать імпорт пшениці до 2026 року. Цифри вказують на прогнозовані обсяги імпорту пшениці у мільйонах тонн, за даними OECD-FAO Agricultural Outlook.
 
Прогнозовані обсяги імпорту пшениці у 2026 році
 
 

 
Споживання молока та м’яса у світі також зростатиме. Згідно прогнозів, споживання м’яса птиці до 2026 року зросте на 12%, яловичини – на 10%, свинини – на 8%, баранини – на 20%. Споживання молочних продуктів також зросте на 20%.
 
 
Очікуване зростання споживання м’яса птиці до 2026 року по країнах
 

 
 
У свою чергу, це призведе до підвищеного попиту на кукурудзу для відгодівлі сільськогосподарських тварин.
 
Так, очікується, що в Африці на південь від Сахари споживання кормової кукурудзи збільшиться на чверть. Тільки в Нігерії буде потрібно ще 500 тисяч тонн кукурудзи додатково для задоволення річного попиту на корми для тварин.
 
Світовий імпорт кукурудзи, за прогнозами, у 2026 році буде на 14 мільйонів тонн більшим, ніж у 2017.
 
 
Прогноз споживання кукурудзи у різних регіонах світу, 2017 проти 2026 року
 
 
 
Прогноз імпорту кукурудзи у різних регіонах світу, 2017 проти 2026 року
 
 
 
Очікується, що тільки на частку самої лише Мексики припадатиме 10% світового імпорту кукурудзи. Щорічний імпорт в Саудівській Аравії збільшиться на третину до 5,3 млн. тонн, що зробить цю країну 9-м найбільшим імпортером кукурудзи у світі.
 
 
Основні імпортери кукурудзи та зростання імпорту, 2017 проти 2026 року
 
 
 
 
Тенденції у переробці
 
Світова торгівля продуктами переробки зернових та олійних культур зростає інтенсивніше (на 19% за останні 5 років) за торгівлю непереробленими зерновими та олійними (на 9% за останні 5 років).
 

 
 
Україна та світові тренди
 
В Україні експорт продуктів переробки зернових та  олійних культур також зростає швидше:
 

 
 
Тим не менше, є ще багато простору для вдосконалення: частка продуктів переробки зернових та олійних культур в українському експорті становить лише 8%, тоді як у світі – 38%.
 


 
Загалом же, вартість українського агроекспорту у 2017 році склала 18 мільярдів доларів США. При цьому, майже ¾ припадало на зернові та олійні культури, а також – рослинні олії.
 


 
Дмитро Приходько,
Економіст інвестиційного відділу
ФАО (ООН)
 





Схожі новини
  • У 2017 році збільшилося виробництво лише одного виду м’яса
  • Пропозиція зернових в світі досягла рекордного рівня
  • Зростання виробництва і запасів зернових
  • Споживання свинини знизилося на 5%
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.