Нині віддача фермерских тварин на
30-40% нижча їх генетичного потенціалу. Але є велика можливість
поліпшити виробництво домашніх птахів.
Так вважає Лео Дор Хартог, директор з досліджень і розробки в Trouw Nutrition і професор стійкого харчування тварин Університету Вагінгена, повідомляє Feed Navigator.com.
Очікується, що до 2050 року виробництво м’яса птиці збільшиться на 72%. А використання антибіотиків (якщо ніяких обмежень на стимулятори росту (AGP) та антимікробні препарати (AMR) не вводять) в таких країнах як Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка до цього часу подвоюїться. Світова організація охорони здоров’я заявила, що річна смертність, пов’язана AMR, може досягати 10 мільйонів.
Абібіціозні цілі в поєднанні з багатосторонніми зобов’язаннями грають ключову роль у скороченні антибіотиків в сільському господарстві, і в цьому питанні має зіграти свою важливу роль ЄС, вважає Хартог.
Як зазначив професор, інтеграція розведення, дієти, добавок та гігієни є ключем до скорочення кількості антибіотиків на фермі. Поживні речовини в кормах та добавках впливають на склад мікрообіотів (мікрофлори).
Добавки мають велике значення, важлива й організація харчування, у тому числі, стратегічне управління натуральними речовинами та інгредієнтами. Ефективні вакцини, що підтримують імунну систему тварин, також має вирішальне значення. Хартог заявив, що ЄС необхідно стимулювати інвестиції в продукти для підтримки здоров’я тварин.
Спеціаліст наводить приклад Нідерландів, в яких політика спрямована на скорочення використання антибіотиків дала зниження приблизно на 65% у випадку сільськогосподарських тварин, а бройлерів ще вище — 72%.
https://agroday.com.ua